Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Europejski Festiwal Smaku – już od 4 września!

Gdzie w Lublinie

 

Stare Miasto będzie miejscem Górnego Jarmarku Inspiracji, w ramach którego odbędą się wystawy, małe koncerty, spektakle teatralne, spotkania w salonie literackim, warsztaty fotograficzne, pokazy na scenie smaku, warsztaty kulinarne i degustacje. Zaplanowaliśmy także cykl spotkań w ramach warsztatów Smakuj życie (psychologia, biznes, medycyna) oraz panele dyskusyjne na tematy takie jak: Smaki regionów, Nowe technologie w promocji Lubelszczyzny, Promocja gospodarcza i biznesowa Lublina i regionu. Ruszy ponadto akcja Moc Restauracji, Mały Festiwal Kawy oraz Festiwal wina.

Browar Perła z zabytkowym kościołem św. Kazimierza i klasztorem zaprasza na koncerty, kino ze smakiem, Dolny Jarmark Inspiracji, Festiwal Piwa, Festiwal Serów Zagrodowych, Teatr Nalewek, pokazy kulinarne, degustacje, zjazd ford trucków, Warsztaty Smakuj życie (permakultura, społeczny ogród, medytacje, treningi).

Most Kultury na zabytkowym moście na Bystrzycy zgromadzi blogerów na spotkania i warsztaty, poza tym będą tam odbywać się mini koncerty, zajęcia z jogi, dysputy, potańcówki.

Galeria Gala z prestiżową galerią Domus Aurea to miejsce wystawy grafiki Kingi Raffai, Węgierskiej Gali Smaków, spotkań z winiarzami, warsztatów kuchni węgierskiej. Węgierski desant smaków odbywa się w partnerstwie z miastem Eger, naszych bratanków spotkacie także na obu Jarmarkach Inspiracji oraz na Starym Mieście w Lublinie.

 

Strefa smaku

 

7 potraw na 700 lat Lublina to hasło przewodnie tegorocznej, 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wraz z historykami wybieramy najciekawszej potrawy z każdego wieku. Najlepsi kucharze pokażą te potrawy na Scenie Smaku, która powstanie na Placu Po Farze, a potrawy trafią do kart wybranych 7 restauracji Lublina – najliczniej odwiedzanych przez turystów.

700 lat Lublina to także 7 wybitnych postaci związanych z historią Lublina, które pojawią się na festiwalu, w różnych miejscach mieszając się z tłumem. Między innymi: w podziemiach Trybunału Koronnego, gdzie przy winie siadali Jan Kochanowski i Mikołaj Rej – odtworzymy renesansową Winiarnię Inspiracji w partnerstwie z projektem WIN-KO Roberta Makłowicza i Wojciecha Lutomskiego, gdzie znów podamy węgrzyna i wraz z Panem Prezydentem wzniesiemy toast za pomyślność Miasta. Wraz z węgierskim Turystycznym Klastrem Hotelowym pokażemy Lublin węgierskim restauratorom i hotelarzom.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o Europejskim Festiwalu Smaku!