Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Feliz Navidad – Wesołych Świąt po hiszpańsku

Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Święty Mikołaj, bombki na choinkach, kolorowe światła na ulicach miast – wszystko to zwiastuje ten wyjątkowy okres w roku, gdy wspólnie z rodziną zasiadamy przy stole i biesiadujemy. W zgodzie z tradycją, wykwitnie i smacznie. A jak Boże Narodzenie świętują Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach? Navidad, belén, El Gordo Navidad Przygotowania do hiszpańskiego Bożego Narodzenia, czyli Navidad, zaczynają się od pierwszych dni adwentu, kiedy to rozpoczyna się tradycyjna dekoracja ulic różnokolorowymi światełkami, ozdobami i świątecznymi symbolami. Wszyscy prześcigają się w ozdabianiu domów, a szczególnie w przygotowaniu belén czyli szopki bożonarodzeniowej. Mają one znacznie większe znaczenie niż choinka czy Święty Mikołaj! Dlatego Hiszpanie poświęcają wiele czasu, pracy i pieniędzy, by szopki były zjawiskowe, jak najbardziej dopracowane i realistyczne. Na dwa dni przed Wigilią, 22 grudnia, organizowana jest jedna z największych loterii na świecie „El Gordo Navidad”, czyli Bożonarodzeniowy Grubasek, w której pula nagród przekracza nawet 2 miliardy euro! Tego dnia każdy mieszkaniec Hiszpanii trzyma kciuki, by właśnie numer jego losu odśpiewały dzieci z chóru Colegio San Ildefonso w Madrycie. Wigilijne frykasy na hiszpańskim stole Hiszpańska Wigilia, zwaną Nochebuena, czyli Dobrą Nocą to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony odrobinę inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji. Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny oraz jamon czyli suszoną szynkę po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie Święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii Hiszpanie schłodzonym białym wytrawnym winem popijają owoce morza, mięsa czerwonym, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava. Taka obfitość i różnorodność smaków nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek, które idealnie pasują do wigilijnych specjałów. Z Hiszpanii do Polski – wigilia z Oliwką! Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek Składniki: • hiszpańskie zielone oliwki • kawior • oliwa z oliwek • ocet jabłkowy • pieczona czerwona papryka • śledziki w occie Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj hiszpańskie zielone oliwki. Mieszaninę odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz. Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami Składniki: • 800 g filetów z łososia • 150 g hiszpańskich zielonych oliwek • 50 g hiszpańskich czarnych oliwek • 1 cebula dymka • 7 łyżek oliwy z oliwek • 1 łyżeczka musztardy • sól i pieprz Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami. Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami Składniki: • hiszpańskie zielone oliwki • pokrojony w kostkę marynowany śledź • świeżo wyciskany sok z pomarańczy • obrany pomidor • suszone pomidory • oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek • cebula dymka, ząbek czosnku Sposób przygotowania: W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois. El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu. Bez względu na szerokość czy długość geograficzną Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny, a wyjątkowy smak Świąt sprawia, że z uśmiechem na twarzy powracamy do chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole. Feliz Navidad, czyli Wesołych Świąt! życzy Hiszpańska Oliwka