Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Babeczki z agrestem

Babeczki z agrestem

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Truskawkowe Mojito

Truskawkowe Mojito

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jak zabarwić ryż na żółto?

Jak zabarwić ryż na żółto?

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Sałatka owocowo-warzywna

Sałatka owocowo-warzywna

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty?

Focaccia z czarnymi oliwkami

Ten włoski chlebek najlepiej smakuje najlepiej na gorąco, bez niczego.

składniki:

  • 300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
  • 25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • zioła (tymianek, rozmaryn)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • oliwa z oliwek
  • oliwki (15–20 sztuk)
  • sól morska (gruba) do wysypania blaszki i posypania placka

przyrządzanie:

  • Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godziny.
  • Formę do pieczenia (moja miała wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Oliwki wciskamy w ciasto, całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  • Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  • Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...