Polecamy

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera  – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Fondue serowe

Tradycyjny szwajcarski przysmak w nieco lżejszej formie.

przepis z kuchni: szwajcarskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:
350 g startego sera ementalera
250 g śmietany
250 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 ząbek czosnku
kieliszek wódki z wiśni
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile smażyć. Dodać starty na tarce ser ementaler i śmietanę. Żółtka rozmącić z wiśniówką i dodać do sera. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać w specjalnym zestawie do fondue lub na podgrzewaczu ze świecą. Do fondue doskonale pasują: pokrajana w kawałki bagietka, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy kawałki czerwonej papryki.

Podobne artykuły

44 Komentarzy

  1. Anna
    20 grudnia 2005 at 05:30 Odpowiedz

    Prawdziwa kanadyjska salata cesarska:
    przygotuj zielona salate (tzw. romanska) jak zwykle(umyj, poszarp na male kawalki) wloz do misy.
    Sos:
    -Male, smazone kawalki boczku
    -starty czosnek
    - oliwa z oliwek
    - sol, pieprz
    - starty parmezan
    - male grzanki
    - Worcestershire sos 2 male lyzeczki
    - sok z cytryny
    - mozna dodac sucha musztarde
    Wymieszac wszystkie skladniki a grzanki dodac tuz przed podaniem na stol.

  2. Aga
    16 grudnia 2006 at 14:06 Odpowiedz

    Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. rav
    10 lutego 2007 at 23:49 Odpowiedz

    To się powinno nazywać \”fun-de\” bo zabawy jest niemiara kiedy na stole zostaje 5 serowych ścieżek :)

  4. tarners
    6 marca 2007 at 14:07 Odpowiedz

    to danie najlepiei smakuje z pieczoną marchewka i ziemniakiem

  5. qaz
    27 marca 2007 at 13:09 Odpowiedz

    Prawdziwa sałata cesarska jest kanadyjska??? Od kiedy??? Co to jest sałata romańska??? Chodzi o rzymską?
    W klasycznym przepisie nie ma boczku tylko grzanki. Niektórzy dodają Anchois.

  6. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:01 Odpowiedz

    w skłądnikach jest napisane że do przepisu jest potrzebne 250ml śmietany, a w przyrządzeniu nie ma mowy o śmietanie. A więc jak z nią jest?

  7. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:03 Odpowiedz

    o sorki dopiero zauważyłąm, że jednak jest :*

  8. mecarille
    19 sierpnia 2007 at 17:04 Odpowiedz

    Mieszkając od lat w szwajcarii, widzę tu różnego rodzaju \”fondues\”, ale Państwa przepiów nigdy nie widziałam (jogurt i śmietana?)Kto to wynalazł? A poza tym używa się głównie sera Gruyera i tłustego \”Vacherin fribourgeois\” lub innego zółtego tłustego sera itd. itd. Jeśli chodzi o parę innych przepisów (nie szwajcarskich!) to są bardzo ciekawe, będę próbować!

  9. Hmm
    5 października 2007 at 12:45 Odpowiedz

    CZEBA SPRÓBOWAĆ :)

  10. dzin
    1 grudnia 2007 at 13:33 Odpowiedz

    no

  11. ole
    30 grudnia 2007 at 13:54 Odpowiedz

    jedzonko s u p e r

  12. sonia
    20 stycznia 2008 at 14:41 Odpowiedz

    jaka to ma byc smiata? kwasna czy słodka?

  13. Magduska
    19 marca 2008 at 16:22 Odpowiedz

    mecarille: mieszkasz od lat w szwajcarii a nie wiesz ze do fondue najczesciej daje sie ser gruyer lub wlasnie emmentaler

  14. Tomas
    23 marca 2008 at 12:24 Odpowiedz

    Proponuje rownież wlać pół butelki białego wina.Podkreśla smak :)

  15. Italiana
    14 kwietnia 2008 at 20:14 Odpowiedz

    Ja robię inaczej…i tez jest smacznie… w gotującej się wodzie rozpuszczam kostkę rosołową…i mieszam energicznie a potem dodaje 2 bloczki sera topionego i energicznie mieszam , az ser się rozpuści przybierając coraz bardziej kremowa konsystencje ;)…

  16. sylwia
    11 maja 2008 at 16:14 Odpowiedz

    palce lizać niebo w gebie :):)

  17. miodek
    15 września 2008 at 12:21 Odpowiedz

    co to znaczy „czeba”?

  18. bulislaw
    28 września 2008 at 18:33 Odpowiedz

    ja polecam z oscypkiem zamiast tradycyjnego sera :) tylko czasami trzeba go najpierw pozbawić zewnętrznej mocno owędznonej skórki bo nie zawsze się ładnie rozpuszcza :)

  19. klocu
    28 września 2008 at 22:00 Odpowiedz

    no prosze wczoraj slubowałem a jutro objadać bęe się fondue

  20. archangiel
    4 października 2008 at 14:08 Odpowiedz

    polecam do maczania winogron ;))) marcheweczkę ugotowaną można kombinować z innymi owocami i warzywami palce lizać SMACZNEGO

  21. misia
    27 października 2008 at 12:47 Odpowiedz

    muszę spróbować….

  22. agresja
    2 stycznia 2009 at 15:58 Odpowiedz

    mam pytanie… chciałabym zrobic fondue ale do tego jest potrzebne paliwo do maszynek spirytusowych a nigdzie nie moge tego dostać. Moze ktoś wie? prosze o odpowiedz z gory b. dziekuje :)

  23. Tomek
    10 stycznia 2009 at 18:23 Odpowiedz

    Po prostu niebo w gębie

  24. agul
    17 stycznia 2009 at 20:01 Odpowiedz

    mecarille: naucz się czytać, to jest przepis na fondue w LŻEJSZEJ formie, więc bez tłustego sera:P

  25. bobas
    9 lutego 2009 at 16:22 Odpowiedz

    ostatnio kupiłem paliwo żelowe do founde w sellgrosie w cenie 8 złotych za litr

  26. maga
    21 marca 2009 at 09:29 Odpowiedz

    hej agresja, kup menelówkę, czyli denaturat, w kostkach trudno dostać

  27. ania
    16 maja 2009 at 09:18 Odpowiedz

    eee? A nie lepij kupic garnek do fondue? Elektryczny…heheh

  28. M.
    11 lipca 2009 at 15:12 Odpowiedz

    a co można dodać zamiast wódki z wiśni?

  29. wiola
    16 września 2009 at 10:30 Odpowiedz

    ja jako paliwa uzywam dnaturatu

  30. gula
    18 października 2009 at 21:15 Odpowiedz

    Można również kupić specjalną pastę do fondue, na allegro. Polecam fondue czekoladowe- maczane owocki w rozpuszczonej czekoladzie- pycha!!

  31. gizmo
    25 listopada 2009 at 19:10 Odpowiedz

    czołem,gdzie to paliwo sie wlewa , bo nichce mi sie odpalić..czy w tej dolnej czesci, czy w tej gdzie sitko jest , dzieki z góry za pomoc…

  32. makak
    28 listopada 2009 at 11:47 Odpowiedz

    paliwo mozna dostac w dobrej cenie na allegro ;)

  33. kris
    30 grudnia 2009 at 18:36 Odpowiedz

    jako paliw nie uzywajcie bialego spirytusu i wszelkiego typu rozpuszczalnikow – bo strasznie kopca . polecam denaturat

  34. załamka
    23 stycznia 2010 at 21:00 Odpowiedz

    ciągle mi się przypala na ogniu

  35. luki
    10 marca 2010 at 20:48 Odpowiedz

    M. nie weim co ale mozesz spróbować z woda alo bez niczego

  36. M@rtyna
    25 marca 2010 at 12:43 Odpowiedz

    Ja kupowałam w Duce, starcza na długo

  37. Monia
    9 sierpnia 2010 at 18:35 Odpowiedz

    Najlepszy do fondue jest garnek ceramiczny a nie ten na zdjęciu. Ja zawsze kupuję gotowe fondue-wg mnie jest najlepsze:)))) A jeśłi chodzi o to przypalone na dnie (w tym ceramicznym jest baaaaaaaardzo maluutko a nawet w ogóle, jak maczając chleb pzy okazji mieszamy od spodu) to tez jest pyszne i u mnei się nie marnuje;) No i koniecznie winko białe wytrwane albo półwytawne – pomaga w spaleniu kalorii i rozłożeniu tłuszczy z sera w organizmie, a poza tym pycha smakuje. Smacznego:)

  38. marlena
    16 marca 2011 at 16:30 Odpowiedz

    a gdzie można kupić gotowe founde?
    nigdy tego nie robiłam i chce spróbować czy warto kupić teki cały zestaw do founde

  39. magda
    7 czerwca 2011 at 12:08 Odpowiedz

    Każdy ma inny smak, ja fondu już nigdy nie zrobię. Zrobiłam go raz, na bazie sosu beszamelowego, miał być pyszny, a niestety(chociaż staram się tego nie robić) musiałam go wyrzucić. Nawet mój brat, któremu wszystko smakuje, sprobował i podziękował…nigdy więcej fondue

  40. zen
    30 grudnia 2011 at 13:38 Odpowiedz

    ja wstawiam zamiast tego zwykłe podgrzewacz w liczbie 3 szt i jest ok:)

  41. magda
    6 stycznia 2012 at 12:31 Odpowiedz

    Ja ser Founde kupuje w Niemczech w Kauflandzie u nas w Polsce w Kaufl. go niema ,ale widzialam juz pare razy w Cerfurze ,on tani nie jest ,ale mozna sprobowac mnie bardzo smakuje dobry jest z bagietką polecam i pozdrawiam zycze smacznego.

  42. jula
    6 lutego 2012 at 09:41 Odpowiedz

    co zrobić, żeby sery nie zbiły się w jedną wielką bryłę?

  43. ola
    28 grudnia 2012 at 13:07 Odpowiedz

    Drodzy Państwo! ja dostalam w prezencie oryginalny szwajcarski zestaw do fondue ze szwajcarii żeliwny czerwony garnuszek który waży prawie 2 kilo na czarnym metalowym ruszcie tam nie ma prawa nic sie przypalac! ser jest rzeczywiście w paczce dodaje sie tylko wino biale,czosnek i odrobinę mąki ziemniaczanej no i świeża bagietka oczywiście! jaja, smietana? jaki likier wiśniowy? kwintesencją jest prostota i też przychylam sie do tego że najlepszy jest ser kupowany do fond. za granicą niestety lub przez interneczt czy allegro takie wymyślane fondue nie ma nic wspólnego z prawdziwym:) niestety ale pomimo wszystko życze smacznego!

  44. karjolka2
    8 stycznia 2013 at 23:23 Odpowiedz

    Do fondue jest potrzebny specjalny garnek,bardzo cieżki ceramiczny,stawiany na ruszcie,pod garnkiem ustawia sie palnik zeby ser caly czas byl pdgrzewany..Do tego dania jest przeznaczony specjalny ser.Pakowany na 2 lub 4 osoby lub jeszcze inaczej.Oprocz sera potrzebny jest czosnek,biale wino i troche maki ziemniaczanej.Ser trzeba dodawac stopniowo i bardzo energicznie mieszac zeby nie powstala bryla serowa i zeby sie nie zwazylo.Kiedy wymieszamy i sie zagotuje stawiamy na wczesniej wspomniany ruszt,Kawalki bagietki maczamy w serze,ale tak zeby od razu mieszac go od dna.To co zostaje na dnie(przypieczony ser) nazywa sie \”zakonnicA\”.Jest najlepsze.Tradycja jest taka,ze jesli komus wpadnie bagietka do garnka to stawia butelke wina.fondue z dobrego sera jest rewelacyjne!!!!!Smacznego!!!!

Zostaw komentarz.

*