Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Fondue serowe

Tradycyjny szwajcarski przysmak w nieco lżejszej formie.

przepis z kuchni: szwajcarskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:
350 g startego sera ementalera
250 g śmietany
250 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 ząbek czosnku
kieliszek wódki z wiśni
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile smażyć. Dodać starty na tarce ser ementaler i śmietanę. Żółtka rozmącić z wiśniówką i dodać do sera. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać w specjalnym zestawie do fondue lub na podgrzewaczu ze świecą. Do fondue doskonale pasują: pokrajana w kawałki bagietka, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy kawałki czerwonej papryki.

loading...