Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Fondue serowe

Tradycyjny szwajcarski przysmak w nieco lżejszej formie.

przepis z kuchni: szwajcarskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:
350 g startego sera ementalera
250 g śmietany
250 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 ząbek czosnku
kieliszek wódki z wiśni
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile smażyć. Dodać starty na tarce ser ementaler i śmietanę. Żółtka rozmącić z wiśniówką i dodać do sera. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać w specjalnym zestawie do fondue lub na podgrzewaczu ze świecą. Do fondue doskonale pasują: pokrajana w kawałki bagietka, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy kawałki czerwonej papryki.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

44 Komentarzy

  1. Anna
    20 grudnia 2005 at 05:30 Odpowiedz

    Prawdziwa kanadyjska salata cesarska:
    przygotuj zielona salate (tzw. romanska) jak zwykle(umyj, poszarp na male kawalki) wloz do misy.
    Sos:
    -Male, smazone kawalki boczku
    -starty czosnek
    – oliwa z oliwek
    – sol, pieprz
    – starty parmezan
    – male grzanki
    – Worcestershire sos 2 male lyzeczki
    – sok z cytryny
    – mozna dodac sucha musztarde
    Wymieszac wszystkie skladniki a grzanki dodac tuz przed podaniem na stol.

  2. Aga
    16 grudnia 2006 at 14:06 Odpowiedz

    Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. rav
    10 lutego 2007 at 23:49 Odpowiedz

    To się powinno nazywać \”fun-de\” bo zabawy jest niemiara kiedy na stole zostaje 5 serowych ścieżek :)

  4. tarners
    6 marca 2007 at 14:07 Odpowiedz

    to danie najlepiei smakuje z pieczoną marchewka i ziemniakiem

  5. qaz
    27 marca 2007 at 13:09 Odpowiedz

    Prawdziwa sałata cesarska jest kanadyjska??? Od kiedy??? Co to jest sałata romańska??? Chodzi o rzymską?
    W klasycznym przepisie nie ma boczku tylko grzanki. Niektórzy dodają Anchois.

  6. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:01 Odpowiedz

    w skłądnikach jest napisane że do przepisu jest potrzebne 250ml śmietany, a w przyrządzeniu nie ma mowy o śmietanie. A więc jak z nią jest?

  7. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:03 Odpowiedz

    o sorki dopiero zauważyłąm, że jednak jest :*

  8. mecarille
    19 sierpnia 2007 at 17:04 Odpowiedz

    Mieszkając od lat w szwajcarii, widzę tu różnego rodzaju \”fondues\”, ale Państwa przepiów nigdy nie widziałam (jogurt i śmietana?)Kto to wynalazł? A poza tym używa się głównie sera Gruyera i tłustego \”Vacherin fribourgeois\” lub innego zółtego tłustego sera itd. itd. Jeśli chodzi o parę innych przepisów (nie szwajcarskich!) to są bardzo ciekawe, będę próbować!

  9. Hmm
    5 października 2007 at 12:45 Odpowiedz

    CZEBA SPRÓBOWAĆ :)

  10. dzin
    1 grudnia 2007 at 13:33 Odpowiedz

    no

  11. ole
    30 grudnia 2007 at 13:54 Odpowiedz

    jedzonko s u p e r

  12. sonia
    20 stycznia 2008 at 14:41 Odpowiedz

    jaka to ma byc smiata? kwasna czy słodka?

  13. Magduska
    19 marca 2008 at 16:22 Odpowiedz

    mecarille: mieszkasz od lat w szwajcarii a nie wiesz ze do fondue najczesciej daje sie ser gruyer lub wlasnie emmentaler

  14. Tomas
    23 marca 2008 at 12:24 Odpowiedz

    Proponuje rownież wlać pół butelki białego wina.Podkreśla smak :)

  15. Italiana
    14 kwietnia 2008 at 20:14 Odpowiedz

    Ja robię inaczej…i tez jest smacznie… w gotującej się wodzie rozpuszczam kostkę rosołową…i mieszam energicznie a potem dodaje 2 bloczki sera topionego i energicznie mieszam , az ser się rozpuści przybierając coraz bardziej kremowa konsystencje ;)…

  16. sylwia
    11 maja 2008 at 16:14 Odpowiedz

    palce lizać niebo w gebie :):)

  17. miodek
    15 września 2008 at 12:21 Odpowiedz

    co to znaczy “czeba”?

  18. bulislaw
    28 września 2008 at 18:33 Odpowiedz

    ja polecam z oscypkiem zamiast tradycyjnego sera :) tylko czasami trzeba go najpierw pozbawić zewnętrznej mocno owędznonej skórki bo nie zawsze się ładnie rozpuszcza :)

  19. klocu
    28 września 2008 at 22:00 Odpowiedz

    no prosze wczoraj slubowałem a jutro objadać bęe się fondue

  20. archangiel
    4 października 2008 at 14:08 Odpowiedz

    polecam do maczania winogron ;))) marcheweczkę ugotowaną można kombinować z innymi owocami i warzywami palce lizać SMACZNEGO

  21. misia
    27 października 2008 at 12:47 Odpowiedz

    muszę spróbować….

  22. agresja
    2 stycznia 2009 at 15:58 Odpowiedz

    mam pytanie… chciałabym zrobic fondue ale do tego jest potrzebne paliwo do maszynek spirytusowych a nigdzie nie moge tego dostać. Moze ktoś wie? prosze o odpowiedz z gory b. dziekuje :)

  23. Tomek
    10 stycznia 2009 at 18:23 Odpowiedz

    Po prostu niebo w gębie

  24. agul
    17 stycznia 2009 at 20:01 Odpowiedz

    mecarille: naucz się czytać, to jest przepis na fondue w LŻEJSZEJ formie, więc bez tłustego sera:P

  25. bobas
    9 lutego 2009 at 16:22 Odpowiedz

    ostatnio kupiłem paliwo żelowe do founde w sellgrosie w cenie 8 złotych za litr

  26. maga
    21 marca 2009 at 09:29 Odpowiedz

    hej agresja, kup menelówkę, czyli denaturat, w kostkach trudno dostać

  27. ania
    16 maja 2009 at 09:18 Odpowiedz

    eee? A nie lepij kupic garnek do fondue? Elektryczny…heheh

  28. M.
    11 lipca 2009 at 15:12 Odpowiedz

    a co można dodać zamiast wódki z wiśni?

  29. wiola
    16 września 2009 at 10:30 Odpowiedz

    ja jako paliwa uzywam dnaturatu

  30. gula
    18 października 2009 at 21:15 Odpowiedz

    Można również kupić specjalną pastę do fondue, na allegro. Polecam fondue czekoladowe- maczane owocki w rozpuszczonej czekoladzie- pycha!!

  31. gizmo
    25 listopada 2009 at 19:10 Odpowiedz

    czołem,gdzie to paliwo sie wlewa , bo nichce mi sie odpalić..czy w tej dolnej czesci, czy w tej gdzie sitko jest , dzieki z góry za pomoc…

  32. makak
    28 listopada 2009 at 11:47 Odpowiedz

    paliwo mozna dostac w dobrej cenie na allegro ;)

  33. kris
    30 grudnia 2009 at 18:36 Odpowiedz

    jako paliw nie uzywajcie bialego spirytusu i wszelkiego typu rozpuszczalnikow – bo strasznie kopca . polecam denaturat

  34. załamka
    23 stycznia 2010 at 21:00 Odpowiedz

    ciągle mi się przypala na ogniu

  35. luki
    10 marca 2010 at 20:48 Odpowiedz

    M. nie weim co ale mozesz spróbować z woda alo bez niczego

  36. M@rtyna
    25 marca 2010 at 12:43 Odpowiedz

    Ja kupowałam w Duce, starcza na długo

  37. Monia
    9 sierpnia 2010 at 18:35 Odpowiedz

    Najlepszy do fondue jest garnek ceramiczny a nie ten na zdjęciu. Ja zawsze kupuję gotowe fondue-wg mnie jest najlepsze:)))) A jeśłi chodzi o to przypalone na dnie (w tym ceramicznym jest baaaaaaaardzo maluutko a nawet w ogóle, jak maczając chleb pzy okazji mieszamy od spodu) to tez jest pyszne i u mnei się nie marnuje;) No i koniecznie winko białe wytrwane albo półwytawne – pomaga w spaleniu kalorii i rozłożeniu tłuszczy z sera w organizmie, a poza tym pycha smakuje. Smacznego:)

  38. marlena
    16 marca 2011 at 16:30 Odpowiedz

    a gdzie można kupić gotowe founde?
    nigdy tego nie robiłam i chce spróbować czy warto kupić teki cały zestaw do founde

  39. magda
    7 czerwca 2011 at 12:08 Odpowiedz

    Każdy ma inny smak, ja fondu już nigdy nie zrobię. Zrobiłam go raz, na bazie sosu beszamelowego, miał być pyszny, a niestety(chociaż staram się tego nie robić) musiałam go wyrzucić. Nawet mój brat, któremu wszystko smakuje, sprobował i podziękował…nigdy więcej fondue

  40. zen
    30 grudnia 2011 at 13:38 Odpowiedz

    ja wstawiam zamiast tego zwykłe podgrzewacz w liczbie 3 szt i jest ok:)

  41. magda
    6 stycznia 2012 at 12:31 Odpowiedz

    Ja ser Founde kupuje w Niemczech w Kauflandzie u nas w Polsce w Kaufl. go niema ,ale widzialam juz pare razy w Cerfurze ,on tani nie jest ,ale mozna sprobowac mnie bardzo smakuje dobry jest z bagietką polecam i pozdrawiam zycze smacznego.

  42. jula
    6 lutego 2012 at 09:41 Odpowiedz

    co zrobić, żeby sery nie zbiły się w jedną wielką bryłę?

  43. ola
    28 grudnia 2012 at 13:07 Odpowiedz

    Drodzy Państwo! ja dostalam w prezencie oryginalny szwajcarski zestaw do fondue ze szwajcarii żeliwny czerwony garnuszek który waży prawie 2 kilo na czarnym metalowym ruszcie tam nie ma prawa nic sie przypalac! ser jest rzeczywiście w paczce dodaje sie tylko wino biale,czosnek i odrobinę mąki ziemniaczanej no i świeża bagietka oczywiście! jaja, smietana? jaki likier wiśniowy? kwintesencją jest prostota i też przychylam sie do tego że najlepszy jest ser kupowany do fond. za granicą niestety lub przez interneczt czy allegro takie wymyślane fondue nie ma nic wspólnego z prawdziwym:) niestety ale pomimo wszystko życze smacznego!

  44. karjolka2
    8 stycznia 2013 at 23:23 Odpowiedz

    Do fondue jest potrzebny specjalny garnek,bardzo cieżki ceramiczny,stawiany na ruszcie,pod garnkiem ustawia sie palnik zeby ser caly czas byl pdgrzewany..Do tego dania jest przeznaczony specjalny ser.Pakowany na 2 lub 4 osoby lub jeszcze inaczej.Oprocz sera potrzebny jest czosnek,biale wino i troche maki ziemniaczanej.Ser trzeba dodawac stopniowo i bardzo energicznie mieszac zeby nie powstala bryla serowa i zeby sie nie zwazylo.Kiedy wymieszamy i sie zagotuje stawiamy na wczesniej wspomniany ruszt,Kawalki bagietki maczamy w serze,ale tak zeby od razu mieszac go od dna.To co zostaje na dnie(przypieczony ser) nazywa sie \”zakonnicA\”.Jest najlepsze.Tradycja jest taka,ze jesli komus wpadnie bagietka do garnka to stawia butelke wina.fondue z dobrego sera jest rewelacyjne!!!!!Smacznego!!!!

Zostaw komentarz.

*