Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Francuska zupa cebulowa

Pożywna, gęsta zupa, przypominająca gulasz, z dodatkiem brandy

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut + czas przygotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:
750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz

przyrządzanie:

Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 – 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.

uwagi:
Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki.

Podobne artykuły

52 Komentarzy

  1. Shirka
    5 kwietnia 2006 at 19:22 Odpowiedz

    A na wątrobę jaki ma wpływ? Nie padnie?

  2. leszek
    28 sierpnia 2006 at 18:58 Odpowiedz

    jest ok

  3. kasia
    31 sierpnia 2006 at 14:52 Odpowiedz

    chyba za prosty ten przepis – ktoś to go już wypróbował?

  4. RATS
    22 września 2006 at 06:42 Odpowiedz

    CO PROSTE TO DOSKONAŁE DOSKONALOŚĆ W PROSTOCIE —————- KWINTESENCJIA SMAKU

  5. Danczeslav
    3 listopada 2006 at 17:32 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra polecam zdrowa :)

  6. pasibrzuch
    14 stycznia 2007 at 13:41 Odpowiedz

    Na wątrąbę nie… ale na mózg może!

  7. ada
    19 czerwca 2007 at 23:04 Odpowiedz

    a zioła prowansalskie

  8. 65 lat
    8 sierpnia 2007 at 12:45 Odpowiedz

    ..ja dodaje do takiej zupy kminek i tymianek,ewentualnie troche bialego wina-watroba sie nie buntuje po takiej zupie-pozdrawiam cebulowiczow kura domowa

  9. henrykr1946
    21 sierpnia 2007 at 17:36 Odpowiedz

    A ja gotuję 1szt.dużęj cebuli z pokrojonym
    w kosteczkę 1 dużym ziemniakiem, jak jedno i drugie ugotuje się ,dodaję jedna dowolnego smaku zupkę w proszku.Mozna dodać pokrojone resztki wędlin.Zupka z świeżym lub nieświeżym chlebkiem jest bardzo pożywna i ……obniża poziom cukru, jezeli ktoś ma ten problem /cukryc a bądz jej pierwsze symptomy/

  10. Andrzej
    2 września 2007 at 14:30 Odpowiedz

    chyba się nie oprę!

  11. zosia
    17 września 2007 at 14:14 Odpowiedz

    wyśmienita zupa polecam

  12. kozak z wybrzeza
    29 września 2007 at 20:38 Odpowiedz

    a po co piszecie lumpy poprostu lumpy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cos ugotujcie sami

  13. magida
    25 listopada 2007 at 12:54 Odpowiedz

    Właśnie ją ugotowałam jest wyśmienita

  14. ddodge
    28 maja 2008 at 17:30 Odpowiedz

    a moj dziadek mawiał że tanie mięso to psy jedzą i miał racje zawsze kupuje dobre mięsko a resztkami to psa karmię to tak apropos tych resztek wedlin

  15. basia
    9 października 2008 at 14:18 Odpowiedz

    zupa pycha polecam

  16. Semia
    9 października 2008 at 19:16 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam, każdy chciał dokładkę :D Dobrze, że zrobiłam więcej i starczyło dla wszystkich :D Zupka pyszna, tylko ja dałam 6 cebul (a i tak wydaje mi się, że za mało) na cały garnek (tj. z 1.5 litra), dwie kostki rosołowe, jedną wołową, maggie, zioła prowansalskie, zmiksowałam wszystko i na koniec grzanki dałam pieczone pięknie na masełku :D

  17. kasia28
    29 października 2008 at 13:29 Odpowiedz

    do cebulki dodałam kilka ząbków czosnku i pieprz. Po przesmażeniu zmiksowałam cebulkę i dopiero dodałam do wywaru. PYCHA!

  18. Agaaaa
    8 listopada 2008 at 10:55 Odpowiedz

    Ja robie dodatkowo z czosnkiem i marchewką, potem wszystko na koniec miksuje. Jest nieco delikatniejsza, jakby troszkę słodsza… Pycha!

  19. cypar
    16 kwietnia 2009 at 19:46 Odpowiedz

    w Polsce do wszystkiego mąka, i co jeszcze zapytam: marchewka, śmietana, mięso? nalepsza stara francuska receptura i proszę mi tu nie wydziwiać, tylko cebula, pieprz, tymianek, liść laurowy, bulion, 2 ząbki czosnku, a grzanki z serem na końcu zapiekać w piekarniku, smacznego

  20. Ania
    16 kwietnia 2009 at 23:03 Odpowiedz

    wlasnie ja zrobilam, wysmienita, delikatna, rozkosz w ustach. Polecam zmiksowac jest wtedy jak balsamiczny krem.

  21. smakosz
    18 maja 2009 at 07:51 Odpowiedz

    Zupa pychotka i bardzo dobra na kaca z rana!

  22. smakosz
    18 maja 2009 at 07:55 Odpowiedz

    osobiście gotowałem wiele razy i w różnych wersjach.

  23. martina
    14 czerwca 2009 at 19:42 Odpowiedz

    fajna zupa

  24. Markoni
    17 sierpnia 2009 at 03:29 Odpowiedz

    Agaaaaaa. !!!
    Dodaj sobie śledzika, miodu, truskawek i słoik kapusty kiszonej, ale nie opowiadaj tumanie o tym na forum

  25. kacha
    17 sierpnia 2009 at 21:56 Odpowiedz

    własnie zrobilam zupke.cos wspanialego

  26. Dzialo3x
    22 sierpnia 2009 at 13:47 Odpowiedz

    ja nawet dodałem odrobine śmietany :D

  27. miodzik
    10 września 2009 at 20:26 Odpowiedz

    cudna zupka, pychoooootka

  28. maadzikk777
    23 września 2009 at 08:38 Odpowiedz

    dotąd najlepsza jaką robiłam POLECAM!!!!

  29. Smakoszka !!!
    14 listopada 2009 at 12:41 Odpowiedz

    Zupka bardzo dobra i rozpływa się w ustach !!!!!!!!!!!!!!1
    I już wiem dlaczego nazywa się Francuska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Polecam wszystkim smakoszom !!!!!!!!!!!!!!!

  30. mniam-mniam;)
    17 stycznia 2010 at 21:32 Odpowiedz

    to jedna z 3 moich ulubionych :) pyyyyyyyszna :)

  31. karolina
    2 lutego 2010 at 15:44 Odpowiedz

    zrobiłam według przepisu i jest nie dobra nie smakowała mi fujjj

  32. marta
    4 lutego 2010 at 20:01 Odpowiedz

    zaraz zabieram sie do gotowania zupki wg przepisu :) Zobaczymy co wyjdzie :)

    wish me luck !

  33. April
    7 lutego 2010 at 15:06 Odpowiedz

    Zupka pyszna. Z brendy jest nie tylko smaczna, ale fajnie rozgrzewa. Przypomniał mi sie Paryż i restauracyjka z widokiem na Notre -Dame…

  34. ciekawy
    10 lutego 2010 at 10:54 Odpowiedz

    kiedy oliwa ??

  35. molo
    20 lutego 2010 at 18:45 Odpowiedz

    spoko tylko po co ta maka???
    a wino to podstawa!!!!!!!!!, z tymiankiem jest lepsza ,ale kazdy lubi co innego :)

  36. marek
    12 marca 2010 at 10:10 Odpowiedz

    Już biegnę po brandy!!!!

  37. basia
    17 maja 2010 at 21:33 Odpowiedz

    własnie robie ja

  38. dodo
    25 maja 2010 at 22:22 Odpowiedz

    Czy brandy można zastąpić innym alkoholem?

  39. kook
    28 czerwca 2010 at 12:21 Odpowiedz

    Chcę ją dz isiaj pierwszy raz zrobić czy naprawdst taka dobra

  40. karolina
    8 listopada 2010 at 13:54 Odpowiedz

    zupka juz dochodzi, wprowadziłam małe zmiany: dodalam oregano majeranek i bazylie oraz zamiast brandy wlałam whisky. no przegryzie sie i zobaczymy co wyszło :)

  41. IRA
    7 grudnia 2010 at 01:54 Odpowiedz

    Gotowalam i jest pyszna………

  42. Asia
    20 grudnia 2010 at 12:59 Odpowiedz

    Ja dodałam wino mocne czerwone i nie robiłam z mąką . Moja zupa dochodziła w piekarniku

  43. barbara
    1 stycznia 2011 at 13:34 Odpowiedz

    MOJA ZUPA JEST OD LAT Z DODATKIEM WINA BIALEGO WYTRAWNEGO :NA WIERZCHU ZUPY ZKLADAM KROMKE Z BAGIETKI ,PODSMAżONŁ NA PATELNI LUB KROMKE CHLEBA TOSTOWEGO Z TOSTERA.WYKRAWAM TAKI KAWAŁEK ABY ZBPA BYŁA PRZYKRYTA NA WIERZCHU SER.PALCE LIZAC.

  44. Karolina
    5 lutego 2011 at 18:38 Odpowiedz

    Zajebitavzupa

  45. IRA
    10 lutego 2011 at 20:36 Odpowiedz

    Zupa jest super!!!!!!!

  46. iwka271
    24 lutego 2011 at 14:57 Odpowiedz

    zupka rewelacyjna ,robilam wedlug przepisu , a informacja dla tego kto pytal o make w zupie :robi sie rodzaj zasmazki wplywa na gestosc zupki i smak

  47. RTL
    3 kwietnia 2011 at 17:28 Odpowiedz

    Pierwszy raz jadłem zupe cebulową we Francji, super!!! Teraz sam sie biorę do jej gotowania:)

  48. p_zielinski
    15 kwietnia 2011 at 23:05 Odpowiedz

    Właśnie przed chwilą zjadłem – żona mi przygotowała. Fantastyczna, genialna, rewelacyjna, aż słów brakuje – żona oczywiście ;o)

  49. Olusia
    3 maja 2011 at 16:29 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni…

  50. Olusia
    3 maja 2011 at 16:30 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni…

  51. tuptaczek
    14 czerwca 2011 at 12:49 Odpowiedz

    ja jadłam kiedyś pyszniastą zupę cebulową, ale nie było na wierzchu jednej dużej grzanki a dużo takich małych pływających, tak się chyba wygodniej je :)

  52. egi555
    8 lutego 2013 at 15:38 Odpowiedz

    oki

Zostaw komentarz.

*