Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami

Świąteczne kruche babeczki

Świąteczne kruche babeczki

Muffiny w pół godziny!

Muffiny w pół godziny!

Domowe ptysie

Domowe ptysie

Kruche gwiazdki z makiem

Kruche gwiazdki z makiem

Sery i zioła: jakie pasują do siebie najlepiej?

Sery i zioła: jakie pasują do siebie najlepiej?

Tradycyjny makowiec zawijany

Tradycyjny makowiec zawijany

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Świąteczny pasztet z żurawiną

Świąteczny pasztet z żurawiną

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami

Keks czekoladowy na Święta

Keks czekoladowy na Święta

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Francuska zupa cebulowa

Pożywna, gęsta zupa, przypominająca gulasz, z dodatkiem brandy

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut + czas przygotowania bulionu

liczba porcji: 4

składniki:
750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz

przyrządzanie:

Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniuok. 20 – 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.

uwagi:
Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

52 Komentarzy

  1. Shirka
    5 kwietnia 2006 at 19:22 Odpowiedz

    A na wątrobę jaki ma wpływ? Nie padnie?

  2. leszek
    28 sierpnia 2006 at 18:58 Odpowiedz

    jest ok

  3. kasia
    31 sierpnia 2006 at 14:52 Odpowiedz

    chyba za prosty ten przepis – ktoś to go już wypróbował?

  4. RATS
    22 września 2006 at 06:42 Odpowiedz

    CO PROSTE TO DOSKONAŁE DOSKONALOŚĆ W PROSTOCIE —————- KWINTESENCJIA SMAKU

  5. Danczeslav
    3 listopada 2006 at 17:32 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra polecam zdrowa :)

  6. pasibrzuch
    14 stycznia 2007 at 13:41 Odpowiedz

    Na wątrąbę nie… ale na mózg może!

  7. ada
    19 czerwca 2007 at 23:04 Odpowiedz

    a zioła prowansalskie

  8. 65 lat
    8 sierpnia 2007 at 12:45 Odpowiedz

    ..ja dodaje do takiej zupy kminek i tymianek,ewentualnie troche bialego wina-watroba sie nie buntuje po takiej zupie-pozdrawiam cebulowiczow kura domowa

  9. henrykr1946
    21 sierpnia 2007 at 17:36 Odpowiedz

    A ja gotuję 1szt.dużęj cebuli z pokrojonym
    w kosteczkę 1 dużym ziemniakiem, jak jedno i drugie ugotuje się ,dodaję jedna dowolnego smaku zupkę w proszku.Mozna dodać pokrojone resztki wędlin.Zupka z świeżym lub nieświeżym chlebkiem jest bardzo pożywna i ……obniża poziom cukru, jezeli ktoś ma ten problem /cukryc a bądz jej pierwsze symptomy/

  10. Andrzej
    2 września 2007 at 14:30 Odpowiedz

    chyba się nie oprę!

  11. zosia
    17 września 2007 at 14:14 Odpowiedz

    wyśmienita zupa polecam

  12. kozak z wybrzeza
    29 września 2007 at 20:38 Odpowiedz

    a po co piszecie lumpy poprostu lumpy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cos ugotujcie sami

  13. magida
    25 listopada 2007 at 12:54 Odpowiedz

    Właśnie ją ugotowałam jest wyśmienita

  14. ddodge
    28 maja 2008 at 17:30 Odpowiedz

    a moj dziadek mawiał że tanie mięso to psy jedzą i miał racje zawsze kupuje dobre mięsko a resztkami to psa karmię to tak apropos tych resztek wedlin

  15. basia
    9 października 2008 at 14:18 Odpowiedz

    zupa pycha polecam

  16. Semia
    9 października 2008 at 19:16 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam, każdy chciał dokładkę :D Dobrze, że zrobiłam więcej i starczyło dla wszystkich :D Zupka pyszna, tylko ja dałam 6 cebul (a i tak wydaje mi się, że za mało) na cały garnek (tj. z 1.5 litra), dwie kostki rosołowe, jedną wołową, maggie, zioła prowansalskie, zmiksowałam wszystko i na koniec grzanki dałam pieczone pięknie na masełku :D

  17. kasia28
    29 października 2008 at 13:29 Odpowiedz

    do cebulki dodałam kilka ząbków czosnku i pieprz. Po przesmażeniu zmiksowałam cebulkę i dopiero dodałam do wywaru. PYCHA!

  18. Agaaaa
    8 listopada 2008 at 10:55 Odpowiedz

    Ja robie dodatkowo z czosnkiem i marchewką, potem wszystko na koniec miksuje. Jest nieco delikatniejsza, jakby troszkę słodsza… Pycha!

  19. cypar
    16 kwietnia 2009 at 19:46 Odpowiedz

    w Polsce do wszystkiego mąka, i co jeszcze zapytam: marchewka, śmietana, mięso? nalepsza stara francuska receptura i proszę mi tu nie wydziwiać, tylko cebula, pieprz, tymianek, liść laurowy, bulion, 2 ząbki czosnku, a grzanki z serem na końcu zapiekać w piekarniku, smacznego

  20. Ania
    16 kwietnia 2009 at 23:03 Odpowiedz

    wlasnie ja zrobilam, wysmienita, delikatna, rozkosz w ustach. Polecam zmiksowac jest wtedy jak balsamiczny krem.

  21. smakosz
    18 maja 2009 at 07:51 Odpowiedz

    Zupa pychotka i bardzo dobra na kaca z rana!

  22. smakosz
    18 maja 2009 at 07:55 Odpowiedz

    osobiście gotowałem wiele razy i w różnych wersjach.

  23. martina
    14 czerwca 2009 at 19:42 Odpowiedz

    fajna zupa

  24. Markoni
    17 sierpnia 2009 at 03:29 Odpowiedz

    Agaaaaaa. !!!
    Dodaj sobie śledzika, miodu, truskawek i słoik kapusty kiszonej, ale nie opowiadaj tumanie o tym na forum

  25. kacha
    17 sierpnia 2009 at 21:56 Odpowiedz

    własnie zrobilam zupke.cos wspanialego

  26. Dzialo3x
    22 sierpnia 2009 at 13:47 Odpowiedz

    ja nawet dodałem odrobine śmietany :D

  27. miodzik
    10 września 2009 at 20:26 Odpowiedz

    cudna zupka, pychoooootka

  28. maadzikk777
    23 września 2009 at 08:38 Odpowiedz

    dotąd najlepsza jaką robiłam POLECAM!!!!

  29. Smakoszka !!!
    14 listopada 2009 at 12:41 Odpowiedz

    Zupka bardzo dobra i rozpływa się w ustach !!!!!!!!!!!!!!1
    I już wiem dlaczego nazywa się Francuska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Polecam wszystkim smakoszom !!!!!!!!!!!!!!!

  30. mniam-mniam;)
    17 stycznia 2010 at 21:32 Odpowiedz

    to jedna z 3 moich ulubionych :) pyyyyyyyszna :)

  31. karolina
    2 lutego 2010 at 15:44 Odpowiedz

    zrobiłam według przepisu i jest nie dobra nie smakowała mi fujjj

  32. marta
    4 lutego 2010 at 20:01 Odpowiedz

    zaraz zabieram sie do gotowania zupki wg przepisu :) Zobaczymy co wyjdzie :)

    wish me luck !

  33. April
    7 lutego 2010 at 15:06 Odpowiedz

    Zupka pyszna. Z brendy jest nie tylko smaczna, ale fajnie rozgrzewa. Przypomniał mi sie Paryż i restauracyjka z widokiem na Notre -Dame…

  34. ciekawy
    10 lutego 2010 at 10:54 Odpowiedz

    kiedy oliwa ??

  35. molo
    20 lutego 2010 at 18:45 Odpowiedz

    spoko tylko po co ta maka???
    a wino to podstawa!!!!!!!!!, z tymiankiem jest lepsza ,ale kazdy lubi co innego :)

  36. marek
    12 marca 2010 at 10:10 Odpowiedz

    Już biegnę po brandy!!!!

  37. basia
    17 maja 2010 at 21:33 Odpowiedz

    własnie robie ja

  38. dodo
    25 maja 2010 at 22:22 Odpowiedz

    Czy brandy można zastąpić innym alkoholem?

  39. kook
    28 czerwca 2010 at 12:21 Odpowiedz

    Chcę ją dz isiaj pierwszy raz zrobić czy naprawdst taka dobra

  40. karolina
    8 listopada 2010 at 13:54 Odpowiedz

    zupka juz dochodzi, wprowadziłam małe zmiany: dodalam oregano majeranek i bazylie oraz zamiast brandy wlałam whisky. no przegryzie sie i zobaczymy co wyszło :)

  41. IRA
    7 grudnia 2010 at 01:54 Odpowiedz

    Gotowalam i jest pyszna………

  42. Asia
    20 grudnia 2010 at 12:59 Odpowiedz

    Ja dodałam wino mocne czerwone i nie robiłam z mąką . Moja zupa dochodziła w piekarniku

  43. barbara
    1 stycznia 2011 at 13:34 Odpowiedz

    MOJA ZUPA JEST OD LAT Z DODATKIEM WINA BIALEGO WYTRAWNEGO :NA WIERZCHU ZUPY ZKLADAM KROMKE Z BAGIETKI ,PODSMAżONŁ NA PATELNI LUB KROMKE CHLEBA TOSTOWEGO Z TOSTERA.WYKRAWAM TAKI KAWAŁEK ABY ZBPA BYŁA PRZYKRYTA NA WIERZCHU SER.PALCE LIZAC.

  44. Karolina
    5 lutego 2011 at 18:38 Odpowiedz

    Zajebitavzupa

  45. IRA
    10 lutego 2011 at 20:36 Odpowiedz

    Zupa jest super!!!!!!!

  46. iwka271
    24 lutego 2011 at 14:57 Odpowiedz

    zupka rewelacyjna ,robilam wedlug przepisu , a informacja dla tego kto pytal o make w zupie :robi sie rodzaj zasmazki wplywa na gestosc zupki i smak

  47. RTL
    3 kwietnia 2011 at 17:28 Odpowiedz

    Pierwszy raz jadłem zupe cebulową we Francji, super!!! Teraz sam sie biorę do jej gotowania:)

  48. p_zielinski
    15 kwietnia 2011 at 23:05 Odpowiedz

    Właśnie przed chwilą zjadłem – żona mi przygotowała. Fantastyczna, genialna, rewelacyjna, aż słów brakuje – żona oczywiście ;o)

  49. Olusia
    3 maja 2011 at 16:29 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni…

  50. Olusia
    3 maja 2011 at 16:30 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra c oraz bliżej ideału ale trening czyni…

  51. tuptaczek
    14 czerwca 2011 at 12:49 Odpowiedz

    ja jadłam kiedyś pyszniastą zupę cebulową, ale nie było na wierzchu jednej dużej grzanki a dużo takich małych pływających, tak się chyba wygodniej je :)

  52. egi555
    8 lutego 2013 at 15:38 Odpowiedz

    oki

Zostaw komentarz.

*