Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Pieczony leszcz w ziołach

Pieczony leszcz w ziołach

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

5 ciekawostek o CIECIORCE

5 ciekawostek o CIECIORCE

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Jajka wysadzone w bułce!

Jajka wysadzone w bułce!

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Zupa z awokado na zimno

Zupa z awokado na zimno

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Galicyjska sałatka z jaj

Efektowna, kolorowa sałatka z ugotowanych na twardo jaj

przepis z kuchni: polskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 6

składniki:

8 ugotowanych na twardo jaj
2 duże czerwone cebule
pęczek szczypiorku
kilka liści sałaty
8 pomidorów koktajlowych
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, nieco gałki muszkatołowej

 

przyrządzanie:

Cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone jajka i szczypiorek, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać oliwę, posiekaną natkę, doprawić do smaku intensywnie solą i pieprzem oraz szczyptą gałki. Wszystko dokładnie zmiksować. Z masy formować małe kuleczki, układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, obkładając połówkami pomidorków koktajlowych. Schłodzić.

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. gabi
    16 grudnia 2006 at 19:40 Odpowiedz

    z czym to jesc?zadnego sosu?

  2. Monika
    26 lutego 2007 at 10:29 Odpowiedz

    po zmiksowaniu wyszła mi lepka masa nadająca się do smarowania kanapek a nie do formowania kuleczek :-(

  3. prysienka
    11 kwietnia 2007 at 18:01 Odpowiedz

    w smaku może i dobre, ale papranina

  4. Asia
    11 marca 2008 at 08:16 Odpowiedz

    Dla mnie bomba

  5. violetta_29
    3 kwietnia 2008 at 14:59 Odpowiedz

    Pracochłonne a efekt kulek nie zachęcający do jedzenia mało apetyczne, Ja trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam świeżą natkę pietruszki oraz oregano do masy jajecznej, zamiast zwykłej sałaty roszponkę, bez dzielenia na pojedyncze listki, wszystko skropiłam octem winnym i oliwą z oliwek i posypałam kolorowym pieprzem, pomidory na 8, do tego szczypiorek i świeżą natkę, wyglądało naprawdę apetycznie i całkiem smaczne

  6. Dziadek
    28 sierpnia 2009 at 12:07 Odpowiedz

    te kulki zeby byly bardziej apetyczne mozna opanierowac w bulce tartej i troszke podsmazyc zeby nie byly taka ciapka

Zostaw komentarz.

*