Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Gazpacho

Klasyczna hiszpańska potrawa - aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 45 minut + 30 minut chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:
500 g dojrzałych pomidorów
1 mały ogórek
po 1 czerwonej i zielonej papryce
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
dwie kromki białego chleba
dwie łyżki posiekanych świeżych ziół

przyrządzanie:

Odłożyć jednego pomidora, a  resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.  Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Podobne artykuły

52 Komentarzy

  1. Allie
    30 grudnia 2006 at 14:19 Odpowiedz

    Bardzo dobre, polecam!

  2. Ciekawska
    6 stycznia 2007 at 12:55 Odpowiedz

    Ale jaki ogórek dodajęsię do tedo gazpacho???

  3. Yeti chuligan
    7 stycznia 2007 at 17:31 Odpowiedz

    dodaj kiszony będzie niezła jazda hehe

  4. henry
    24 marca 2007 at 15:07 Odpowiedz

    polecam pokroić w cieniutkie paseczki ok 1mm szynkę westfalską i dodać szczyptę.Gwarantuję wydobycie głębi i wyrazistości naszego chłodnika i niesamowitej ekstazy podniebienia

  5. pseudo kuchara
    6 czerwca 2007 at 15:40 Odpowiedz

    no a ja nie mam miksera i ciekawe co mam zrobić….

  6. ryśka
    20 lipca 2007 at 11:10 Odpowiedz

    małe pytanko – co to jest ta pasta pomidorowa? Czy to po prostu przecier pomidorowy? pesto? czy inne jakieś cudo, o którego istnieniu jeszcze nie wiem?….Pomóżcie!

  7. s
    15 września 2007 at 16:34 Odpowiedz

    ok

  8. aluczka
    18 września 2007 at 10:54 Odpowiedz

    hey ,a zkad mam wziac ten ocet z bialego wina? to sie gotowe kupuje??moze jasniej moglibyscie pisac,no i jaki ogorek ma to byc?

  9. aine
    27 października 2007 at 17:47 Odpowiedz

    ocet z białego wina jest konkretna nazwą (chyba już nie można było jasniej napisać) i powszechnie dostepny.
    Pasta pomidorowa, to pomidory w puszce, jak przypuszczam (sadzac po kuchni srodziemnomorskiej ;) )

  10. Kayenn
    21 stycznia 2008 at 12:33 Odpowiedz

    Oczywiscie swiezy ogorek sie dodaje . Ja dodaje takze lodyge selera naciowego i sok z limonki, albo z cytryny. Pasta, czy koncentrat pomidorowy niekoniecznie musi byc. Jak chce ostrzejsza zupke to mala papryczke chili.

  11. ten blue fingers
    17 czerwca 2008 at 18:52 Odpowiedz

    świetne.

  12. dar 590
    21 lipca 2008 at 20:13 Odpowiedz

    jak jaki zielony :P

  13. @g@t@
    16 grudnia 2008 at 17:34 Odpowiedz

    wyprubuje

  14. Znawczyni
    17 grudnia 2008 at 18:40 Odpowiedz

    Nie dobra jest….

  15. ms
    19 grudnia 2008 at 00:54 Odpowiedz

    gaspach jest poprostu mniam:)

  16. pxp
    5 lutego 2009 at 13:13 Odpowiedz

    czy ta potrawa jest gesta czy taka bardziej rzadka???

  17. edek
    25 marca 2009 at 14:36 Odpowiedz

    dobre to scierwo

  18. ~a~
    29 marca 2009 at 20:44 Odpowiedz

    Było bardzo smaczne, ale potem bolał mnie trochę żołądek…

  19. Jaro
    29 kwietnia 2009 at 16:58 Odpowiedz

    jest super w upalne dni

  20. Feliciano
    29 kwietnia 2009 at 17:19 Odpowiedz

    Pastaaa~!

  21. Kochar
    18 maja 2009 at 17:29 Odpowiedz

    Było wspaniała, zakochałem sie w tej potrawie :d mniam

  22. mik
    9 czerwca 2009 at 02:49 Odpowiedz

    zawsze znajdzie sie jakis glupek.Tym razek Edek ktory zjada scierwo.

  23. anula
    12 czerwca 2009 at 18:05 Odpowiedz

    jadlam w Andaluzji- pycha

  24. Jagoda
    23 czerwca 2009 at 11:05 Odpowiedz

    Rewelacja!!!! Jadłam tydzień temu w Sewilli. Dodatkowo podane było jajko na twardo pokrojone też w kosteczkę.

  25. lali
    19 lipca 2009 at 17:00 Odpowiedz

    z ogórka trzeba wyciąć gniazda nasienne… z pomidora lepiej też. Zamiast ocntu z białego wina, kilka kropli balsamico – polecam

  26. ewa
    25 lipca 2009 at 09:13 Odpowiedz

    po zmiksowaniu pozostają skórki od papryki , czy je wcześniej obrać ?

  27. mazak
    31 lipca 2009 at 18:04 Odpowiedz

    W sklepach w Hiszpanii kupujesz gotowe gaspacho w kartonie, na którym jest przepis. Tam podają po prostu \”ocet winny\” bez podawania koloru tego wina… no i żeby podawać w temp. 2-8 st C . Skład ma być: 40% pomidory, po 5 % ogórka, oliwy, 15 % papryki – wszystko bez skóry, 2% cebuli, ząbek czosnku. Reszta to woda plus łyżka octu winnego, sól i pieprz. Nie czułem róznicy tego z kartonu i tego robionego. Cena – zabawna: 1,75 EUR czyli z siedem złotych za litr.

  28. mynia
    5 sierpnia 2009 at 19:21 Odpowiedz

    Można dodać oliwy truflowej zamiast oliwy z oliwek

  29. Kazimierz
    1 września 2009 at 12:34 Odpowiedz

    Zrobiłem z kilograma pomidorów i ledwo na trzyporcje starczyło ! Było pyszne !

  30. kasiula
    2 października 2009 at 21:31 Odpowiedz

    w alicante również przyrządzają rewelacyjnie

  31. nusia
    1 listopada 2009 at 19:10 Odpowiedz

    jadłam w altei z lodami super:) polecam

  32. wronek
    28 listopada 2009 at 17:02 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze i miksuję do tego wszystkiego 2-3 kromki chleba tostowego – jest wtedy gęstsze- choć nigdy bym na to nie wpadł (chleb w zupie? błeee) PYCHOTA na gorące dni. Jeszcze teraz jesienią córka chce abym zrobił gazpacho

  33. piter
    5 grudnia 2009 at 18:59 Odpowiedz

    podają często w barach i restauracjach latem. Miałem przyjemność delektować się w Catalonii
    Polecam latem w upalne dni , palce lizać…

  34. Michał
    11 lipca 2010 at 09:58 Odpowiedz

    Ogórek z pomidorami???

  35. niezly kucharz
    15 lipca 2010 at 17:41 Odpowiedz

    siemano, chyba zapomnieliscie o cebuli

  36. mamba
    21 lipca 2010 at 17:13 Odpowiedz

    3 duże pomidory,2 czerwone papryki, 1 ogórek, cebula, 2 zabki czosnku, 3 LYŻKI oliwy, 2 ŁYŻKI octu winnego/z białego wina/ 0,5 pęczka pietruszki, sól ,pieprz do smaku lub wegeta i b.zimne

  37. kuchara
    23 sierpnia 2010 at 21:46 Odpowiedz

    Mieszanka ogórka i pomidora ,dziwne

  38. budda
    1 października 2010 at 17:55 Odpowiedz

    jest zarabiste jesli sie dobrze zrobi

  39. ameliA
    8 października 2010 at 12:59 Odpowiedz

    MIAŁAM OKAZJE JEŚĆ GAZPACHO W MADRYCIE:)POLECAM

  40. Mrs.Malinka
    21 listopada 2010 at 14:40 Odpowiedz

    Mam pytanie! Tą pastę pomidorową można kupić gotową, czy trzeba zrobić samemu? Jeżeli samodzielnie, to jak? Proszę o szybką odpowiedź.

  41. lol<2>
    14 grudnia 2010 at 19:19 Odpowiedz

    yyyy\”Mleko

  42. dziunia
    7 lutego 2011 at 21:43 Odpowiedz

    nawet nie złe próbowałam. Polecam wam

  43. olga
    28 lutego 2011 at 16:05 Odpowiedz

    gazpacho jest bez cebuli y pierwszy razlysze ze sie dodaje paste pomidorowa, moja tesciowa jest z Andaluzji y nauchyla mnie robic gazpacho y gdy ja zapytalam o paste pomidorowa nie miala pojecia co tojest….Gazpacho podaje sie (oczywiscie jesli sie lubi) z pokrojontmi w kosteczke pomidorami, papryka zielona(do gazpacho uzywa sie tylko papryke zielona) ogurkiem y mozna dac cebule.

  44. Ravic
    12 marca 2011 at 12:33 Odpowiedz

    Nie mam pojęcia dlaczego ludzi może dziwić ogórek i pomidory, ja często używam tego połączenia, chociażby do fety.

  45. SzefMojejKuchni
    5 września 2011 at 16:58 Odpowiedz

    ja dodaje kawałeczek ostrej papryczki i jest boskie :P co do cebuli, ja dodaje bo lubię, ale w hiszpańskim gazpacho jej nie ma

  46. efelka
    5 września 2011 at 17:00 Odpowiedz

    jeden taki mały kawałek ogórka jest w stanie zniszczyć całą witaminę C i inne pozytywne właściwości pomidora i papryki.

  47. adzisko
    8 września 2011 at 19:48 Odpowiedz

    jadłam GAZPACHO w madrycie w vipsie i bylo pyszne

  48. Wstyd
    20 października 2011 at 15:31 Odpowiedz

    Pyszne połączenie, ale niektóre komentarze pachna plebsem i wiochą.

  49. Cortes
    8 stycznia 2012 at 15:46 Odpowiedz

    Do gazpaczo andaluz nie dodaje sie pasty pomidorowej i pieprzu.Zupa ta a wlasciwie chlodnik ma swoj punkt smaku.Jesli sie przesadzi z jakims skladnikiem to ten punkt ¨ucieka¨ najlepiej aby go poznac nalezy wpierw sprobowac go w Hiszpani.Pozdrawiam smakoszy kuchni hiszpanskiej.

  50. iwona
    28 maja 2012 at 09:57 Odpowiedz

    super, ale bez pasty pomidorowej.Dodalam wody by nie bylo zbyt geste.

  51. macho
    25 sierpnia 2012 at 16:42 Odpowiedz

    oliwę należy dolewać stopniowo!!!!!! podczas miksowania zupy. Gaspacho z
    barcelony też bylo pyszne…

  52. edyta
    11 sierpnia 2013 at 22:52 Odpowiedz

    Co za durny pomysł z tą pastą pomidorową…toż to profanacja…

Zostaw komentarz.

*