Polecamy

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Gazpacho

Klasyczna hiszpańska potrawa - aromatyczny i pikantny chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 45 minut + 30 minut chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:
500 g dojrzałych pomidorów
1 mały ogórek
po 1 czerwonej i zielonej papryce
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
dwie kromki białego chleba
dwie łyżki posiekanych świeżych ziół

przyrządzanie:

Odłożyć jednego pomidora, a  resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokrajać na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem, pastą pomidorową. Tak przygotowaną mieszankę doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.  Nalewać na miseczki, udekorować pozostałymi warzywami i ziołami. Schłodzić i podawać z grzankami z chleba, usmażonymi wcześniej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Podobne artykuły

52 Komentarzy

  1. Allie
    30 grudnia 2006 at 14:19 Odpowiedz

    Bardzo dobre, polecam!

  2. Ciekawska
    6 stycznia 2007 at 12:55 Odpowiedz

    Ale jaki ogórek dodajęsię do tedo gazpacho???

  3. Yeti chuligan
    7 stycznia 2007 at 17:31 Odpowiedz

    dodaj kiszony będzie niezła jazda hehe

  4. henry
    24 marca 2007 at 15:07 Odpowiedz

    polecam pokroić w cieniutkie paseczki ok 1mm szynkę westfalską i dodać szczyptę.Gwarantuję wydobycie głębi i wyrazistości naszego chłodnika i niesamowitej ekstazy podniebienia

  5. pseudo kuchara
    6 czerwca 2007 at 15:40 Odpowiedz

    no a ja nie mam miksera i ciekawe co mam zrobić….

  6. ryśka
    20 lipca 2007 at 11:10 Odpowiedz

    małe pytanko – co to jest ta pasta pomidorowa? Czy to po prostu przecier pomidorowy? pesto? czy inne jakieś cudo, o którego istnieniu jeszcze nie wiem?….Pomóżcie!

  7. s
    15 września 2007 at 16:34 Odpowiedz

    ok

  8. aluczka
    18 września 2007 at 10:54 Odpowiedz

    hey ,a zkad mam wziac ten ocet z bialego wina? to sie gotowe kupuje??moze jasniej moglibyscie pisac,no i jaki ogorek ma to byc?

  9. aine
    27 października 2007 at 17:47 Odpowiedz

    ocet z białego wina jest konkretna nazwą (chyba już nie można było jasniej napisać) i powszechnie dostepny.
    Pasta pomidorowa, to pomidory w puszce, jak przypuszczam (sadzac po kuchni srodziemnomorskiej ;) )

  10. Kayenn
    21 stycznia 2008 at 12:33 Odpowiedz

    Oczywiscie swiezy ogorek sie dodaje . Ja dodaje takze lodyge selera naciowego i sok z limonki, albo z cytryny. Pasta, czy koncentrat pomidorowy niekoniecznie musi byc. Jak chce ostrzejsza zupke to mala papryczke chili.

  11. ten blue fingers
    17 czerwca 2008 at 18:52 Odpowiedz

    świetne.

  12. dar 590
    21 lipca 2008 at 20:13 Odpowiedz

    jak jaki zielony :P

  13. @g@t@
    16 grudnia 2008 at 17:34 Odpowiedz

    wyprubuje

  14. Znawczyni
    17 grudnia 2008 at 18:40 Odpowiedz

    Nie dobra jest….

  15. ms
    19 grudnia 2008 at 00:54 Odpowiedz

    gaspach jest poprostu mniam:)

  16. pxp
    5 lutego 2009 at 13:13 Odpowiedz

    czy ta potrawa jest gesta czy taka bardziej rzadka???

  17. edek
    25 marca 2009 at 14:36 Odpowiedz

    dobre to scierwo

  18. ~a~
    29 marca 2009 at 20:44 Odpowiedz

    Było bardzo smaczne, ale potem bolał mnie trochę żołądek…

  19. Jaro
    29 kwietnia 2009 at 16:58 Odpowiedz

    jest super w upalne dni

  20. Feliciano
    29 kwietnia 2009 at 17:19 Odpowiedz

    Pastaaa~!

  21. Kochar
    18 maja 2009 at 17:29 Odpowiedz

    Było wspaniała, zakochałem sie w tej potrawie :d mniam

  22. mik
    9 czerwca 2009 at 02:49 Odpowiedz

    zawsze znajdzie sie jakis glupek.Tym razek Edek ktory zjada scierwo.

  23. anula
    12 czerwca 2009 at 18:05 Odpowiedz

    jadlam w Andaluzji- pycha

  24. Jagoda
    23 czerwca 2009 at 11:05 Odpowiedz

    Rewelacja!!!! Jadłam tydzień temu w Sewilli. Dodatkowo podane było jajko na twardo pokrojone też w kosteczkę.

  25. lali
    19 lipca 2009 at 17:00 Odpowiedz

    z ogórka trzeba wyciąć gniazda nasienne… z pomidora lepiej też. Zamiast ocntu z białego wina, kilka kropli balsamico – polecam

  26. ewa
    25 lipca 2009 at 09:13 Odpowiedz

    po zmiksowaniu pozostają skórki od papryki , czy je wcześniej obrać ?

  27. mazak
    31 lipca 2009 at 18:04 Odpowiedz

    W sklepach w Hiszpanii kupujesz gotowe gaspacho w kartonie, na którym jest przepis. Tam podają po prostu \”ocet winny\” bez podawania koloru tego wina… no i żeby podawać w temp. 2-8 st C . Skład ma być: 40% pomidory, po 5 % ogórka, oliwy, 15 % papryki – wszystko bez skóry, 2% cebuli, ząbek czosnku. Reszta to woda plus łyżka octu winnego, sól i pieprz. Nie czułem róznicy tego z kartonu i tego robionego. Cena – zabawna: 1,75 EUR czyli z siedem złotych za litr.

  28. mynia
    5 sierpnia 2009 at 19:21 Odpowiedz

    Można dodać oliwy truflowej zamiast oliwy z oliwek

  29. Kazimierz
    1 września 2009 at 12:34 Odpowiedz

    Zrobiłem z kilograma pomidorów i ledwo na trzyporcje starczyło ! Było pyszne !

  30. kasiula
    2 października 2009 at 21:31 Odpowiedz

    w alicante również przyrządzają rewelacyjnie

  31. nusia
    1 listopada 2009 at 19:10 Odpowiedz

    jadłam w altei z lodami super:) polecam

  32. wronek
    28 listopada 2009 at 17:02 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze i miksuję do tego wszystkiego 2-3 kromki chleba tostowego – jest wtedy gęstsze- choć nigdy bym na to nie wpadł (chleb w zupie? błeee) PYCHOTA na gorące dni. Jeszcze teraz jesienią córka chce abym zrobił gazpacho

  33. piter
    5 grudnia 2009 at 18:59 Odpowiedz

    podają często w barach i restauracjach latem. Miałem przyjemność delektować się w Catalonii
    Polecam latem w upalne dni , palce lizać…

  34. Michał
    11 lipca 2010 at 09:58 Odpowiedz

    Ogórek z pomidorami???

  35. niezly kucharz
    15 lipca 2010 at 17:41 Odpowiedz

    siemano, chyba zapomnieliscie o cebuli

  36. mamba
    21 lipca 2010 at 17:13 Odpowiedz

    3 duże pomidory,2 czerwone papryki, 1 ogórek, cebula, 2 zabki czosnku, 3 LYŻKI oliwy, 2 ŁYŻKI octu winnego/z białego wina/ 0,5 pęczka pietruszki, sól ,pieprz do smaku lub wegeta i b.zimne

  37. kuchara
    23 sierpnia 2010 at 21:46 Odpowiedz

    Mieszanka ogórka i pomidora ,dziwne

  38. budda
    1 października 2010 at 17:55 Odpowiedz

    jest zarabiste jesli sie dobrze zrobi

  39. ameliA
    8 października 2010 at 12:59 Odpowiedz

    MIAŁAM OKAZJE JEŚĆ GAZPACHO W MADRYCIE:)POLECAM

  40. Mrs.Malinka
    21 listopada 2010 at 14:40 Odpowiedz

    Mam pytanie! Tą pastę pomidorową można kupić gotową, czy trzeba zrobić samemu? Jeżeli samodzielnie, to jak? Proszę o szybką odpowiedź.

  41. lol<2>
    14 grudnia 2010 at 19:19 Odpowiedz

    yyyy\”Mleko

  42. dziunia
    7 lutego 2011 at 21:43 Odpowiedz

    nawet nie złe próbowałam. Polecam wam

  43. olga
    28 lutego 2011 at 16:05 Odpowiedz

    gazpacho jest bez cebuli y pierwszy razlysze ze sie dodaje paste pomidorowa, moja tesciowa jest z Andaluzji y nauchyla mnie robic gazpacho y gdy ja zapytalam o paste pomidorowa nie miala pojecia co tojest….Gazpacho podaje sie (oczywiscie jesli sie lubi) z pokrojontmi w kosteczke pomidorami, papryka zielona(do gazpacho uzywa sie tylko papryke zielona) ogurkiem y mozna dac cebule.

  44. Ravic
    12 marca 2011 at 12:33 Odpowiedz

    Nie mam pojęcia dlaczego ludzi może dziwić ogórek i pomidory, ja często używam tego połączenia, chociażby do fety.

  45. SzefMojejKuchni
    5 września 2011 at 16:58 Odpowiedz

    ja dodaje kawałeczek ostrej papryczki i jest boskie :P co do cebuli, ja dodaje bo lubię, ale w hiszpańskim gazpacho jej nie ma

  46. efelka
    5 września 2011 at 17:00 Odpowiedz

    jeden taki mały kawałek ogórka jest w stanie zniszczyć całą witaminę C i inne pozytywne właściwości pomidora i papryki.

  47. adzisko
    8 września 2011 at 19:48 Odpowiedz

    jadłam GAZPACHO w madrycie w vipsie i bylo pyszne

  48. Wstyd
    20 października 2011 at 15:31 Odpowiedz

    Pyszne połączenie, ale niektóre komentarze pachna plebsem i wiochą.

  49. Cortes
    8 stycznia 2012 at 15:46 Odpowiedz

    Do gazpaczo andaluz nie dodaje sie pasty pomidorowej i pieprzu.Zupa ta a wlasciwie chlodnik ma swoj punkt smaku.Jesli sie przesadzi z jakims skladnikiem to ten punkt ¨ucieka¨ najlepiej aby go poznac nalezy wpierw sprobowac go w Hiszpani.Pozdrawiam smakoszy kuchni hiszpanskiej.

  50. iwona
    28 maja 2012 at 09:57 Odpowiedz

    super, ale bez pasty pomidorowej.Dodalam wody by nie bylo zbyt geste.

  51. macho
    25 sierpnia 2012 at 16:42 Odpowiedz

    oliwę należy dolewać stopniowo!!!!!! podczas miksowania zupy. Gaspacho z
    barcelony też bylo pyszne…

  52. edyta
    11 sierpnia 2013 at 22:52 Odpowiedz

    Co za durny pomysł z tą pastą pomidorową…toż to profanacja…

Zostaw komentarz.

*