Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Gniazdka

Masz ochotę na pączka, ale nudzą Cię już tradycyjne słodkości? Wypróbuj nasz przepis na gniazdka! Urozmaicą Twoje deserowe menu, a w smaku zaspokoją potrzeby największych łasuchów. SMACZNEGO!

??????

składniki:
 

  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 300 g mąki pszennej (2 lekko czubate szklanki)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 l)
Lukier:
    • 200 g cukru pudru
    • 2-3 łyżki gorącej wody
    • 1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i szybko, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawiamy z ognia i studzimy.

W tym czasie arkusz papieru do pieczenia smarujemy delikatnie olejem.

Gdy ciasto wystygnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy (najlepiej mikserem). Na końcu dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy na przygotowanym papierze kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier tniemy na części – tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej do ok. 180°C. Aby gniazdka nie chłonęły tłuszczu olej nie może być ani za zimny, ani za gorący. Musi też go być dużo – aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić. Gdy olej będzie gorący wkładamy gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili odczepiamy papier (łatwo schodzi). Smażymy z obu stron na złoty kolor przez ok. 3 minuty. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły. Po wystudzeniu smarujemy lukrem (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Zobacz też: Dyniowe pączki z dziurką