Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Gołąbki z mięsem

Tradycyjne polskie danie - liście kapusty z nadzieniem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
4 duże, nieuszkodzone liście kapusty włoskiej
3 - 4 liście kapusty włoskiej (mogą być kawałki)
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego (lub z indyka)
1 duża cebula
1 jajo
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek

przyrządzanie:

Liście umyć, osuszyć, ściąć twarde głąby i chwilę gotować w osolonym wrzątku lub 2 minuty podgrzewać w mikrofalówce, aby zmiękły. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodać jajo i dokładnie wymieszać. Porcję mięsa nakładać na środek liści kapusty, brzegi złożyć do środka, a następnie zwijać w ścisłe rulony. W dużym garnku umieścić na dnie resztę liści kapusty, ściśle układać gołąbki, wlać niewielką ilość osolonego wrzątku i dusić pod przykryciem (można ułożyć też liść kapusty) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym.


 

uwagi:

Zamiast części mięsa można dodać ugotowany ryż i wtedy zbędne będzie jajko.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. ewik-1950
    27 kwietnia 2012 at 08:22 Odpowiedz

    gołąbki podsmażyć na oliwie do zrumienienia
    a potem podlać wodą i dusić,są rewelacyjne

  2. ella
    8 października 2012 at 03:04 Odpowiedz

    przepis jest bardzo niedokladny.

Zostaw komentarz.

*