Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka ryżowa z orzechami i ananasem

Sałatka ryżowa z orzechami i ananasem

Tatar z łososia z kiszonym ogórkiem

Tatar z łososia z kiszonym ogórkiem

Łosoś z dipem z awokado

Łosoś z dipem z awokado

Elegancka sałatka z buraczków

Elegancka sałatka z buraczków

Dorsz pieczony z cytryną

Dorsz pieczony z cytryną

Szklanka zdrowia z nasionami chia

Szklanka zdrowia z nasionami chia

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Sorbet z mango

Sorbet z mango

Sorbet z arbuza

Sorbet z arbuza

Mrożona herbata miętowa!

Mrożona herbata miętowa!

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Placuszki z borówkami

Placuszki z borówkami

Hiszpański sos AIOLI

Hiszpański sos AIOLI

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Gołąbki z mięsem

Tradycyjne polskie danie - liście kapusty z nadzieniem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
4 duże, nieuszkodzone liście kapusty włoskiej
3 - 4 liście kapusty włoskiej (mogą być kawałki)
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego (lub z indyka)
1 duża cebula
1 jajo
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek

przyrządzanie:

Liście umyć, osuszyć, ściąć twarde głąby i chwilę gotować w osolonym wrzątku lub 2 minuty podgrzewać w mikrofalówce, aby zmiękły. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodać jajo i dokładnie wymieszać. Porcję mięsa nakładać na środek liści kapusty, brzegi złożyć do środka, a następnie zwijać w ścisłe rulony. W dużym garnku umieścić na dnie resztę liści kapusty, ściśle układać gołąbki, wlać niewielką ilość osolonego wrzątku i dusić pod przykryciem (można ułożyć też liść kapusty) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym.


 

uwagi:

Zamiast części mięsa można dodać ugotowany ryż i wtedy zbędne będzie jajko.

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. ewik-1950
    27 kwietnia 2012 at 08:22 Odpowiedz

    gołąbki podsmażyć na oliwie do zrumienienia
    a potem podlać wodą i dusić,są rewelacyjne

  2. ella
    8 października 2012 at 03:04 Odpowiedz

    przepis jest bardzo niedokladny.

Zostaw komentarz.

*