Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Gołąbki z mięsem

Tradycyjne polskie danie - liście kapusty z nadzieniem z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
4 duże, nieuszkodzone liście kapusty włoskiej
3 - 4 liście kapusty włoskiej (mogą być kawałki)
500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego (lub z indyka)
1 duża cebula
1 jajo
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek

przyrządzanie:

Liście umyć, osuszyć, ściąć twarde głąby i chwilę gotować w osolonym wrzątku lub 2 minuty podgrzewać w mikrofalówce, aby zmiękły. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodać jajo i dokładnie wymieszać. Porcję mięsa nakładać na środek liści kapusty, brzegi złożyć do środka, a następnie zwijać w ścisłe rulony. W dużym garnku umieścić na dnie resztę liści kapusty, ściśle układać gołąbki, wlać niewielką ilość osolonego wrzątku i dusić pod przykryciem (można ułożyć też liść kapusty) na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym.


 

uwagi:

Zamiast części mięsa można dodać ugotowany ryż i wtedy zbędne będzie jajko.

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. ewik-1950
    27 kwietnia 2012 at 08:22 Odpowiedz

    gołąbki podsmażyć na oliwie do zrumienienia
    a potem podlać wodą i dusić,są rewelacyjne

  2. ella
    8 października 2012 at 03:04 Odpowiedz

    przepis jest bardzo niedokladny.

Zostaw komentarz.

*