Polecamy

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera  – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Już wkrótce nowy album kulinarny Jamiego Olivera – „Gotuj sprytnie jak Jamie”

Gołąbki z ziemniakami

To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

uwagi:
Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. chemik
    1 czerwca 2006 at 17:05 Odpowiedz

    Ludzie spróbujcie tego. Moja mama robie te gołąbki odkad żyję. Palce lizać. Można dodać garść kaszy gryczanej do farszu.

  2. jolek
    15 sierpnia 2006 at 20:27 Odpowiedz

    Włąsnie mi się marzą pyszne gołąbki, a nigdy nie robiłam ich sama… Mam nadzieję, że wyjdą!

  3. Bogdan
    16 września 2006 at 22:18 Odpowiedz

    gołąbki pycha ja na dno garnka kładę skórkę od słoninki nie przypala sie i dodaje smaku

  4. zyta
    25 września 2006 at 17:56 Odpowiedz

    Przepis mojej babci na gołąbki z ziemniakami jest o niebo lepszy niż ten podany.
    Główkę kapusty białej sparzyć jak na gołąbki z mięsem.Zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane (ilość startych ziemniaków zależy od wielkości kapusty) .Starte ziemniaki lekko odcisnąć dodać do nich sól,pieprz,cebulę ,może być majeranek.Muszą być dość pikantne.Farsz zawijać w sparzone liście kapusty ,układać w brytfance i piec w piekarniku w 170 stopniach około 1,5 godziny.Najlepsze są odsmażane na patelni , na smalcu

  5. jolkunia
    18 listopada 2006 at 13:12 Odpowiedz

    do zyty moja mama robiła takie gołąbki ale nie pamiętałam dokładnie jak .dzięki za przepis napewno spróbuję

  6. Maria
    27 marca 2007 at 12:55 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam je wg przepisu z dodatkiem kaszy gryczanej.
    Ludzie jak mogą wam smakować placki z kapustą są beznadziejne gdyby ,nie sos wogóle nie dały by się zjeść.

  7. Celina
    29 marca 2007 at 14:13 Odpowiedz

    Dobre są polane sosem z mięsa wieprzowego i nie potrzeba już do nich ziemniaków ani chleba.

  8. kajaczek
    13 lipca 2007 at 10:41 Odpowiedz

    zyta! masz racje najlepsze są odsmażane, ale ja zawsze jeszcze dodaje do farszu boczek lekko przysmażony z cebulką;]

  9. zyta
    27 września 2007 at 05:43 Odpowiedz

    Ciekawy przepis napewno sprobuje.
    Dzieki macie ciekawe przepisy.

  10. alef
    10 listopada 2007 at 16:19 Odpowiedz

    wlasnie dzisiaj robilam…

  11. jagha
    8 grudnia 2007 at 21:52 Odpowiedz

    beznadzieja

  12. eni_93
    26 grudnia 2007 at 16:33 Odpowiedz

    To pyszna potrawa, którą warto zrobić.Nie wyobrażam sobie dnia bez gołąbków z ziemniakami.

  13. where\'s
    8 lutego 2008 at 21:48 Odpowiedz

    szukałam tego przepisu, jadłam takie gołąbki 15lat temu w poście, zrobiła je moja kolezanka. Podła je z sosem pomidorowym PYCHOTKA!

  14. niki
    15 maja 2008 at 21:00 Odpowiedz

    na smalcu? to blee. na oliwie z oliwek zreszta

  15. ala
    13 lipca 2008 at 19:27 Odpowiedz

    goląbki z ziemniakow robie os 50 lat, używam białej kapusty, dodaje dużo przyrumienionej cebuli , a jak mam to dodaje tez podsmazone pieczarki, są pyszne

  16. EWELINA
    27 sierpnia 2008 at 13:25 Odpowiedz

    BARDZO FAJNY PRZEPIS ,JEST TO COS INNEGO

  17. sabina
    29 września 2008 at 15:40 Odpowiedz

    ja robię te gołąbki dodając do farszu sypką kasze gryczaną i to podsmażam w garnku ;cały czas mieszając bo przywiera do dna; aż jest to gęste i wtedy zawijam w liście kapusty i zapiekam w piekarniku ok 1,5 godz ,trzeba je zalać rozpuszczonym tłuszczem -ja daję margaryne .Pyszne są z gęstą śmietaną.

  18. Agatka
    15 października 2008 at 22:55 Odpowiedz

    cos wspanialego- zdrowe ,smaczne i prezentacyjne

  19. Agata
    4 listopada 2008 at 18:43 Odpowiedz

    super pżepis smakował mi.

  20. skudka
    19 stycznia 2009 at 20:52 Odpowiedz

    żadna rewelacja własnie jem

  21. BW1
    25 lutego 2009 at 13:28 Odpowiedz

    Jadlam byly przepyszne!

  22. ja
    3 marca 2009 at 16:39 Odpowiedz

    ludzie czy wy smaku nie macie??? to jest bleeee!!!!!

  23. lara
    7 maja 2009 at 19:50 Odpowiedz

    do farszu trzeba dodać łyżke kaszy mannej, nie będa takie zbite, będa pyszne …smacznego

  24. aga b
    10 maja 2009 at 01:00 Odpowiedz

    moja mama za namowa sasiadki zrobila takie \’\’golabki\’\’ jakies 15 lat temu…i nigdy wiecej tego wyczynu nie powtorzyla…to jest niesmaczne…z czlym szcunkiem le osoby,ktore zachwalaj to danie nie dysponuja zbyt rozwinietym wyczyciem smaku…plakac sie nad nimi chce ….stad nie dziwia mnie modyfikacje , gdzie doklada sie do farszu bekon i duze ilosci cebuli..inaczej jest niejadalne ….rozumiem prostote kulinarna ale to jest przesada!!

  25. aga
    15 czerwca 2009 at 19:14 Odpowiedz

    jest pyszne ale jak cebulkę podsmażymy z drobno pokrojonym mięsem i dodamy do farszu ,wtedy to dopiero palce lizać

  26. reniap41
    19 czerwca 2009 at 10:57 Odpowiedz

    Dziewczyny co wy mowicie,ze to jest bleee to jest super danie moja babcia je robila mama a teraz ja to juz tradycja w naszej rodzinie.Pozdro

  27. gosia
    19 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    do aga b
    a może po prostu Twoja mama nie umie gotować hehe, albo nie zrozumiała przepisu. Niektórzy nawet wodę potrafią przypalić. Nie pisz \”z całym szacunkiem\” skoro obrażasz ludzi. Kobieto nie znasz się, nie próbujesz, a komentujesz…. a placki ziemniaczane ci smakują?
    zacytuję Lema:
    \”dopóki nie skorzystałem z internetu nie wiedziałem, ze na świecie jest tylu idiotów…\”
    A do wszystkich innych- moja mama piecze te gołąbki w sosie śmietanowym (tłuszcz+woda) nie mam pojęcia ja ale tego mi w tym przepisie brakuje bo wtedy te gołabki są podsmażone i dochodzi jeszcze delikatny smak śmietany.

  28. Irmi
    5 października 2009 at 13:53 Odpowiedz

    Wlasnie zamierzam zrobic i juz wiem ze bedzie dobre jedzonko bo u nas tez to robi sie od pokolen, i ja jako jedyna musze z internetu uczyc sie tych pysznosci bo bardzo wczesnie wyjechalam z domu. A ze komus nie smakuje to wierze bo jak ma popdniebienie do czego innego przyzwyczajone to juz nie zmiani sie tego na sila. Ja np. nie cierpie flakow i bigosu, pewnie wiele z was sie zdziwi ale uwierzcie mi wiele razy probowalam – polubis sie nie dalo.

  29. fiolka
    27 października 2009 at 19:13 Odpowiedz

    panie tyle jest przepisów na gołąbki z ziemniaków a raczej wiele wersji ,każda inna i smaczna .jadłam nawet takie ze kucharzom się nie śniło np: mięso mielone i ziemniaki starte surowe dodane ,oraz dodana kasza manna i oczywiście cebulka smażona do tego i zawinięte w liście z kapusty , sosem śmietanowym na koniec polane na talerzu ,pyszne ,pozdrawiam.

  30. janek
    25 listopada 2009 at 22:49 Odpowiedz

    Dalem do farszu trzeny osciepek i zamiast maki mane-i pyszne… Pozdrowenia z Czech!

  31. zielak
    6 lutego 2010 at 15:35 Odpowiedz

    spróbujcie dodac do gotowania troche wody z ogórków kiszonych

  32. edytawe
    15 marca 2010 at 12:13 Odpowiedz

    W moim rodzinnym domu takich rzeczy się nie jadło,więc kiedy wyszłam za mąż i teściowa zaserwowała na obiad gołąbki z ziemniaków moje podniebienie doznało szoku.Pomyślałam,że kobieta chyba zwariowała,albo taka tu straszna bieda że muszą jeść takie okropieństwa.Jako że bardzo szanuję moją teściową,grzecznie zjadłam obiadek.Od tamtej pory minęło 15 lat i możecie mi wierzyć,dzisiaj ślinka mi cieknie na samą myśl o takich gołąbeczkach.Przekonałam się do nich i uwielbiam je.Pozdrawiam i zachęcam niedowiarków do spróbowania.Smacznego.

  33. maskotka
    19 maja 2010 at 23:28 Odpowiedz

    Jadłąm takie gołąbki .ale z kiszonej główki kapusty..pszepyszne ..rewelacja kochani ..ale kto dzisiaj kisi kapuste ,,myśle ,że mozna dodać kwasu z kapusty

  34. aneczka k
    2 sierpnia 2010 at 15:55 Odpowiedz

    przyznam gdy pierwszy raz usłyszałam od mojej teściowej o takich gołąbkach to mnie zemdliło,a teraz nie mogę się doczekać kiedy je zrobi.Jestem początkującą gospodynią ale mam nadzieje,że kiedyś nabiore wprawy bo mój mąż je uwielbia.Pozdrowionka

  35. irena
    5 października 2010 at 11:29 Odpowiedz

    to jest pyszne,robila to moja babcia,czuje ten smak–palce lizac

  36. tysia
    16 kwietnia 2011 at 19:57 Odpowiedz

    ciekawe, zamierzam je zrobić i nie mam wątplowości że będzie to niepowtarzalny smak

  37. Monika
    17 kwietnia 2011 at 12:59 Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam gołąbki ziemniaczane pierwszy raz i muszę przyznać że bardzo smaczne :) a byłam niedowiarkiem hehe

  38. mira
    21 lipca 2011 at 08:50 Odpowiedz

    do farszu dodaje troche wysmazonego boczku,sa swietne,a najlepszde nastepnego dnia odsmazane

  39. Miłosz
    23 lipca 2011 at 10:15 Odpowiedz

    Właśnie zabieram się dzisiaj – pierwszy raz będę robił sam:) Takich gołąbków nie jadłem już z 5lat – ale jak tylko pomyślę o tym smaku, jak robiła je babcia to ciężko znaleźć mi jakieś danie które wywołuje takie emocje:) Ps. Gołąbki mamy już nie były takie jak babci, zobaczymy jakie będą moje hehe. A dodam jedynie że robiło się je w śmietanie – polecam.

  40. sonia
    31 lipca 2011 at 18:08 Odpowiedz

    sa super

  41. foka
    12 sierpnia 2011 at 12:42 Odpowiedz

    ale nie piszesz, że ziemniaki trzeba odcisnąć bo takiego farszu rzadkiego nie zawiniesz w liścia to raz a dwa jeszcze czasami dobrze jest dodać jakąś kiełbaskę podsmażoną i ziemniaki gotowane do farszu, to wszystko wymieszkać i wtedy nadziewać liście

  42. agatahapke
    25 sierpnia 2011 at 18:20 Odpowiedz

    jutro mam zamiar zrobić dla moich grymasików obiadowych

  43. iwona
    4 września 2011 at 16:14 Odpowiedz

    Ja też robię takie gołabki,lecz nieco inaczej.Otóż owszem starte ziemniaki na drobnej tarce ,do tego mięsko może być gubo zmielone,lecz lepsze pokrojone w drobną kosteczkę i podduszone z cebulą na smalcu.
    Nie dodaję mąki ,lecz kaszę gryczaną albo manną,po to aby gołąbki były pulchne.Zaznaczam że są rzadkie podczas zawijania……ale pychota-Smacznego

  44. ania
    26 października 2011 at 12:06 Odpowiedz

    ja do ziemniaków dodaję ugotowany ryż tak jak do gołąbków mięsnych

  45. niunia
    28 października 2011 at 16:11 Odpowiedz

    ja najbardziej lubię gołąbki na drugi dzień. Podsażone ze śmietaną, najlepiej gęstą. Niebo w gębie

  46. Ks.Wladyslaw
    22 stycznia 2012 at 04:09 Odpowiedz

    dobrze jest podgotowac golobki w wodzie, a pozniej podlac slodka smietana i nich sie tak powoli gotuja…. sa przepyszne…nawet odsmazane w nastepny dzien…

  47. tunia
    7 lutego 2012 at 13:27 Odpowiedz

    Właśnie teraz włożyłam moje gołąbki do piekarnika. Dodałam do farszu skwareczki z cebulką i kaszy gryczanej , taki smak pamiętam z dzieciństwa:a to już troche dawno było . Ja nie dodaje jajka bo wydaje mi się że mogą być twarde,a ta skrobia która jest w ziemniakach to wystarczy ażeby się trzymały;;;;; już pachną mniam mniam!!!!!!

  48. skromna
    10 lutego 2012 at 21:30 Odpowiedz

    ja zawsze jak robię gołąbki z ryżem i mięsem ,to druga porcja musi być z ziemniakami ,dla mnie osobiście są smaczniejsze i delikatniejsze ,po prostu super………………

  49. asia
    19 lipca 2012 at 15:12 Odpowiedz

    jako sos daje kwasna smietane.pod koniec piewczenia polac golabki zeby sie zapiekly.pycha

  50. Ania
    22 lipca 2012 at 20:42 Odpowiedz

    Robie takie gołabki od lat i sa pyszne! I nie prawda, ze trzeba odcisnac wode albo dodac gotowane ziemniaki, wtedy to już nie beda TE gołabki ;)

  51. wojtek z Bieszczadow
    26 listopada 2012 at 19:34 Odpowiedz

    najlepsze gołąbki na swiecie tylko z zimniakow!!! kochani sprobujcie ja jutro bede robil. NIEBO!!!

  52. hala
    27 maja 2013 at 17:15 Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam podpowiedzcie czy ziemiaki starkować na drobnej tarce czy grubej i czy odcisnąć wodę

  53. Ludka
    8 czerwca 2013 at 18:18 Odpowiedz

    że też wcześniej nie wpadlam na ten przepis. Znam tylko gołąbi z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, ale moja \”kulinarna wyobraźnia\” już czuje smak tych z ziemniakami. Wiem napewno, ze już innych nie zrobię, te będą moje ulubione ;)
    Jutro podzielę się swoją opinią. Już mi ślinka leci yuhuu!!

  54. asche
    9 listopada 2013 at 08:59 Odpowiedz

    Najlepsze gołabki na świecie.. :D moja mama robiła takie od zawszee.. :D

  55. jaga27
    28 grudnia 2013 at 19:04 Odpowiedz

    Witam a czy ze golabki z ziemniakami trzeba dusic w garnku czy piec w piekarniku?

  56. aniuska
    30 maja 2014 at 16:16 Odpowiedz

    a ja jeszcze dodaje drobniutka ugotowana kasze i oczywiscie podsmazona cebulke z boczkiem a jajaj…niebo w gebiusi

Zostaw komentarz.

*