Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Białe szparagi z jajkiem

Białe szparagi z jajkiem

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Grecka sałatka

salatka greckaTradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.

czas: do 15 minut

liczba porcji: 1

składniki:
1 nieduży ogórek 2 małe pomidory 1 mała cebula 4-6 czarnych oliwek 1/4 strąka papryki zielonej 1 gruby plaster sera feta oliwa z oliwek ocet winny sól pieprz oregano

przyrządzanie:

Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.

uwagi:
Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.

loading...