Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Grecka sałatka

salatka greckaTradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne.

czas: do 15 minut

liczba porcji: 1

składniki:
1 nieduży ogórek 2 małe pomidory 1 mała cebula 4-6 czarnych oliwek 1/4 strąka papryki zielonej 1 gruby plaster sera feta oliwa z oliwek ocet winny sól pieprz oregano

przyrządzanie:

Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.

uwagi:
Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.

loading...