Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Grzane piwo

Kuracji takim rozgrzewającym "lekarstwem" odda się chętnie  z pewnością każdy

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:

pól litra jasnego piwa o łagodnym smaku
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki miodu
kilka goździków
kawałek kory cynamonowej

przyrządzanie:

Piwo podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia, z dokładnie utartym z cukrem zółtkiem oraz przyprawami. Następnie dodać miód i dokładnie go rozpuścić. Podawać natychmiast w żarodoodpornych kuflach lub szklankach.

Podobne artykuły

102 Komentarzy

  1. Damiana Mitaszkana
    29 listopada 2005 at 21:49 Odpowiedz

    Jetam kuchacem dobte pifo

  2. Prawdomówca
    30 listopada 2005 at 20:06 Odpowiedz

    Dobry jest jeszcze do tego makaron zielony,

  3. szewc
    10 stycznia 2006 at 21:49 Odpowiedz

    a mozna dac 5 łyzek cukru ??

  4. Palce_lizać
    10 stycznia 2006 at 22:13 Odpowiedz

    to nieco zubozy smak, ale słodycz będzie zachowna…

  5. dorota
    25 sierpnia 2006 at 20:31 Odpowiedz

    Grzane piwo jest doskonałe na gardło !!!!.Znałam tą wersję, ale bez miodu, goździków oraz kory. Pomogło! a od kilku dni bardzo bolało mnie gardło. Przepis ten polecił mi mój znajomy, który gwarantował 100% skutecznośc.

  6. szwagier
    1 października 2006 at 21:34 Odpowiedz

    A ja właśnie kończę pić. Pycha. Dodałem tylko gałki muszkatołowej.

  7. agh squad 1301
    18 października 2006 at 22:44 Odpowiedz

    mega sprawa :) działa jak ta lala polecam :)

  8. Piotruś
    22 października 2006 at 20:35 Odpowiedz

    właśnie piję – próbujcie na zdrowie!!

  9. piotruś
    22 października 2006 at 20:37 Odpowiedz

    Tylko jak z pół litra może wyjść dwie porcje? !!
    pozdro

  10. maja
    6 listopada 2006 at 16:25 Odpowiedz

    PIERWSZY RAZ, SŁUsze piwo z jajkiem, bebebebe

  11. bongo
    7 listopada 2006 at 12:17 Odpowiedz

    maja czytaj uważnie: \”z dokładnie utartym z cukrem zółtkiem\” czyli koglem-moglem, a nie całym jajkiem.Pychaaaaaa

  12. madzia
    10 listopada 2006 at 21:00 Odpowiedz

    ja zawsze robie z cukrem i sokiem malinowym,a tu trzeba dodac żółtko…brr

  13. qcor
    17 listopada 2006 at 19:59 Odpowiedz

    pychotka.. tylko sporo roboty z ucieraniem zółteczka :) polecam, właśnie popijam :)

  14. szopok
    18 listopada 2006 at 19:34 Odpowiedz

    ..boze..jakie dobre..:D minam mniam mniam..

  15. mary
    25 listopada 2006 at 19:05 Odpowiedz

    ja dodałam też gałki, imbiru i przyprawy piernikowej – cudo!

  16. mario
    29 listopada 2006 at 20:50 Odpowiedz

    hyp;)

  17. hugo
    29 grudnia 2006 at 21:29 Odpowiedz

    kurcze nie wiedzialam ze piwo sie tak szybko gotuje i mi sie zwazylo :(

  18. mbike
    7 stycznia 2007 at 14:40 Odpowiedz

    Łatwe w przygotowaniu. Jak dla mnie trochę za bardzo jajeczne, więcej niż szklankę ciężko jest wypić. Może pomaga na przeziębienie, nie wiem bo jestem zdrowy. Jeśli chodzi o sam smak to proponuje wypróbować coś z mniejszą ilością żółtka. PAMIĘTAJCIE ZE SMAK TO RZECZ GUSTU.

  19. misiek
    7 lutego 2007 at 12:49 Odpowiedz

    Zarabiste pyfko!!!!! polecam jak ktos czuje ze go grypka bierze!!!

  20. ania
    20 lutego 2007 at 21:55 Odpowiedz

    czekam na męza, zaraz zrobimy owo piffko, ale raczej bez jajka…
    Pozdrawiam piwoszy :)

  21. Immo
    26 lutego 2007 at 21:06 Odpowiedz

    Dobre. Wręcz pyszne.
    Od biedy, można dodać sypkiego cynamonu.
    I jeszcze jedno – miód gryczany! Mmmm…. :]

  22. tomek
    20 maja 2007 at 13:08 Odpowiedz

    bomba

  23. migrdżżż
    27 sierpnia 2007 at 15:28 Odpowiedz

    niewiem…..ja pierwszy raz pije wogole grzane piwo i właśnie teraz popijam i…..niewiem jak to określić…dziwne to jakieś ale gardło mnie boli…..może pomoże….pozdrawiam i no dobra……ujdzie to ;]

  24. Fruitshake
    30 sierpnia 2007 at 12:37 Odpowiedz

    No więc dziś wieczorem robię \”Grzńca\” z kumpelką. Mam nadzieję, że nam wyjdzie;p

  25. Luna
    12 września 2007 at 19:44 Odpowiedz

    Dzięki za przepis – piweczko pyszota, musi ukoić złamane serce przyjaciółki – najważniejsze nie doprowadzić do zagotowania pozdrawiam ;)

  26. martineden79
    14 września 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Dobre – miód, cynamon owszem, ale żółtko sobie odpósciłem.

  27. hehe
    15 września 2007 at 00:17 Odpowiedz

    fajnie ogólnie to wszystko komentujecie.jestem juz po 4 zwykłych i ide se zagrzac ostatni( dzisaj) zobaczymy jak zadziała na kaszlących bardzo mocno..pzdr

  28. mariusz
    22 września 2007 at 21:27 Odpowiedz

    pifko super smakuje w każdej postaci ale to jest the best

  29. zul
    10 października 2007 at 19:32 Odpowiedz

    Naprawde swietne!!

  30. przeMASS
    11 października 2007 at 18:18 Odpowiedz

    uwielbiam pifo:) grzańce pije tylko w barze( miód i do mikrofali na min. ) ale dzisiaj zrobie sobie w domciu i ze wszystkich przepisów przszukanycha na necie wybrałem to ju czuje tej smaczek :) mniam mniam :)

  31. endriu
    21 października 2007 at 10:52 Odpowiedz

    zajedwabiste

  32. maciej
    1 listopada 2007 at 18:23 Odpowiedz

    po prostu delicje… a z każdym łyczkiem po ciele rozchodzi sie przyjemne ciepełko… zdrówko :]

  33. brzezior
    6 listopada 2007 at 22:27 Odpowiedz

    hmmmm jak ktos potrzebuje kore cynamonu moge zrobic mała wymianke za piwko heee posiadam równierz gozdziki hee pozdrawiam to jest pyszne

  34. parol2
    7 listopada 2007 at 17:30 Odpowiedz

    pije juz 7

  35. Dragomir
    29 listopada 2007 at 23:37 Odpowiedz

    Smaczek rewelacja, przepis dodany do ulubionych :)

  36. Dragomir
    29 listopada 2007 at 23:37 Odpowiedz

    Smaczek rewelacja, przepis dodany do ulubionych :)

  37. Jowa
    9 grudnia 2007 at 19:56 Odpowiedz

    jest super właśnie sobie piję, smakuje superowo:)polecam!!!!!

  38. postman
    4 stycznia 2008 at 22:41 Odpowiedz

    jajko sobie darowalem… dalem chyba za duzo gozdzikow i galki ale dobre… mam nadzieje ze nastepne beda lepsze :P

  39. misiek
    1 lutego 2008 at 20:45 Odpowiedz

    zarrrass miisie uurwiefillm chyba za duzuo wypilem bo zrobilem sobie garnek tego…

  40. MISIEK DZIWNÓW
    3 lutego 2008 at 18:32 Odpowiedz

    TE PIWKO JEST PIERWSZA KLASA NA BOGATO

  41. adsf
    5 lutego 2008 at 18:37 Odpowiedz

    ta pianka jest najlepsza, ale i tak wole grzane wino

  42. nehema
    12 lutego 2008 at 20:58 Odpowiedz

    chyba mi się przesadziło z tą słodyczą bo mam ulipek – czyżbym zepsuła piwko :/

  43. chemik 1000
    26 marca 2008 at 22:52 Odpowiedz

    100g wódki do tego dodać to dopiero grzeje :)

  44. Zygfryd
    23 kwietnia 2008 at 23:31 Odpowiedz

    Paskudztwo więcej czegoś takiego do ust nie wezmę- nie ma to jak zimne piwo i zimna wódka.

  45. Slowrider81
    25 kwietnia 2008 at 20:51 Odpowiedz

    Zaczynam wlasnie degustacje i przyznaje ze jest super!!!
    bedzie to litrowa degustacja :D

  46. Paulusia
    1 maja 2008 at 13:44 Odpowiedz

    Moze byc , ale dodałam dwa żółtka i troszke wiecej cukru… ale chyba przesadzilam z tymi goździkami i cynamonem hehe :D

  47. jagoda
    25 maja 2008 at 17:05 Odpowiedz

    proponuje dodać odrobinę cynamonu i imbiru Pycha :)

  48. bez nicka
    14 września 2008 at 10:40 Odpowiedz

    zamiast kory cynamonowej i goździków dodałam przyprawe do grzańca, trochę więcej cukru do jajka-3 łyżeczki i wyszło całkiem nieźle..:)

  49. xF
    18 września 2008 at 16:46 Odpowiedz

    Nie wiem czy to dobry pomysł z tym żółtkiem, ale prawdą jest, ze dobrze zrobiony grzaniec wymiata…

  50. Radomianin
    22 września 2008 at 20:13 Odpowiedz

    U nas na Predocinku,to robią grzanca buraki jedne

  51. Maciek Lipa
    23 września 2008 at 14:48 Odpowiedz

    mi sie wsypała przez przypadek cała cukiernica ojojoj co za pech co za pech ;-)

  52. Yaqp
    25 września 2008 at 23:10 Odpowiedz

    wszystko ok tyko to żółtko sprawilo że całość wygląda i smakuje ochydnie….
    nie dodawać!

  53. Grzańcioch
    4 października 2008 at 19:47 Odpowiedz

    Zimne piwo, zimna wóda oraz ogór- to je ono, a nie takie wymysły! A serio- odpowiednie proporcje i grzaniec \’mizydyrzowzgi\’. A z miodku pitnego to dopiero… ;)

  54. iwosta
    17 października 2008 at 19:57 Odpowiedz

    niedobre, wole zimne

  55. As
    7 listopada 2008 at 22:14 Odpowiedz

    Zrobiłam grzańca korzystając ze specjalnej przyprawy i jest okropny, mimo że robiłam wszystko zgodnie z instrukcją. ;/ W różnych knajpach są takie pyszne grzańce a mi nie wychodzi ;/

  56. emil
    3 grudnia 2008 at 13:30 Odpowiedz

    pychotka

  57. swiety
    17 grudnia 2008 at 13:23 Odpowiedz

    Czajnik z Tesco 14 zł, Sok malinowy 4 zł, Browar 2,5 zł. Zrobić grzańca w czajniku elektrycznym ku zdziwieniu wszystkich niczym ze stoku narciarskiego – Bezcenne ;)

  58. bolo
    22 grudnia 2008 at 12:29 Odpowiedz

    lubię grzańca :mocne piwo ale tylko z odrobiną miodu.Smak piwa jeszcze pozostaje i o to chodzi.

  59. lukasz
    24 grudnia 2008 at 22:39 Odpowiedz

    Wole zimnego browarka bez wydziwiania, ale na przeziebienie grzaniec lepszy niz aspiryna :)

  60. andrzos
    28 grudnia 2008 at 20:16 Odpowiedz

    pychotka to piwko

  61. ghljsda
    28 kwietnia 2009 at 20:39 Odpowiedz

    iwosta: to co k..wa tu robisz?

    to jak byś przyszedł na forum diver\’ów i napisałbyś \”niedobrże, lubię góry i las\”

  62. dupao
    17 maja 2009 at 14:29 Odpowiedz

    Niewiem jak to zrobic

  63. szatan
    3 czerwca 2009 at 15:06 Odpowiedz

    wole grzane mleko

  64. Asa_do Ciebie
    16 czerwca 2009 at 00:47 Odpowiedz

    hmmm .. As, moze po prostu to kwestia wprawy u Ciebie ?

    Mysle, ze jeszcze kilka grzancow uczynionych dla znajomych i bedzie ok;)

    Pozdro, Pablo

  65. ocic
    11 września 2009 at 19:16 Odpowiedz

    Hmm,piwo z jajkiem jak dla mnie kipski mix grozi kiblem.Aogolnie to piwko i wino grzane jest ok ale bez jaj .pozdro piwosz

  66. Marek
    11 września 2009 at 22:47 Odpowiedz

    robiłem kilka razy. Ucier sie koge mogel, dodaje do cieplego piwa. W smaku dobre i rozgrzewa porzadnie

  67. Tom
    7 października 2009 at 13:22 Odpowiedz

    Zamiast jajka proponuję dodać 50 ml wódki Gorzkiej Żołądkowej,oczywiście na końcu by procenty nie umknęły.

  68. Niunia
    8 października 2009 at 18:57 Odpowiedz

    Mmmm mniamniusne,i juzlepiej się czuje!!!Pozdrawiam!!!

  69. przelew
    14 października 2009 at 13:07 Odpowiedz

    a mi pomaga tylko w wiekszych porcjach

  70. pupek
    24 października 2009 at 16:25 Odpowiedz

    wiem ze takie grzane jest super……po przepiciu… ale juz bez wkładek…pozdrawiam .aa pupuk

  71. darek t
    3 listopada 2009 at 17:45 Odpowiedz

    super polecam, każdemu .. a co z salmonellą .. jajko wyparzyłem .. a wy jak robicie

  72. Dziubek
    9 listopada 2009 at 10:59 Odpowiedz

    Pycha grzane piwko z cynamonem goździkami i miodem palce lizac . A jak rozgrzewa . Coś niesamowitego . Ps kocham cię piotruś

  73. bodek
    23 listopada 2009 at 17:14 Odpowiedz

    Grzane piwo to najgorszy syf.Prawdziwy amator piwa nigdy czegoś takiego by nie tknął.Piję zimne piwo niezależnie od temperatury na dworze i jakoś przez całą zimę nic mi nie dolega.

  74. asior90
    3 grudnia 2009 at 14:58 Odpowiedz

    mmmmm!!!!!! PYSZKA

  75. smakosz
    22 grudnia 2009 at 20:27 Odpowiedz

    Inny przepis:
    0,5l piwa wlewamy do wysokiego rondelka. Dodajemy 50-kę wódki, 1łyżeczkę soku z cytryny, 2łyżki miodu, 1żółtko, większą szczyptę cynamonu, 1łyżeczkę kawy rozpuszczalnej(tak, kawy). Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia i napój gotowy do spożycia. ps. pijemy powoli,bo to jest naprawdę mocne:)

  76. meler
    6 stycznia 2010 at 19:04 Odpowiedz

    ja w pobliskim barze pije z ajerkoniakiem !!! WYPAS !

  77. cytrynka:)
    18 stycznia 2010 at 22:50 Odpowiedz

    też ,własnie pije:)pychota i z żółtkiem i z 4 łyżeczkami cukru +3 łyżeczki miodu+cynamon uuuffff ależ grzeje -mniamuśne:)pozdrawiam smakoszy:)

  78. maxi0r
    8 lutego 2010 at 20:23 Odpowiedz

    Pyyyycha :)

  79. Stefan
    1 marca 2010 at 23:26 Odpowiedz

    popieram bodka

  80. annn
    2 kwietnia 2010 at 21:18 Odpowiedz

    mmm…pychotka:)

  81. Judoka
    12 kwietnia 2010 at 05:36 Odpowiedz

    Hey Bodek ale to sie tylko pije przy przeziebieniu albo Grypie
    tak to wiadomo ze zimne jest najlepsze

  82. asia
    23 czerwca 2010 at 20:03 Odpowiedz

    właśnie umieram i właśnie zrobiłam sobie taki cudo mam nadzieje że mi pomoże :)

  83. bialyikar
    21 sierpnia 2010 at 21:55 Odpowiedz

    Amator piwa się odezwał ;)

  84. marta
    28 sierpnia 2010 at 19:51 Odpowiedz

    trochę się boję tego żółtka. poważnie?

  85. Jacky
    30 września 2010 at 17:19 Odpowiedz

    Dla mnie na ból gardła to sprawdzony sposób w zimie dwa zimne piwa na szybko na podwórku

  86. tarlo.6
    21 października 2010 at 22:12 Odpowiedz

    na gardziolko to piwko i soli szczypta

  87. bart
    25 października 2010 at 21:53 Odpowiedz

    ja pije teraz grzańca ale lepiej mi smakuje piwo pod sklepem z samego rana koło 7 na mrozie i pomaga lepiej niż grzaniec

  88. broodax
    13 listopada 2010 at 15:01 Odpowiedz

    Miód w 42 c staje sie bezwartosciowy a nastepnie toksycznywiec na waszym miejscu zastanowilbym sie

  89. adam281
    30 listopada 2010 at 20:59 Odpowiedz

    a jak to zrobić żeby bąbelki nie wyleciały

  90. ben
    17 grudnia 2010 at 08:55 Odpowiedz

    w ciagu 15 min. wprowadzam 3 browary nie bawiąc sie w miody,gożdziki,żółtka,itp!

  91. Marian
    30 grudnia 2010 at 00:30 Odpowiedz

    Nie ma jak browar w pracy, albo dwa, tam nie ma czasu na zabawe :)

  92. jek
    6 lutego 2011 at 15:27 Odpowiedz

    ha ha ha

  93. bufuu
    11 lutego 2011 at 11:48 Odpowiedz

    napil bym sie jabola

  94. Ania
    6 marca 2011 at 22:11 Odpowiedz

    Do szewca: możesz. Możesz dodać co chcesz, nawet wiadro soli :)

  95. racio
    25 marca 2011 at 18:03 Odpowiedz

    zaraz napiję się grzanego piwka ze spirytusem i miodem

  96. ninka
    5 kwietnia 2011 at 19:55 Odpowiedz

    bo wy pijaki to chlacie co sie da.. A ja piwo grzanca..

  97. gosia
    21 czerwca 2011 at 02:18 Odpowiedz

    no coz jedni podgrzewaja piwo a jedni chlodza niektorzy robia wlasne piwo

  98. lospatrykos
    29 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    ja to pije jak jestem chory, mnie stawia na nogi

  99. Herr Flik
    17 października 2011 at 19:58 Odpowiedz

    ja jeszcze jak mam dodaję trochę skórki pomarańczy…kilka grzanych piwek i jest elegancko :) Na zdrowie !

  100. Rafifix
    31 października 2011 at 21:57 Odpowiedz

    Ziomus grzal piwo w butelce, w garnku z woda, nie zciagnal kapsla i kuchnia moja do malowania, pozdro Jopas

  101. Marco
    15 lipca 2012 at 07:57 Odpowiedz

    najlepsza jest Nawrotkowa dobra na wszystko,niema jak księżycówka od rana do nocy.

  102. DjMiano
    19 grudnia 2012 at 21:51 Odpowiedz

    bufuu, ale też grzanego ? :D

Zostaw komentarz.

*