Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Grzane piwo

Kuracji takim rozgrzewającym "lekarstwem" odda się chętnie  z pewnością każdy

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:

pól litra jasnego piwa o łagodnym smaku
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki miodu
kilka goździków
kawałek kory cynamonowej

przyrządzanie:

Piwo podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia, z dokładnie utartym z cukrem zółtkiem oraz przyprawami. Następnie dodać miód i dokładnie go rozpuścić. Podawać natychmiast w żarodoodpornych kuflach lub szklankach.

Podobne artykuły

102 Komentarzy

  1. Damiana Mitaszkana
    29 listopada 2005 at 21:49 Odpowiedz

    Jetam kuchacem dobte pifo

  2. Prawdomówca
    30 listopada 2005 at 20:06 Odpowiedz

    Dobry jest jeszcze do tego makaron zielony,

  3. szewc
    10 stycznia 2006 at 21:49 Odpowiedz

    a mozna dac 5 łyzek cukru ??

  4. Palce_lizać
    10 stycznia 2006 at 22:13 Odpowiedz

    to nieco zubozy smak, ale słodycz będzie zachowna…

  5. dorota
    25 sierpnia 2006 at 20:31 Odpowiedz

    Grzane piwo jest doskonałe na gardło !!!!.Znałam tą wersję, ale bez miodu, goździków oraz kory. Pomogło! a od kilku dni bardzo bolało mnie gardło. Przepis ten polecił mi mój znajomy, który gwarantował 100% skutecznośc.

  6. szwagier
    1 października 2006 at 21:34 Odpowiedz

    A ja właśnie kończę pić. Pycha. Dodałem tylko gałki muszkatołowej.

  7. agh squad 1301
    18 października 2006 at 22:44 Odpowiedz

    mega sprawa :) działa jak ta lala polecam :)

  8. Piotruś
    22 października 2006 at 20:35 Odpowiedz

    właśnie piję – próbujcie na zdrowie!!

  9. piotruś
    22 października 2006 at 20:37 Odpowiedz

    Tylko jak z pół litra może wyjść dwie porcje? !!
    pozdro

  10. maja
    6 listopada 2006 at 16:25 Odpowiedz

    PIERWSZY RAZ, SŁUsze piwo z jajkiem, bebebebe

  11. bongo
    7 listopada 2006 at 12:17 Odpowiedz

    maja czytaj uważnie: \”z dokładnie utartym z cukrem zółtkiem\” czyli koglem-moglem, a nie całym jajkiem.Pychaaaaaa

  12. madzia
    10 listopada 2006 at 21:00 Odpowiedz

    ja zawsze robie z cukrem i sokiem malinowym,a tu trzeba dodac żółtko…brr

  13. qcor
    17 listopada 2006 at 19:59 Odpowiedz

    pychotka.. tylko sporo roboty z ucieraniem zółteczka :) polecam, właśnie popijam :)

  14. szopok
    18 listopada 2006 at 19:34 Odpowiedz

    ..boze..jakie dobre..:D minam mniam mniam..

  15. mary
    25 listopada 2006 at 19:05 Odpowiedz

    ja dodałam też gałki, imbiru i przyprawy piernikowej – cudo!

  16. mario
    29 listopada 2006 at 20:50 Odpowiedz

    hyp;)

  17. hugo
    29 grudnia 2006 at 21:29 Odpowiedz

    kurcze nie wiedzialam ze piwo sie tak szybko gotuje i mi sie zwazylo :(

  18. mbike
    7 stycznia 2007 at 14:40 Odpowiedz

    Łatwe w przygotowaniu. Jak dla mnie trochę za bardzo jajeczne, więcej niż szklankę ciężko jest wypić. Może pomaga na przeziębienie, nie wiem bo jestem zdrowy. Jeśli chodzi o sam smak to proponuje wypróbować coś z mniejszą ilością żółtka. PAMIĘTAJCIE ZE SMAK TO RZECZ GUSTU.

  19. misiek
    7 lutego 2007 at 12:49 Odpowiedz

    Zarabiste pyfko!!!!! polecam jak ktos czuje ze go grypka bierze!!!

  20. ania
    20 lutego 2007 at 21:55 Odpowiedz

    czekam na męza, zaraz zrobimy owo piffko, ale raczej bez jajka…
    Pozdrawiam piwoszy :)

  21. Immo
    26 lutego 2007 at 21:06 Odpowiedz

    Dobre. Wręcz pyszne.
    Od biedy, można dodać sypkiego cynamonu.
    I jeszcze jedno – miód gryczany! Mmmm…. :]

  22. tomek
    20 maja 2007 at 13:08 Odpowiedz

    bomba

  23. migrdżżż
    27 sierpnia 2007 at 15:28 Odpowiedz

    niewiem…..ja pierwszy raz pije wogole grzane piwo i właśnie teraz popijam i…..niewiem jak to określić…dziwne to jakieś ale gardło mnie boli…..może pomoże….pozdrawiam i no dobra……ujdzie to ;]

  24. Fruitshake
    30 sierpnia 2007 at 12:37 Odpowiedz

    No więc dziś wieczorem robię \”Grzńca\” z kumpelką. Mam nadzieję, że nam wyjdzie;p

  25. Luna
    12 września 2007 at 19:44 Odpowiedz

    Dzięki za przepis – piweczko pyszota, musi ukoić złamane serce przyjaciółki – najważniejsze nie doprowadzić do zagotowania pozdrawiam ;)

  26. martineden79
    14 września 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Dobre – miód, cynamon owszem, ale żółtko sobie odpósciłem.

  27. hehe
    15 września 2007 at 00:17 Odpowiedz

    fajnie ogólnie to wszystko komentujecie.jestem juz po 4 zwykłych i ide se zagrzac ostatni( dzisaj) zobaczymy jak zadziała na kaszlących bardzo mocno..pzdr

  28. mariusz
    22 września 2007 at 21:27 Odpowiedz

    pifko super smakuje w każdej postaci ale to jest the best

  29. zul
    10 października 2007 at 19:32 Odpowiedz

    Naprawde swietne!!

  30. przeMASS
    11 października 2007 at 18:18 Odpowiedz

    uwielbiam pifo:) grzańce pije tylko w barze( miód i do mikrofali na min. ) ale dzisiaj zrobie sobie w domciu i ze wszystkich przepisów przszukanycha na necie wybrałem to ju czuje tej smaczek :) mniam mniam :)

  31. endriu
    21 października 2007 at 10:52 Odpowiedz

    zajedwabiste

  32. maciej
    1 listopada 2007 at 18:23 Odpowiedz

    po prostu delicje… a z każdym łyczkiem po ciele rozchodzi sie przyjemne ciepełko… zdrówko :]

  33. brzezior
    6 listopada 2007 at 22:27 Odpowiedz

    hmmmm jak ktos potrzebuje kore cynamonu moge zrobic mała wymianke za piwko heee posiadam równierz gozdziki hee pozdrawiam to jest pyszne

  34. parol2
    7 listopada 2007 at 17:30 Odpowiedz

    pije juz 7

  35. Dragomir
    29 listopada 2007 at 23:37 Odpowiedz

    Smaczek rewelacja, przepis dodany do ulubionych :)

  36. Dragomir
    29 listopada 2007 at 23:37 Odpowiedz

    Smaczek rewelacja, przepis dodany do ulubionych :)

  37. Jowa
    9 grudnia 2007 at 19:56 Odpowiedz

    jest super właśnie sobie piję, smakuje superowo:)polecam!!!!!

  38. postman
    4 stycznia 2008 at 22:41 Odpowiedz

    jajko sobie darowalem… dalem chyba za duzo gozdzikow i galki ale dobre… mam nadzieje ze nastepne beda lepsze :P

  39. misiek
    1 lutego 2008 at 20:45 Odpowiedz

    zarrrass miisie uurwiefillm chyba za duzuo wypilem bo zrobilem sobie garnek tego…

  40. MISIEK DZIWNÓW
    3 lutego 2008 at 18:32 Odpowiedz

    TE PIWKO JEST PIERWSZA KLASA NA BOGATO

  41. adsf
    5 lutego 2008 at 18:37 Odpowiedz

    ta pianka jest najlepsza, ale i tak wole grzane wino

  42. nehema
    12 lutego 2008 at 20:58 Odpowiedz

    chyba mi się przesadziło z tą słodyczą bo mam ulipek – czyżbym zepsuła piwko :/

  43. chemik 1000
    26 marca 2008 at 22:52 Odpowiedz

    100g wódki do tego dodać to dopiero grzeje :)

  44. Zygfryd
    23 kwietnia 2008 at 23:31 Odpowiedz

    Paskudztwo więcej czegoś takiego do ust nie wezmę- nie ma to jak zimne piwo i zimna wódka.

  45. Slowrider81
    25 kwietnia 2008 at 20:51 Odpowiedz

    Zaczynam wlasnie degustacje i przyznaje ze jest super!!!
    bedzie to litrowa degustacja :D

  46. Paulusia
    1 maja 2008 at 13:44 Odpowiedz

    Moze byc , ale dodałam dwa żółtka i troszke wiecej cukru… ale chyba przesadzilam z tymi goździkami i cynamonem hehe :D

  47. jagoda
    25 maja 2008 at 17:05 Odpowiedz

    proponuje dodać odrobinę cynamonu i imbiru Pycha :)

  48. bez nicka
    14 września 2008 at 10:40 Odpowiedz

    zamiast kory cynamonowej i goździków dodałam przyprawe do grzańca, trochę więcej cukru do jajka-3 łyżeczki i wyszło całkiem nieźle..:)

  49. xF
    18 września 2008 at 16:46 Odpowiedz

    Nie wiem czy to dobry pomysł z tym żółtkiem, ale prawdą jest, ze dobrze zrobiony grzaniec wymiata…

  50. Radomianin
    22 września 2008 at 20:13 Odpowiedz

    U nas na Predocinku,to robią grzanca buraki jedne

  51. Maciek Lipa
    23 września 2008 at 14:48 Odpowiedz

    mi sie wsypała przez przypadek cała cukiernica ojojoj co za pech co za pech ;-)

  52. Yaqp
    25 września 2008 at 23:10 Odpowiedz

    wszystko ok tyko to żółtko sprawilo że całość wygląda i smakuje ochydnie….
    nie dodawać!

  53. Grzańcioch
    4 października 2008 at 19:47 Odpowiedz

    Zimne piwo, zimna wóda oraz ogór- to je ono, a nie takie wymysły! A serio- odpowiednie proporcje i grzaniec \’mizydyrzowzgi\’. A z miodku pitnego to dopiero… ;)

  54. iwosta
    17 października 2008 at 19:57 Odpowiedz

    niedobre, wole zimne

  55. As
    7 listopada 2008 at 22:14 Odpowiedz

    Zrobiłam grzańca korzystając ze specjalnej przyprawy i jest okropny, mimo że robiłam wszystko zgodnie z instrukcją. ;/ W różnych knajpach są takie pyszne grzańce a mi nie wychodzi ;/

  56. emil
    3 grudnia 2008 at 13:30 Odpowiedz

    pychotka

  57. swiety
    17 grudnia 2008 at 13:23 Odpowiedz

    Czajnik z Tesco 14 zł, Sok malinowy 4 zł, Browar 2,5 zł. Zrobić grzańca w czajniku elektrycznym ku zdziwieniu wszystkich niczym ze stoku narciarskiego – Bezcenne ;)

  58. bolo
    22 grudnia 2008 at 12:29 Odpowiedz

    lubię grzańca :mocne piwo ale tylko z odrobiną miodu.Smak piwa jeszcze pozostaje i o to chodzi.

  59. lukasz
    24 grudnia 2008 at 22:39 Odpowiedz

    Wole zimnego browarka bez wydziwiania, ale na przeziebienie grzaniec lepszy niz aspiryna :)

  60. andrzos
    28 grudnia 2008 at 20:16 Odpowiedz

    pychotka to piwko

  61. ghljsda
    28 kwietnia 2009 at 20:39 Odpowiedz

    iwosta: to co k..wa tu robisz?

    to jak byś przyszedł na forum diver\’ów i napisałbyś \”niedobrże, lubię góry i las\”

  62. dupao
    17 maja 2009 at 14:29 Odpowiedz

    Niewiem jak to zrobic

  63. szatan
    3 czerwca 2009 at 15:06 Odpowiedz

    wole grzane mleko

  64. Asa_do Ciebie
    16 czerwca 2009 at 00:47 Odpowiedz

    hmmm .. As, moze po prostu to kwestia wprawy u Ciebie ?

    Mysle, ze jeszcze kilka grzancow uczynionych dla znajomych i bedzie ok;)

    Pozdro, Pablo

  65. ocic
    11 września 2009 at 19:16 Odpowiedz

    Hmm,piwo z jajkiem jak dla mnie kipski mix grozi kiblem.Aogolnie to piwko i wino grzane jest ok ale bez jaj .pozdro piwosz

  66. Marek
    11 września 2009 at 22:47 Odpowiedz

    robiłem kilka razy. Ucier sie koge mogel, dodaje do cieplego piwa. W smaku dobre i rozgrzewa porzadnie

  67. Tom
    7 października 2009 at 13:22 Odpowiedz

    Zamiast jajka proponuję dodać 50 ml wódki Gorzkiej Żołądkowej,oczywiście na końcu by procenty nie umknęły.

  68. Niunia
    8 października 2009 at 18:57 Odpowiedz

    Mmmm mniamniusne,i juzlepiej się czuje!!!Pozdrawiam!!!

  69. przelew
    14 października 2009 at 13:07 Odpowiedz

    a mi pomaga tylko w wiekszych porcjach

  70. pupek
    24 października 2009 at 16:25 Odpowiedz

    wiem ze takie grzane jest super……po przepiciu… ale juz bez wkładek…pozdrawiam .aa pupuk

  71. darek t
    3 listopada 2009 at 17:45 Odpowiedz

    super polecam, każdemu .. a co z salmonellą .. jajko wyparzyłem .. a wy jak robicie

  72. Dziubek
    9 listopada 2009 at 10:59 Odpowiedz

    Pycha grzane piwko z cynamonem goździkami i miodem palce lizac . A jak rozgrzewa . Coś niesamowitego . Ps kocham cię piotruś

  73. bodek
    23 listopada 2009 at 17:14 Odpowiedz

    Grzane piwo to najgorszy syf.Prawdziwy amator piwa nigdy czegoś takiego by nie tknął.Piję zimne piwo niezależnie od temperatury na dworze i jakoś przez całą zimę nic mi nie dolega.

  74. asior90
    3 grudnia 2009 at 14:58 Odpowiedz

    mmmmm!!!!!! PYSZKA

  75. smakosz
    22 grudnia 2009 at 20:27 Odpowiedz

    Inny przepis:
    0,5l piwa wlewamy do wysokiego rondelka. Dodajemy 50-kę wódki, 1łyżeczkę soku z cytryny, 2łyżki miodu, 1żółtko, większą szczyptę cynamonu, 1łyżeczkę kawy rozpuszczalnej(tak, kawy). Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia i napój gotowy do spożycia. ps. pijemy powoli,bo to jest naprawdę mocne:)

  76. meler
    6 stycznia 2010 at 19:04 Odpowiedz

    ja w pobliskim barze pije z ajerkoniakiem !!! WYPAS !

  77. cytrynka:)
    18 stycznia 2010 at 22:50 Odpowiedz

    też ,własnie pije:)pychota i z żółtkiem i z 4 łyżeczkami cukru +3 łyżeczki miodu+cynamon uuuffff ależ grzeje -mniamuśne:)pozdrawiam smakoszy:)

  78. maxi0r
    8 lutego 2010 at 20:23 Odpowiedz

    Pyyyycha :)

  79. Stefan
    1 marca 2010 at 23:26 Odpowiedz

    popieram bodka

  80. annn
    2 kwietnia 2010 at 21:18 Odpowiedz

    mmm…pychotka:)

  81. Judoka
    12 kwietnia 2010 at 05:36 Odpowiedz

    Hey Bodek ale to sie tylko pije przy przeziebieniu albo Grypie
    tak to wiadomo ze zimne jest najlepsze

  82. asia
    23 czerwca 2010 at 20:03 Odpowiedz

    właśnie umieram i właśnie zrobiłam sobie taki cudo mam nadzieje że mi pomoże :)

  83. bialyikar
    21 sierpnia 2010 at 21:55 Odpowiedz

    Amator piwa się odezwał ;)

  84. marta
    28 sierpnia 2010 at 19:51 Odpowiedz

    trochę się boję tego żółtka. poważnie?

  85. Jacky
    30 września 2010 at 17:19 Odpowiedz

    Dla mnie na ból gardła to sprawdzony sposób w zimie dwa zimne piwa na szybko na podwórku

  86. tarlo.6
    21 października 2010 at 22:12 Odpowiedz

    na gardziolko to piwko i soli szczypta

  87. bart
    25 października 2010 at 21:53 Odpowiedz

    ja pije teraz grzańca ale lepiej mi smakuje piwo pod sklepem z samego rana koło 7 na mrozie i pomaga lepiej niż grzaniec

  88. broodax
    13 listopada 2010 at 15:01 Odpowiedz

    Miód w 42 c staje sie bezwartosciowy a nastepnie toksycznywiec na waszym miejscu zastanowilbym sie

  89. adam281
    30 listopada 2010 at 20:59 Odpowiedz

    a jak to zrobić żeby bąbelki nie wyleciały

  90. ben
    17 grudnia 2010 at 08:55 Odpowiedz

    w ciagu 15 min. wprowadzam 3 browary nie bawiąc sie w miody,gożdziki,żółtka,itp!

  91. Marian
    30 grudnia 2010 at 00:30 Odpowiedz

    Nie ma jak browar w pracy, albo dwa, tam nie ma czasu na zabawe :)

  92. jek
    6 lutego 2011 at 15:27 Odpowiedz

    ha ha ha

  93. bufuu
    11 lutego 2011 at 11:48 Odpowiedz

    napil bym sie jabola

  94. Ania
    6 marca 2011 at 22:11 Odpowiedz

    Do szewca: możesz. Możesz dodać co chcesz, nawet wiadro soli :)

  95. racio
    25 marca 2011 at 18:03 Odpowiedz

    zaraz napiję się grzanego piwka ze spirytusem i miodem

  96. ninka
    5 kwietnia 2011 at 19:55 Odpowiedz

    bo wy pijaki to chlacie co sie da.. A ja piwo grzanca..

  97. gosia
    21 czerwca 2011 at 02:18 Odpowiedz

    no coz jedni podgrzewaja piwo a jedni chlodza niektorzy robia wlasne piwo

  98. lospatrykos
    29 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    ja to pije jak jestem chory, mnie stawia na nogi

  99. Herr Flik
    17 października 2011 at 19:58 Odpowiedz

    ja jeszcze jak mam dodaję trochę skórki pomarańczy…kilka grzanych piwek i jest elegancko :) Na zdrowie !

  100. Rafifix
    31 października 2011 at 21:57 Odpowiedz

    Ziomus grzal piwo w butelce, w garnku z woda, nie zciagnal kapsla i kuchnia moja do malowania, pozdro Jopas

  101. Marco
    15 lipca 2012 at 07:57 Odpowiedz

    najlepsza jest Nawrotkowa dobra na wszystko,niema jak księżycówka od rana do nocy.

  102. DjMiano
    19 grudnia 2012 at 21:51 Odpowiedz

    bufuu, ale też grzanego ? :D

Zostaw komentarz.

*