Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

4 proste przepisy z DYNIĄ w roli głównej

STRUDEL JABŁKOWY

STRUDEL JABŁKOWY

Pierniki miodowe

Pierniki miodowe

Grochówka według Macieja Kuronia

Grochówka według Macieja Kuronia

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

8 świetnych pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA!

Rozgrzewająca zupa  ze świeżą pietruszką i grzankami

Rozgrzewająca zupa ze świeżą pietruszką i grzankami

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Najlepsza zupa dyniowa

Najlepsza zupa dyniowa

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

5 NAPOJÓW, które pomogą w walce z NADWAGĄ!

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

TARTA MOCNO CZEKOLADOWA bez jajek

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

ZUPA – KREM Z BIAŁEJ RZEPY

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Makaron fiduea z krewetkami – kuchnia hiszpańska!

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Ekspresowy deser czekoladowy PIECZONY

Grzybki marynowane łagodne

Ta wersja marynowanych grzybków będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za intenstywnym smakiem octu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

składniki:

grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy

 

przyrządzanie:

Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 %  octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody – czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.

uwagi:
Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy.

loading...