Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Grzybki marynowane łagodne

Ta wersja marynowanych grzybków będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za intenstywnym smakiem octu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

składniki:

grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy

 

przyrządzanie:

Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 %  octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody – czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.

uwagi:
Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy.

Podobne artykuły

37 Komentarzy

  1. irra
    7 września 2005 at 20:34 Odpowiedz

    Mam najlepszy przepis na marynatę do grzybów (sprawdza też się i do innych np.śliwki ) : proporcje :
    - 1szkl wody ; 1 szk octu ; 1 szk cukru , sól dalej jak w przepisie ,SMACZNEGO

  2. inferno-o
    4 października 2005 at 20:47 Odpowiedz

    a jak mam tylko grzybki (kozaki małe) ;) na jeden sloik to proporcje te same ? hehe chyba raczej nie to dajcie znac na jaka ilosc grzybow sa te dawki :) buzka

  3. marselka
    16 października 2005 at 15:50 Odpowiedz

    Ja mam lepszy przepis :p

  4. gall anonim
    16 października 2005 at 15:52 Odpowiedz

    a kozaków się nie marynuje ani nie suszy tylko się zjada od razu

  5. hella
    2 listopada 2005 at 03:45 Odpowiedz

    irra dziekuje tobie bardzo za twoj przepis .Od godzny sukam przepisu jak zrobic dynie marnowana .twoja metoda jest bardzo prosta i mysle ze bedzie dobra Diekuje hella

  6. ania
    25 sierpnia 2006 at 19:50 Odpowiedz

    co to znacz 5/4. czy na 5 szkl. wody dodać 4 szklanki octu?

  7. smakosz :)
    26 sierpnia 2006 at 11:01 Odpowiedz

    5/4, z przepisu wynika że na np; 5 litrowe wiadro :) dajesz 4 litry wody-1 litr octu, mniejsza proporcja to na 0,5 litra dajesz 400ml wody i 100 ml octu, tak myślę po przeczytaniu przepisu

  8. Wiolcia
    2 września 2006 at 13:42 Odpowiedz

    do marselki to podaj D:D:

  9. kobretti
    13 września 2006 at 12:39 Odpowiedz

    ania do szkoły nie chodziłaś? 5/4 = 1,25l gorącej wody hehe

  10. iwettka
    16 września 2006 at 14:53 Odpowiedz

    pogmatwane to wszystko;))!!zwlaszcza z tym 5/4!

  11. amelina
    16 września 2006 at 15:22 Odpowiedz

    a nie trzeba pasteryzować?

  12. Borowik
    13 października 2006 at 20:37 Odpowiedz

    Ten przepis jest do bani!!!! Co to za proporcje ? Wody w wodzie , czy octu w occie? Proporcje podaje się np: 1/4 – gdzie 1 – to ilośc octu , a 4 – to ilośc wody, lub odwrotnie , czy jakoś tam!!!

  13. Morra
    25 czerwca 2007 at 08:01 Odpowiedz

    Znaczy się 1/5 octu na wodę :)

  14. koral
    29 lipca 2007 at 09:43 Odpowiedz

    zrozum- 5 ćwiartek wody i 1 ćwiartka octu, to tak najprościej zrozumieć, odpiszcie , jak wy to rozumiecie

  15. Borys:)
    12 września 2007 at 16:40 Odpowiedz

    Boże… widzisz a nie grzmisz… 8O% wody w litrze to inaczej 800 ml… czyli 4 szklanki wody i jak łatwo policzyć 1 szklanka occtu..

  16. marinka
    15 września 2007 at 12:32 Odpowiedz

    5/4…
    na 5 szklanek roztworu do marynowania! 4 szklanki-wody
    1 szklanka-octu
    ale to nie jest lagodne..hmmmm

  17. amator
    15 września 2007 at 19:46 Odpowiedz

    z matematycznego punktu widzenia proporcje wynoszą 4/5 wody i 1/5 octu – proste!

  18. greg
    19 września 2007 at 19:37 Odpowiedz

    poćwiczyć sobie proporcje to jest matematyka na poziomie szkoły podstawowej

  19. jaro27
    25 września 2007 at 16:47 Odpowiedz

    na łagodne grzybki 5 szklanek wody 1 octu narka

  20. andzia
    29 września 2007 at 13:17 Odpowiedz

    czy sprawdzony ten przepis?????? i czy dobry jest?

  21. czarna
    29 września 2007 at 14:59 Odpowiedz

    Boże.. ludzie ale wy jesteście nierozumni.. a co to za różnica czy 80% czy 1/4 czy jeszcze jakoś inaczej?? przecież każdy mądry człowiek zrozumie o co chodzi!!!

  22. mańka
    5 października 2007 at 10:29 Odpowiedz

    Jestem młodą poczatkujacą pania domu a nie widze w tym żadnej filozofi!!:)

  23. halcia
    15 lipca 2008 at 22:16 Odpowiedz

    a nie lepiej zrobic, posmakowac i wtedy podyskutowac czego za dużo a czego za mało

  24. kris
    31 sierpnia 2008 at 18:25 Odpowiedz

    Moje panie, jestem 26 lat szefem kuchni w renomowanym hotelu w stolicy . Wasze przepisy są to popularne przepisy, ja mam przepis na marynaty grzybowe, ze palce lizać. Obcokrajowcy zajadają sie tymi grzybami nawet maślakami, ale im przepisu, ani na wynos nie daje grzybów. Wam natomiast zdradze te recepture, już niebawem. Pozdrawiam Krzysztof

  25. kaja
    8 października 2008 at 12:37 Odpowiedz

    nikt nie zwrócił uwagi na % ale dot. octu!!
    jaki ocet kupić, oto jest pytanie!!!
    :)

  26. ziucia
    9 października 2008 at 11:28 Odpowiedz

    Od kilkunastu lat robię grzybki marynowane, jestem specjalistką, każdy, kto spóbuje, chce jeszcze. Otóż mój przepis: 1 szkl.cctu,5 szklanek wody, czubata łyżka soli, 1, 1/2 szklanki cukru.Grzyby gotuję dość długo ok. 1.5 godz., oczywiście zmieniam wodę, pod koniec gotowania dodaję trochę soli i octu / np. podgrzybki są wtedy bielsze/ odsedzam, w słoiki wkładam liść laurowy, ziele angielskie i trochę gorczycy, wkładam gorące grzyby, zalewam gotującym octem, zakręcam słoiki i przykrywam je np. kocykiem. Stoją,az wystygną.Grzybki są łagodne i mogą stać 2 lata.Zycze smacznego.

  27. lili
    10 października 2008 at 12:30 Odpowiedz

    wszystkie,,madre ale jak przyjdzie czas przyrzadzania,i nastepuja pytania,,to zadzna konkretnie nie odpowie..wiec nie odpowiadajcie nam pytajacym laikom z ironia,nie kazdy jest fenomenem jak niektore z was!!!!!!!!!nie lubie takich kobiet,,,,,,,,

  28. szczera
    12 października 2008 at 22:28 Odpowiedz

    jeszcze taki się nie urodził aby wszystkim dogodził…swoje chwalicie obcych nie znacie

  29. elli
    20 października 2008 at 16:24 Odpowiedz

    a ja czekam na przepis Krisa, chociaż obawiam się, że zapomniał o swojej obietnicy, a moje maślaczki czekają już na mnie w kuchni;))

  30. iwka 987
    30 sierpnia 2010 at 20:53 Odpowiedz

    mmarynate mozesz przechowac na pozniej wystarczy ze goraca wlejesz do sloika zakrecisz a jak ostygnie schowaj do lodowki do nastepnej porcji grzybow wystarczy odgrzac i gotowe

  31. paulinka33172
    13 września 2010 at 16:32 Odpowiedz

    czy zawsze trzeba obierać maślaki?

  32. sergio
    13 września 2010 at 20:05 Odpowiedz

    80% a 1/4 w sumie jest roznica:)

  33. majka
    2 października 2010 at 21:50 Odpowiedz

    ziuciu, ja tez robie grzyby o podobnych proporcjach,ale nie obgotowuje w kilku wodach tylko w jednej, szkoda smaku grzybow.Jesli chodzi o maslaki to lepiej nie sciagac skorki – wtey nie wywijaja sie i sa podobne do borowikow.Jesli komus nie zalezy na super wygladzie grzybow to bardzo smaczne sa ugotowane w jednej wodzie do ktorej nastepnie dodajemy odpowiednia ilosc octu.Sa aromatyczne, tylko troche ciemne.

  34. amper
    1 stycznia 2012 at 02:17 Odpowiedz

    Wiadomo, że każdemu odpowiada inny nieco smak. Ja zrobiłem wg tego przepisu, jak dla mnie wyśmienite.. Dziękuję :-)

  35. maria
    13 września 2012 at 15:15 Odpowiedz

    zawsze dziesięcioprocentowy.

  36. urszula
    1 października 2012 at 08:57 Odpowiedz

    podajcie mi przepis na słoik 05litra grzybów prosze bo tyle mam grzybków dzięki

  37. ANIELCIA
    12 października 2012 at 23:14 Odpowiedz

    wiadomo każdy proporcje daje jakie ostre lubi ,ale ja zawsze pasteryzuję 15 min słoiczki

Zostaw komentarz.

*