Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Guacamole

Najsłynniejszy z meksykańskich dipów.

przepis z kuchni: meksykańskiej

czas: 15 minut + 1/2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 2

składniki:
awokado
1 cebula
1 mały pomidor
1 papryczka chilli
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
mielona kolendra
kminek

przyrządzanie:

Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Papryczkę oczyścić z nasion, cebulę pokroić na ćwiartki. Podane w przepisie składniki zmiksować, wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Schłodzić w lodówce.

uwagi:
Podawać z kukurydzianymi chipsami nachos (można je podgrzać w piekarniku).

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. kler
    26 sierpnia 2005 at 11:14 Odpowiedz

    z kąd wziąć zdjecie ???guacamole jak ktoś ma to bardzo prosze o przysłanie kamcia1991@autograf.pl

  2. rene77
    4 października 2005 at 13:14 Odpowiedz

    no nie tak do konca. guacamole sa znacznie lepsze jesli, rozetrzemy avocado z czosnkiem, chili sola i pieprzem a do tego dodamy pokrojonego w kosteczke pomidora. swietnie smakuje rowniez ze zwyklymi chipsami ziemniaczanymi lub plackami ziemniaczanymi

  3. kasia
    5 października 2005 at 04:45 Odpowiedz

    to sie robi troche inaczj…po pierwsze niczego sie nie miksuje…
    avocado sie wyudlubuje ze skorupki..(kupuje sie w tym celu srednio…prawie bardzo miekkie owoce)
    potem trzeba je rozgniesc widelcem..lub tluczkiem do ziemniakow.
    zalezy ile avocados…do tego rozgniecionny czosnek…
    2-3 lyzki gestej kwasnej smietany, tabasco sos..lub czerwony pieprz, posiekane drobno pomidory z cebula i mexykanska pietruszka(zrobione wczesniej,posolone i nieco\” przezarte\”)…na koniec coby nie bylo mdle sok ze swierzej cytryny…zalezy od smaku …no i oczywiscie sol….
    SMACZNEGO:)))

  4. la peliroja
    2 kwietnia 2006 at 00:13 Odpowiedz

    Guacamole to rozgniecione avocado,posiekana biala cebula (troche),posiekana SWIEZA kolendra,torche posiekanych papryczek jalapeno lub serrano.Doprawic sola i sokiem z zielonej cytryny.Mozna ewentualnie dodac troche pomidorow ale lepiej nie.To ma byc ja sama nazwa wskazuje awokado.Zadnej smietany czy tabasco.Buen provecho!

  5. Anonim
    27 listopada 2006 at 10:17 Odpowiedz

    mi tam najbardziej smakuje queso dip :)

  6. Guacamol
    19 lutego 2007 at 23:30 Odpowiedz

    a mnie to smakuje, tak w ogóle, w kazdej postaci, i tej co wyżej takze, bo lubie właśnie guacamole najbardzij na świecie i tyle, w kazdej postaci jeszcze raz powtarzam i zachęcam tych co nie znają i nie próbowali. Hej.

  7. JACUSEK
    31 maja 2007 at 19:19 Odpowiedz

    jest dobre ale apetycznie nie wyglada

  8. meXicana
    8 czerwca 2007 at 20:18 Odpowiedz

    ja dopiero bede robic guakamole ale na pewno bedzie super

  9. odsihd
    3 października 2007 at 12:43 Odpowiedz

    a ja podałam guacamol na chlebie tostowym z ziarnami wczesniej przypieczonym w maszynce do sandwiczy, pokrojic na cwiartki, i nakładać- pycha! :)

  10. kivunia
    23 października 2007 at 16:58 Odpowiedz

    guacamole?paluszki lizac!

  11. Ratona
    28 lutego 2008 at 17:23 Odpowiedz

    Sa dwie szkoly robiena Guacamole. Na poludniu Meksyku guacamole przyrzadzaja z cebulka, pomidorem, sokiem z limonki! Koniecznie limonka a nie cytryna! swieza kolendra i chili jalapeño( swieze) Avocado wydlubujemy i zeby nie zczernialo wrzucamy pestke. Niech sobie bedzie w naczynku razem z guacamole.
    Na polnocy szczegolnie w Region Norte przyrzadzaja tylko z cebulka i smietana ale nie jes takie dobre. Absolutnie nie dodajemy zadnego czosnku ni sosu tabasco! To chyba jakis przepis gringo!

  12. mamcia
    15 maja 2008 at 05:15 Odpowiedz

    uwielbiam guacamole, ale nieznosze koledry, dla tego nie dodaje i tez jest pycha , oczywiscie limonka nie cytryna, i nie miksowac tylko rozgniatac widelcem jak juz ktos wyzej zauwazyl;)

  13. dolores
    28 listopada 2008 at 14:03 Odpowiedz

    mój znajomy przywiózł o wiele prostszy przepis na tą przystawkę, a uzyskał go od rodowitego meksykanina. Według niego guacamole to po prostu rozgniecione widelcem avocado z sokiem z limonki, szczyptą soli odrobiną białej cebulki i ewentualnie posiekanym pomidorem. Żadnych sosów, przypraw, śmietany itp. Ale podejrzewam, że może być tak, jak u nas z zupą pomidorową- każdy robi inaczej, u wszystkich smakuje inaczej, a i tak jest to zupa pomidorowa.

  14. sunshine
    4 marca 2009 at 16:27 Odpowiedz

    i love guacamole with It\’s preety funky man

  15. eyla
    22 marca 2009 at 14:14 Odpowiedz

    Hmm.. robilam guacamole po okiem kucharza meksykanskiego i generalnie przepis jest ok, tylko proporcje troche nie bradzo
    - na tyle dodatków to muszą być co najmniej 2 awokado
    -nie dodajemy kminku
    -amiast soku z cytryny – sok z limonki
    -pamiętajcie o pietruszce – ona nadaje specyficzny smak guacamole :)
    Ps. Przygotujcie najpierw wszystkie składniki, a dopiero później dodajcie guacamoli – żeby Wam nie ściemniało.
    Powodzenia!

  16. Amator
    25 marca 2009 at 12:09 Odpowiedz

    Musi być przedewszystkim bardzo miękkie awokado bez tego ani rusz:)

  17. kolo toure
    23 maja 2009 at 20:19 Odpowiedz

    Vaja mierda guacamole de mexico.La verdadera salsa esta hecha de polla y chocho.

  18. elooziomy
    5 stycznia 2010 at 09:54 Odpowiedz

    salsa lepsza tylko że domowa!

  19. greg325@poczta.onet.pl
    13 września 2010 at 00:14 Odpowiedz

    Ok, drodzy kucharze. Po pierwsze avocado bardzo dobrej jakosci ..mam latwo bo mieszkam w Anglii. Musi by jak juz ktos napisal miekkie czyl idojrzalem . Szybciorem …przekrawamy je do okola …uderzamy nozem w pestke …ona sie do niego przytwierdza . Machniecie nozem i pestka jets w koszu . Lyzka stolowa wyciagamy miazsz ..ok? Ugniatamy ale nie na papke ..skrapiamy sokiem ..limonka lub cytryna …wole cytryne. Na desce a nie w zadnej maszynce ucieramy zabek czosnku z odrobina oliwy z oliwek i soli , drobniutko siekamy kawalem ostrej papryczki , malej i ostrej a nie wielkos ci kciuka . .. Wszytko razem mieszamy w miseczce i dodajemy 3/4 lyzki stolowej greckiego jogurtu na jedno dosc spore avocado . I tuatj macie problem bo jeszcze w PL nie spotkalem w podstawowych marketach dobrego greckiego …zreszta o dobrej jakosci avocado tez niezwykle w PL trudno. Zatem powyzsze skaldniki laczymy razem , nie zapom inajac o soli a gmusicie wiedziec ze guacamole niezwykle latwo przesolic …tak ze ostroznie .

  20. rosomak z wisconsin
    15 września 2010 at 09:33 Odpowiedz

    jak kiedys pracowalem z latynosami, to ja im robilem guacamole i taco a oni z wdziecznosci przynosily mi tequile domowej roboty ze scorpionem we flaszce.
    Dodajcie cilantro,ktore jest bardzo aromatyczne i jalapenio. Trzeba zrobic z tego miazge drewniana palkai najlepiej w drewniannej misce (nie zabija aromatu).
    Serwowac schlodzone, po trzech, czterech godzinach, bo w krotkim czasie guacamole traci caly swoj urok i robi sie z tego cos bardzo wizualnie nieapetycznego;))

  21. koniczynka3
    30 grudnia 2010 at 21:40 Odpowiedz

    ja osobiście kocham guacamole i robię je przy każdej wolnej okazji.

  22. essssssss
    4 lutego 2011 at 23:52 Odpowiedz

    w chile nauczylam sie ze ta cytryna jest wlascie po to zeby awokado nie ciemnialo,nie chodzi o guacomole, ale generalnie o awokado, tak ma, ze robi sie brazowe:) trzeba nia skropic, a jesli chodzi anglie, to ja watpie, ze tam mozna dostac naparwde dobre i dojrzale awokado, ale moze czasem sie udaje:)

  23. nono
    19 lutego 2011 at 20:26 Odpowiedz

    Niestety, ale jeżeli mówimy o Guacamole, to chyba chodzi o to, by jak najbardziej było zbliżone do tego, które przyrządza się w Meksyku. To co napisze to banały, ale nie stosuje się:
    Żadnego kminku!- tu chodzi o KUMIN, który podobnie wygląda, ale ma kompletnie inny smak. Poza tym wcale nie jest konieczny.
    Żadnego soku z cytryny!-LIMONKA i już! Nie bądźmy mądrzejsi od ludzi którzy tą kuchnię tworzą.
    Żadnej pietruszki! to nie ona daje charakterystyczny smak, a natka KOLENDRY- podobnie jak w przypadku kminku i kuminu- podobnie wygląda do pietruszki a ma zupełnie inny smak i zapach.
    Wreszcie- z całym szacunkiem do doświadczeń z Londynu, ale dodawanie greckich jogurtów do tej salsy to jakaś komedia…to nie cacyki. W podobny sposób oszukują oryginalny przepis amerykanie, którzy dodają majonez, lub śmietanę…fuj.

  24. binia hihi
    27 lutego 2011 at 12:25 Odpowiedz

    TO JEST BARDZO PYSZNY DESER, UWIELBIAM GO ROBIC MOJEMU CHLOPAKOWI

  25. Paula
    4 maja 2011 at 18:28 Odpowiedz

    Nie wyszło. Albo wyszło, ale smakuje okropnie ;/

  26. Drzon Łejn
    17 grudnia 2011 at 19:02 Odpowiedz

    A marcin powiedział że jego tata powiedział że najlepsze Guacamole serwują właśnie u nas w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

  27. oakpark
    19 grudnia 2011 at 09:04 Odpowiedz

    Wg mnie idealnie trafione guacamole powinno mieć smak….świeżego tatara! I robi sie to tak:

    1. Zielone, kupione w Europie awokado trzyma sie ca 4-5 dni w lodówce.
    2. Zamiast limonki mozna uzyc 1/4 -1/2 cytryny o ile pamięta sie by wlac tylko łyzkę soku na 1 awokado i do sosu nie dostanie sie olejek ze skórki cytrynowej
    3. 1/4-1/3 główki czosnku – najlepszy polski o jeszcze fioletowej główce, nie chiński biały
    4. średnia cebula drobniutko posiekana i usmazona w 1 łyzeczce mixełka łaciatego – prawie sucha i nie zrumieniona
    5. awokado i czosnek obieramy i bardzo drobniutko siekamy nożem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny, potem dodajemy smażona cebulę i łyzkę oliwy – hiszpańskiej (Carbonell frutado maduro ale moze byc i Goya), BARDZO DOKŁADNIE MIESZAMY.
    6. Przyprawiamy:
    szczypta curry, szczypta Allspice Jamaica i szczypta, dwie curry wędzonego – chipotle

    Teraz uwagi: mozna dodac 1-3 ziarenek kminu rzymskiego, uprazone i zgniecione – ale nie każdy lubi tę przprawę; mozna dodać natke kolendry – ale tez szczyptę.

    Sól dodajemy sami – z solniczki na potrawę.

    Mozna rozrzedzic olejem rzepakowym – ma dla polskiego podniebienia najbardziej neutralny smak.

    Za dodawanie śmietany czy majonezu – kucharza pod mur i sześciu muszkieterów naprzeciw… 8^)

    żródło: Braulia Espinosa, OIS, UIC, Chicago

  28. oakpark
    19 grudnia 2011 at 09:15 Odpowiedz

    Chipotle – to chili wędzone oczywiscie, nie curry jak z rozpedu napisałem…. przepraszam. Moze być tez chili zwykłe, pomarańczowe (chipotle jest brazowawe i dodaje smaku jakby przypalonego…)

  29. oakpark
    19 grudnia 2011 at 10:17 Odpowiedz

    Dodatek czosnku to wpływ cajuński albo jak w Chicago – polski a nie stricte amerykański – ale moim zdaniem smak awokado na tym zyskuje na wyrazistości – byle z czosnkiem nie przesadzić. Co do sosu robionego z zielonym jalapeno – jest pyyyszny ale nie nalezy juz do sosów, gdzie o smaku decyduje awokado. Podobnie z wariacją z dodatkiem niebieskiego sera – np Bleu d\’Auvergne. Gdy awokado polezy w lodówce to mieknie i łatwiej je rozdrobnić bo wyjeciu ze skórki łyzeczką, ciemnieniu wskutek utlenienia na powietrzu zapobiega wit. C z limonki czy cytryny, która jest silnym reduktorem i dodatek oliwy, która separuje cząstki awokado od tlenu powietrza.

    A kiedy awokado jest juz dojrzałe? Kiedy miąższ jest jasny a nie zielonkawy a pestka odchodzi pozostawiając brązowa błonkę w zagłębieniu w połówce owocu

    Z czym podawać? Na tortilli z kukurydzianej maki – wg przepisu meksykańskiego – bo tortilla hiszpańska czasem przypomina naleśnik, w ostatecznosci nawet na białym pieczywie z masełkiem. Gwakamolka jest sosem delikatnym, nie \”przebije\” aromatem czegoś bardzo ostrego, kwasnego czy gorzkiego.

    Pomidora dodaje sie po to aby sos był rzadszy – niestety, wtedy równiez jest tez mniej trwały. Proponuję pomidora podac obok – pokrajanego w kostkę i posypanego bazylią (rozmarynem, lubczykiem, szałwią, tymiankiem, oregano, czabrem, czubricą itp) i polanego ostra oliwą – hiszpańską.

    Świetna zakaska pod Jima Beama z białą etykietką – max 5 lat leżakowania w dębie i pod czerwone wino /zamiast mięsa/. Costieres de Nimes (Ch. des Oliviers, de Rosieres), Chianti czy Bikavera… no i w wersji hardkorowej – pod Syraha.

    Uwaga – gwakamolka nieco uzaleznia – byc moze procedura uwalnia te same aminy, które uzależniają w czerwonym mięsie.

    Czy wskutek tego wywiera fizjologiczne działanie na organizm? Jasne! Działa też troche jako digestif – budzi apetyt na tatara, na ostrygi i na … 8^)… kto tym nakarmi np. trzydziestoletnią brunetkę sam sobie winien…. 8^)

  30. protest-ant
    3 stycznia 2012 at 23:38 Odpowiedz

    oakpark! hiszpanska tortilla to omlet a nie nalesnik!

  31. iga
    14 marca 2012 at 21:26 Odpowiedz

    a dobre to chociaż?

  32. 12333
    6 maja 2012 at 12:58 Odpowiedz

    mniaam mniamii mniaami ! . < .3333

  33. giff
    13 stycznia 2014 at 20:06 Odpowiedz

    Moje jest białe pomocy!!!!

Zostaw komentarz.

*