Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak upiec paprykę?

Jak upiec paprykę?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Zielony koktajl z mega dawką witamin

Zielony koktajl z mega dawką witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

Sałatka z edamame

Sałatka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Koktajl z gotowaną marchewką

Koktajl z gotowaną marchewką

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Kuchnia hiszpańska nie tylko słynie z mięs i owoców morza, ale także z częstego wykorzystywania ziemniaków w tamtejszych daniach. Za sprawą ostrych przypraw i kiełbasy chorizo, tradycyjna zupa ziemniaczana nabiera nowego temperamentu.

składniki:

  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Gałązka rozmarynu
  • Kostka rosołowa
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Kiełbasa chorizo
  • Sól i pieprz

przyrządzanie:

  1. Białe cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
  2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i zrumienić czosnek.
  3. Pietruszki, pora i ziemniaki obrać. Pietruszki pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, pora w półksiężyce.
  4. Z papryczki usunąć wszystkie pesteczki, pokroić ją w plasterki.
  5. Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić gałązkę rozmarynu, pokrojone pietruszki, pora, ziemniaki i papryczkę chilli, dodać słodką paprykę i podsmażyć wszystko przez ok. 5 minut.
  6. Podsmażone warzywa zalać ok. 1 litrem wody, dodać kostkę Rosół Wołowy Winiary. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie skarmelizować czerwoną cebulę i podsmażyć kiełbasę.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Gdyby krem był zbyt gęsty – dolać wody. Zupę ziemniaczaną doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Hiszpańską zupę ziemniaczaną podawać z kawałkami lekko zrumienionej kiełbasy i karmelizowanej czerwonej cebulki.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...