Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Indyjska sałatka z mango

Zaskakujące połączenie soczystego mango z ogórkami i pomidorami

przepis z kuchni: indyjskiej

czas: 10 minut + 30 minut chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:

1 dojrzały owoc mango
4 średnie pomidory
1/2 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula

posiekany szczypiorek do dekoracji
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu tabasco
szczypta soli

przyrządzanie:

Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoika wlać wszystkie składniki sosu oraz dodać sól, zakręcić i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czosnek. Sosem polać sałatkę. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

18 Komentarzy

  1. Bollymanka
    24 kwietnia 2007 at 20:51 Odpowiedz

    Chetnie bym to zrobila ale troszeczke za duzo pracy ;)
    Wiiidze ze to jest z Indii wiec napewno musi byc pyszne :)

  2. kaska
    11 lipca 2007 at 20:11 Odpowiedz

    oj bollymanka az glupio czytac taki komantarz jak piszesz,ze jest za duzo pracy! przeciez to jest tylko 10 min

  3. woosabi
    24 stycznia 2008 at 10:31 Odpowiedz

    jak dla mnie skrojenie tych wszystkich składników to jest wiecej niz 10 minut

  4. endriuus
    4 maja 2008 at 20:57 Odpowiedz

    Ta sałatka to symfonia smaku. Przyznam, ze mialem opory laczyc czosnek, tabasco i mango. Skladniki sałatki i sos daja bardzo ciekawe doznania smakowe. POLECAM, naprawde szybka i wysmienita salatka. SpoZywac koniecznie schlodzoną!!!

  5. cwt87
    18 lipca 2008 at 20:26 Odpowiedz

    nio zaskakujace połączenia….pychotka.zrobiłam i smakowało całej rodzince, choĆ też nie byli przekonani

  6. Aga
    30 lipca 2008 at 22:20 Odpowiedz

    Pycha:)Ja dodlam to salatki kawalki serka mozzarella.

  7. iis111
    12 października 2008 at 14:27 Odpowiedz

    Nie raz juz robilam ta salatke z tego przepisu. Jest pyszna!

  8. sisi
    6 stycznia 2009 at 11:08 Odpowiedz

    dzis bede ja robic troche sie boje czy ja zjem

  9. ewka
    17 stycznia 2009 at 20:02 Odpowiedz

    pycha z mocarellą jeszcze lepsze

  10. kakadolar
    8 czerwca 2009 at 20:21 Odpowiedz

    osobiście mi sam owoc nie smakuje ale z sałtka bedzie lepsze…ędze ją przygotować…hmm

  11. anna
    18 lipca 2009 at 22:37 Odpowiedz

    tak ,faktycznie jest to bardzo smaczna sałatka – polecam, robi sie bardzo szybko :)

  12. retpada
    12 sierpnia 2009 at 18:22 Odpowiedz

    Bollymanka pewnie woli zupke chińską – tylko 3 min :D

    sałatka rzeczywiście przepyszna ;]

  13. bydlaczek
    5 maja 2010 at 20:31 Odpowiedz

    kozacka!

  14. sylvianka
    15 lutego 2011 at 09:56 Odpowiedz

    proponuję dodać więcej tabasco a mango pokroić na mniejsze kawałeczki – SAŁATKA JEST PYSZNA -SMAKOWAŁA ZNAJOMYM.POLECAM!

  15. Magda
    11 maja 2012 at 16:16 Odpowiedz

    zrobilam te salatke,ale ohydnie wstretna jest, nie pomoze tu mozzarella, wiecej tabasco, wogole mango tu nie pasuje. Ludzie co Wy zreta? jaks symfonia smaku?
    bleeee….

  16. angel2883
    28 czerwca 2012 at 23:17 Odpowiedz

    Bardzo dobra salatka.Ja dodalam odrobine ostrej papryki w proszku bo moje dziecko nie je ostrych potraw.Zrobilam duza miske i powiem Wam ze poszlo wszystko.Naprawde polecam dla tych ktorzy nie maja pomyslu na surowke badz salatke.Szybka i latwa w przygotowaniu.

  17. vavrotiko
    3 listopada 2013 at 17:43 Odpowiedz

    zuuuper sałatka z mangosa

  18. ola
    15 marca 2014 at 19:04 Odpowiedz

    Nie raz juz robilam ta salatke z tego przepisu. Jest pyszna!

Zostaw komentarz.

*