Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Indyk w sosie estragonowym

Mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznego estragonu

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40

liczba porcji: 4

składniki:
800 g filetów z piersi indyka
300 g masła
1 łyżka oleju
2 łyżki octu winnego (najlepiej o smaku estragonowym)
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml drobiowego bulionu
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego estragonu
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz

przyrządzanie:

Pierś z indyka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na 4 – 5 kawałków. każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić kawałki indyka i smażyć na dużym ogniu ok.5 minut na złotobrązowy kolor kolor. Kawałki indyka przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Wyjąć brytfankę, łyżką cedzakową usunąć z wierzchu tłuszcz. Do brytfanki wlać ocet winny i podgrzewać, mieszając. Dolać wino i dalej gotować do chwili aż połowa wyparuje. Wtedy wlać bulion, dodać suszony estragon. Podgrzewać do chwili gdy pozostanie połowa sosu. Dokładnie przecedzić. Do przecedzonego sosu wlać śmietankę i nadal podgrzewać. Gdy odparuje połowa, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany estragon. Indyka pokroić na plastry, polać sosem.