Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Jagodzianki

Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie:

  1. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
  3. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
  6. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  8. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
  9. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor. 

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*