Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pikantne tacos wegetariańskie

Pikantne tacos wegetariańskie

DIETA PALEO: nowy skuteczny sposób na schudnięcie?

DIETA PALEO: nowy skuteczny sposób na schudnięcie?

7 zdrowych przekąsek, przez które NIE PRZYTYJESZ!

7 zdrowych przekąsek, przez które NIE PRZYTYJESZ!

Smoothie bananowe z mlekiem kokosowym

Smoothie bananowe z mlekiem kokosowym

Bakłażan i cukinia zapiekane w sosie pomidorowym i serze

Bakłażan i cukinia zapiekane w sosie pomidorowym i serze

Zdrowa surówka z marchewką i kiełkami

Zdrowa surówka z marchewką i kiełkami

7 nietypowych pomysłów na wykorzystanie w daniach FIG!

7 nietypowych pomysłów na wykorzystanie w daniach FIG!

Świetne kanapki z twarożkiem i figami!

Świetne kanapki z twarożkiem i figami!

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Domowy sos AIOLI

Domowy sos AIOLI

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Spaghetti z sosem groszkowym

Spaghetti z sosem groszkowym

Rabarbarowe muffiny

Rabarbarowe muffiny

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe

Jagodzianki

Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie:

  1. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
  3. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
  6. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  8. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
  9. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor. 
loading...