Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Smażony ser camembert w panierce

Smażony ser camembert w panierce

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Zdrowy przepis – kasza gryczana z jarmużem i grzybami

Zdrowy przepis – kasza gryczana z jarmużem i grzybami

Najlepszy kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

Najlepszy kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

Mini serniczki z OREO

Mini serniczki z OREO

Domowe wafelki z masą krówkową

Domowe wafelki z masą krówkową

WALENTYNKOWE ciasto

WALENTYNKOWE ciasto

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Krem budyniowo- orzechowy

Krem budyniowo- orzechowy

Najprostszy przepis na biszkopt

Najprostszy przepis na biszkopt

4 porady dotyczące SPRZĄTANIA W KUCHNI

4 porady dotyczące SPRZĄTANIA W KUCHNI

Cytrynowa pianka bez pieczenia

Cytrynowa pianka bez pieczenia

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

Jagodzianki

Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie:

  1. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
  3. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
  6. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  8. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
  9. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor. 
loading...

Zostaw komentarz.

*