Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

Szybki makaron z warzywami i szynką

Szybki makaron z warzywami i szynką

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika

Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika

Domowy sorbet z mrożonych owoców

Domowy sorbet z mrożonych owoców

Domowa bagietka pełnoziarnista

Domowa bagietka pełnoziarnista

Sałatka grecka – wersja wzbogacona!

Sałatka grecka – wersja wzbogacona!

Mocno czekoladowe ciasto z rumem

Mocno czekoladowe ciasto z rumem

Kotlety mielone z ziołami

Kotlety mielone z ziołami

Jagodzianki

Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie:

  1. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
  3. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
  6. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  8. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
  9. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor. 

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*