Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

Mus z mrożonych malin

Mus z mrożonych malin

Tatar z awokado i krewetek

Tatar z awokado i krewetek

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

TORT CHAŁWOWO-ORZECHOWY

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Orzechowe ciasteczka rodem z Grecji

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Jabłka pieczone z orzechami i kaszą jaglaną

Burger rybny

Burger rybny

Grzaniec porzeczkowy

Grzaniec porzeczkowy

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Najlepsze domowe faworki na TŁUSTY CZWARTEK!

Ryba w panierce

Ryba w panierce

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Ciasteczka kawowe z ciecierzycy

Babeczki z płatków owsianych i banana

Babeczki z płatków owsianych i banana

Chrupiące chipsy z batatów

Chrupiące chipsy z batatów

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Żółty koktajl owocowy z kurkumą i imbirem

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Marchewki w miodzie z przepisu GORDONA RAMSAYA

Jagodzianki

Mało kto nie lubi jagodzianek. Jednak mało kto wie, że ich wykonanie jest tak łatwe i szybkie. Wystarczy przygotować jagody, mąkę, jajka, cukier, drożdże, masło, mleko i sól. Sprawdź sama w jak prosty sposób powstają te przepyszne bułeczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 kg jagód
  • 5 dag cukru

Wykonanie:

  1. Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i odrobiną mąki.
  2. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli.
  3. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Jagody starannie przebrać, umyć, osączyć z wody i lekko posypać cukrem.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.
  6. Kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręce, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepić.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  8. Pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia.
  9. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem na lekką pianę.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na złoty kolor. 
loading...