Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Mini serniczki z OREO

Mini serniczki z OREO

Domowe wafelki z masą krówkową

Domowe wafelki z masą krówkową

WALENTYNKOWE ciasto

WALENTYNKOWE ciasto

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Krem budyniowo- orzechowy

Krem budyniowo- orzechowy

Najprostszy przepis na biszkopt

Najprostszy przepis na biszkopt

4 porady dotyczące SPRZĄTANIA W KUCHNI

4 porady dotyczące SPRZĄTANIA W KUCHNI

Cytrynowa pianka bez pieczenia

Cytrynowa pianka bez pieczenia

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Jaja w galarecie

Efektowny auszpik, idealny na wielkanocne śniadanie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1 godzina + 12 godzin na stygnięcie galarety

liczba porcji: 8

składniki:
6 jaj
pół torebki żelatyny
1/2 litra białego wytrawnego wina
500 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

przyrządzanie:

Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyną wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.

uwagi:
Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

loading...

Jeden komentarz

  1. mati 907
    11 listopada 2011 at 18:50 Odpowiedz

    super pycha

Zostaw komentarz.

*