Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Jak schudnąć w nowym roku?

 

Nowy Rok to nowe motywacje. Sięgamy po cudowne diety, których efekt ma być szybki i zachwycający. Konsekwencje? Zazwyczaj o nich nie myślimy, a te mogą odbiegać od naszych oczekiwań. Której diecie warto zaufać?

Połowa Polaków robi postanowienie noworoczne. Najczęściej chcą schudnąć i prowadzić zdrowszy tryb życia – wynika z badania IBRiS. Tymczasem jedno może wykluczać drugie.

Klucz do sukcesu

Niektóre diety cud wykluczają część składników i akcentujące inne. Takie drastyczne działanie może wywołać niedobory pokarmowe. Organizm, zamiast spalać niechcianą tkankę tłuszczową zaczyna ją gromadzić. Wszystko to w obawie, że w wyniku nieregularnych dostaw pożywienia w pewnym momencie nie dostanie go wcale – mówi Fit Master Michał Stachów, który 17 stycznia będzie gościem wykładu w Strefie Kobiet w jeleniogórskim Nowym Rynku, gdzie przedstawi fakty i mity o dietach cud.

Zdaniem eksperta kluczem do sukcesów każdej diecie jest odpowiednie zaplanowanie, skomponowanie i przestrzeganie regularności posiłków: – Możemy to zrobić sami, jednak jeśli o utracie wagi myślimy poważnie, warto skorzystać z fachowej pomocy dietetyka. Specjalista zbierze wywiad, a następnie pomoże ustalić dietę w oparciu o indywidualne cechy i upodobania – mówi Michał Stachów.

Dieta myśliwych-zbieraczy

Dużą popularnością wśród gwiazd cieszy się dieta paleo. Kuracja polega na jedzeniu pokarmów prehistorycznych myśliwych-zbieraczy, dlatego inaczej określa się ją dietą jaskiniowca lub dietą przodków.

Jedną z promotorek diety paleo jest Megan Fox – aktorka unikała produktów przetworzonych, cukru, roślin strączkowych, fast foodów. Jadła chude mięso (o niskiej zawartości tłuszczu), bogate w witaminy owoce i warzywa, a także ryby, owoce morza, grzyby, orzechy, miód. Całość wspierała regularną aktywnością fizyczną.

– Założenia diety paleo są bardzo słuszne i zasadne. Zakładają spożywanie produktów nieprzetworzonych, a więc zdrowych i naturalnych. Co więcej, tak jak ludzie pierwotni, spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu, biegamy, spacerujemy, pływamy. Warto dietę paleo, podobnie jak każdą inną, dostosować pod swoje indywidualne potrzeby i preferencje – może bowiem być jednocześnie smaczna, zdrowa i przyjemna. Jeżeli nie potrafimy tego zrobić samodzielnie, skorzystajmy z pomocy eksperta – mówi Michał Stachów.

Przekreślony kłos

Hitem ostatnich miesięcy jest dieta bezglutenowa. Taka kuracja wymaga eliminacji glutenu, który można znaleźć na przykład w wielu płatkach śniadaniowych, makaronach, pieczywie, produktach przetworzonych. Najłatwiej sięgać po jedzenie oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Coraz częściej taką dietę stosują nie tylko osoby z celiakią lub alergią, ale również zdrowe. Co na to ekspert?

– Produkty, w których gluten występuje naturalnie, są genetycznie modyfikowane i zawierają go w sobie kilkukrotnie więcej, niż miało to miejsce kiedyś. Jest to podyktowane czynnikiem czysto ekonomicznym, okupionym naszym zdrowiem. Nadmiar glutenu prowadzi do licznych problemów zdrowotnych. Warto profilaktycznie ograniczać go do niezbędnego minimum lub wyeliminować z diety – mówi Michał Stachów.

Należy pamiętać, że nałożone restrykcje diety bezglutenowej należy utrzymywać przez cały czas. Dopiero takie postępowanie pozwoli dostrzec upragnione i satysfakcjonujące rezultaty.