Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Jak zrobić włoskie gnocchi?

Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie “gruda”. Kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. JAK ZROBIĆ GNOCCHI? 

 

\

 

SKŁADNIKI: 

  • 1 kg ziemniaków (starych, bo młode nie nadają się)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

 

WYKONANIE: 

  • Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
  • Ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i jajkiem.
  • Ciasto dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz gładką masę.
  • Ciasto podziel na 10 części i z każdej uformuj wałeczek, który będzie miał szerokość 2 cm.
  • Wałeczki pokrój na 2 cm kawałki, posyp mąką, z jednej strony odciśnij ząbki widelca, aby powstałe charakterystyczne dla gnocchi wzorki.
  • Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
loading...