Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jakie pieczywo jadać, kiedy się odchudzamy?

Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. Apetyczne, sycące, z chrupiącą skórką kusi swoim zapachem i smakiem do dziś. Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia pieczywa. Czy słusznie? Sprawdzamy z dietetykiem trwającej właśnie kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” organizowanej przez Krajową Federację Producentów Zbóż.

Sliced italian bread Ciabatta with rosemary on wooden background

Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A,
a także błonnika pokarmowego. Mimo tego, według danych statystycznych GUS Polacy jedzą go coraz mniej. W 2015 roku spożycie pieczywa wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku.

Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia chleba, a musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu odnośnie spożywania pieczywa na diecie, jest jego odpowiedni dobór pod kątem rodzaju. Najbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej lub to domowe wypiekane z mąki z pełnego ziarna np. 5 zbóż. Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe. Dlatego nie bójmy się pieczywa, jeżeli akurat się odchudzamy, tylko wybierajmy je umiejętnie. przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” na zlecenie Krajowej Federacji Producentów Zbóż ponad 67% respondentek potwierdza, że zdrowa dieta to dieta „bogata w wartości odżywcze”, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że „produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki”. Polki preferują pieczywo pełnoziarniste i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na co stole co drugiej z nich.

– Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana z razowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Dobrym rozwiązaniem będzie też makaron razowy. Wieczorem proponuje kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku.- tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.