Polecamy

Spaghetti arrabiata – włoska uczta!

Spaghetti arrabiata – włoska uczta!

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

Jak ugotować najlepszy makaron? To proste!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

Kubek pełen smaku od Profi!

Kubek pełen smaku od Profi!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Jałowcówka

Mocny trunek o intensywnym, zbliżonym do dżinu smaku, na owocach jałowca

przepis z kuchni: litewskiej

czas: 1 miesiąc

składniki:
garść owoców jałowca
pół litra czystej wódki

przyrządzanie:

Owoce jałowca zbierane po pierwszym przymrozku zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. Przed podawaniem nie usuwać owoców, gdyż wzbogacać będą dodatkowo smak.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. niuśka
    27 sierpnia 2006 at 20:54 Odpowiedz

    ile ma być tych owoców dokładnie?Pół litra wódki to nie problem,ale garść to pojęcie względne.Zależy jakie kto ma dłonie.To ile?

  2. Palce lizać
    28 sierpnia 2006 at 00:13 Odpowiedz

    …ustalmy więc że najlepiej około 100 ziaren ;-)
    a tak na serio – proporcje w tym przypadku określamy \”na oko\” i \”na smak\”. Najgorzej jest za pierwszym razem, to fakt. Ale około 100 ziaren powinno być ok.

  3. arenwaj
    15 września 2006 at 10:34 Odpowiedz

    a czy mogą być owoce jałowca suszone??

  4. xxx
    12 listopada 2006 at 21:39 Odpowiedz

    tak moga byc suszone

  5. boruch
    30 listopada 2007 at 13:57 Odpowiedz

    wg.przepisu z książki którą mam jesli zalewamy wódką suszone owoce jałowca , to wystarczy 20-30 sztuk.po 4 tygodniach tzw. maceracji zlewamy znad owoców i dodajemy 1 łyżeczkę od herbaty syropu cukrowego.jeszcze 2 dni i można próbowac.

  6. st@stary
    19 maja 2008 at 17:13 Odpowiedz

    Podpowiadam jeżeli ktoś ma dostęp do aparatu destylacyjnego/szkło/to taki nalew ,na szyszkojagodach i zwykłej gorzałce/może być z pszenżyta/\”odpędzić\” , a będzie lepszy GIN niż ze
    SZKOCJI!!

  7. piotrex
    22 września 2008 at 16:30 Odpowiedz

    „Weź cztery kwarty wódki, i rozpuść w wodzie dwa funty cukru; wlej wódkę i syrop w butel; wrzuć do tego pół funta jagód jałowcowych, ćwierć łuta anyżu, ćwierć łuta kolendry i ćwierć łuta goździków; to wszystko roztłucz trochę w moździerzu, zamąć i zatkaj, niech tak stoi przez trzy tygodnie. Przecedź przez sito, a potem przez worek lub bibułę, i zlej likwor do butelki.”

  8. jack50
    7 lutego 2009 at 20:11 Odpowiedz

    na pewno wystarczy ok 30-40 sztuk ziaren,ale uwaga, lepiej zrobic juz o takiej mocy na poczatku zeby sie nadawala do picia , u mnie byly nasiona zalane spirytusem, jak dodalem wody po maceracji to sie zrobila ciecz o kolorze sino zielonym ktorej nie mozna bylo wyklarowac, pomimo ze byla dobra w smaku

  9. kajetan
    14 lutego 2009 at 14:17 Odpowiedz

    ja uważam że maksymalnie 70 ziaren bo będzie za ostra.yła

  10. basia
    4 lipca 2009 at 12:51 Odpowiedz

    nalewka cytrynowa: 500ml wódki 40%
    skórka -żółte z odrobiną białego, z 1 cytryny sparzonej wrzątkiem (usuwamy wosk i chemikalia) pokrojonej drobno;2 łyzeczki cukru.Dajemy to wszystko do butelki z wódką ,wstrząsamy i odstawiamy na minimum 3 dni w temp pokojowej.Możemy w międzyczasie wstrząsnąć.Może sta tydzień.Ta cytrynówka ma byc mętna ale jest pyszna i nie ma po niej kaca

  11. marek
    25 maja 2010 at 17:46 Odpowiedz

    dzisiaj zalałem wodka suszone ziarna jałowca. ciekaw jestem co z tego wyjdzie

  12. st@chemik
    4 września 2010 at 19:38 Odpowiedz

    Kup torebkę szyszkojagód jałowca [ w aptece]
    wsyp do flachy zwykłej białej wódki 1 płaską łyżeczkę cukru i POCZEKAJ ,a otrzymasz ( nie zdziw się ,lekką brązową ciecz ___skuteczna i swojsko pachnącą) Jeżeli masz destylator to odpędź i będzie GIN made in Poland!!!

Zostaw komentarz.

*