Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Jałowcówka

Mocny trunek o intensywnym, zbliżonym do dżinu smaku, na owocach jałowca

przepis z kuchni: litewskiej

czas: 1 miesiąc

składniki:
garść owoców jałowca
pół litra czystej wódki

przyrządzanie:

Owoce jałowca zbierane po pierwszym przymrozku zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na miesiąc. Przed podawaniem nie usuwać owoców, gdyż wzbogacać będą dodatkowo smak.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. niuśka
    27 sierpnia 2006 at 20:54 Odpowiedz

    ile ma być tych owoców dokładnie?Pół litra wódki to nie problem,ale garść to pojęcie względne.Zależy jakie kto ma dłonie.To ile?

  2. Palce lizać
    28 sierpnia 2006 at 00:13 Odpowiedz

    …ustalmy więc że najlepiej około 100 ziaren ;-)
    a tak na serio – proporcje w tym przypadku określamy \”na oko\” i \”na smak\”. Najgorzej jest za pierwszym razem, to fakt. Ale około 100 ziaren powinno być ok.

  3. arenwaj
    15 września 2006 at 10:34 Odpowiedz

    a czy mogą być owoce jałowca suszone??

  4. xxx
    12 listopada 2006 at 21:39 Odpowiedz

    tak moga byc suszone

  5. boruch
    30 listopada 2007 at 13:57 Odpowiedz

    wg.przepisu z książki którą mam jesli zalewamy wódką suszone owoce jałowca , to wystarczy 20-30 sztuk.po 4 tygodniach tzw. maceracji zlewamy znad owoców i dodajemy 1 łyżeczkę od herbaty syropu cukrowego.jeszcze 2 dni i można próbowac.

  6. st@stary
    19 maja 2008 at 17:13 Odpowiedz

    Podpowiadam jeżeli ktoś ma dostęp do aparatu destylacyjnego/szkło/to taki nalew ,na szyszkojagodach i zwykłej gorzałce/może być z pszenżyta/\”odpędzić\” , a będzie lepszy GIN niż ze
    SZKOCJI!!

  7. piotrex
    22 września 2008 at 16:30 Odpowiedz

    „Weź cztery kwarty wódki, i rozpuść w wodzie dwa funty cukru; wlej wódkę i syrop w butel; wrzuć do tego pół funta jagód jałowcowych, ćwierć łuta anyżu, ćwierć łuta kolendry i ćwierć łuta goździków; to wszystko roztłucz trochę w moździerzu, zamąć i zatkaj, niech tak stoi przez trzy tygodnie. Przecedź przez sito, a potem przez worek lub bibułę, i zlej likwor do butelki.”

  8. jack50
    7 lutego 2009 at 20:11 Odpowiedz

    na pewno wystarczy ok 30-40 sztuk ziaren,ale uwaga, lepiej zrobic juz o takiej mocy na poczatku zeby sie nadawala do picia , u mnie byly nasiona zalane spirytusem, jak dodalem wody po maceracji to sie zrobila ciecz o kolorze sino zielonym ktorej nie mozna bylo wyklarowac, pomimo ze byla dobra w smaku

  9. kajetan
    14 lutego 2009 at 14:17 Odpowiedz

    ja uważam że maksymalnie 70 ziaren bo będzie za ostra.yła

  10. basia
    4 lipca 2009 at 12:51 Odpowiedz

    nalewka cytrynowa: 500ml wódki 40%
    skórka -żółte z odrobiną białego, z 1 cytryny sparzonej wrzątkiem (usuwamy wosk i chemikalia) pokrojonej drobno;2 łyzeczki cukru.Dajemy to wszystko do butelki z wódką ,wstrząsamy i odstawiamy na minimum 3 dni w temp pokojowej.Możemy w międzyczasie wstrząsnąć.Może sta tydzień.Ta cytrynówka ma byc mętna ale jest pyszna i nie ma po niej kaca

  11. marek
    25 maja 2010 at 17:46 Odpowiedz

    dzisiaj zalałem wodka suszone ziarna jałowca. ciekaw jestem co z tego wyjdzie

  12. st@chemik
    4 września 2010 at 19:38 Odpowiedz

    Kup torebkę szyszkojagód jałowca [ w aptece]
    wsyp do flachy zwykłej białej wódki 1 płaską łyżeczkę cukru i POCZEKAJ ,a otrzymasz ( nie zdziw się ,lekką brązową ciecz ___skuteczna i swojsko pachnącą) Jeżeli masz destylator to odpędź i będzie GIN made in Poland!!!

Zostaw komentarz.

*