Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Ruskie pierogi jak u babci

Ruskie pierogi jak u babci

Pieczony tuńczyk pod pierzynką z warzyw

Pieczony tuńczyk pod pierzynką z warzyw

Domowy ketchup

Domowy ketchup

7 ciekawostek o AWOKADO

7 ciekawostek o AWOKADO

Zupa krem z kurczaka

Zupa krem z kurczaka

Mus jabłkowy z cynamonem

Mus jabłkowy z cynamonem

Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Panna Cotta z mango

Panna Cotta z mango

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Kurczak Krzysztofa Kolumba

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Sałatka ze szpinakiem, camembertem i orzeszkami pinii

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Spaghetti z szynką i pieczarkami

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Super pomysł na smaczną i sytą włoską kanapkę!

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Kuleczki mięsne z warzywami

Kuleczki mięsne z warzywami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Owsianka na mleku z miodem i borówkami

Jarmuż

Dwuletnia roślina, odmiana kapusty. Wywodzi się się od kapusty dzikiej.

Znana jest od tysiącleci – już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno ozdobną, jak i jadalną.
Ma długie, charakterystyczne, kędzierzawe liście, które – jako jedyna część rośliny –  mogą być spożywane dopiero po przymrozkach, ponieważ wtedy to tracą charakterystyczną goryczkę. Co więcej – włąsnie pod wpływem mrozów w liściah jarmuża wykształcają się cukry zapewniające mu charakterytyczny smak. W wyniku prac naukowaców wyhodowano też odmiany bezgoryczkowe.
Jarmuż jest potrawą bogatą w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo. Zawiera witaminy E, B1, B2, B6, E. Co istotne, ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8g błonnika na każde 100 gram warzywa.
Jest bardzo nisko kaloryczny – zawiera zaledwie 29kcal na 100 gram pokarmu.

JARMUŻ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dzennym jest dodawanie dwóch, trzech drobn posiekanych liści do zup, by podnieść ich aromat. Niemcy używają też liści jarmużu jako ozdoby na półmiski, układając na nich inne potrawy.

JARMUŻ Z BURACZKAMI I DYMKĄ


Słownik Języka Polskiego PWN jako jedynie poprawną odmianę słowa jarmuż w dopełniaczu liczby pojedynczej podaje \”jarmużu\”.

JAJA W JARMUŻOWYM SOSIE

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. szic
    30 czerwca 2010 at 15:03 Odpowiedz

    dobre

  2. beti
    6 marca 2013 at 12:32 Odpowiedz

    Jestem na północy Niemiec i właśnie sezon jedzenia jarmużu trwa całą zimę. Jest nie tylko zdrowy,ale i smaczny.Trochę jest gotowany podobnie jak nasz bigos. Polecam jest smaczny.

  3. Kaka
    28 stycznia 2014 at 19:59 Odpowiedz

    Dzisiaj jadlem duszony jarmuz z kielubaska, palce lizac !!!!!

Zostaw komentarz.

*