Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Domowe krówki kokosowe  – prosty przepis

Domowe krówki kokosowe – prosty przepis

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

Najlepsze domowe pączki

Najlepsze domowe pączki

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

8 pomysłów na udekorowanie ŚCIANY W KUCHNI

8 pomysłów na udekorowanie ŚCIANY W KUCHNI

Sos czekoladowy z kakao

Sos czekoladowy z kakao

10 pomysłów na słodkie walentynki!

10 pomysłów na słodkie walentynki!

Jarmuż

Dwuletnia roślina, odmiana kapusty. Wywodzi się się od kapusty dzikiej.

Znana jest od tysiącleci – już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno ozdobną, jak i jadalną.
Ma długie, charakterystyczne, kędzierzawe liście, które – jako jedyna część rośliny –  mogą być spożywane dopiero po przymrozkach, ponieważ wtedy to tracą charakterystyczną goryczkę. Co więcej – włąsnie pod wpływem mrozów w liściah jarmuża wykształcają się cukry zapewniające mu charakterytyczny smak. W wyniku prac naukowaców wyhodowano też odmiany bezgoryczkowe.
Jarmuż jest potrawą bogatą w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo. Zawiera witaminy E, B1, B2, B6, E. Co istotne, ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8g błonnika na każde 100 gram warzywa.
Jest bardzo nisko kaloryczny – zawiera zaledwie 29kcal na 100 gram pokarmu.

JARMUŻ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dzennym jest dodawanie dwóch, trzech drobn posiekanych liści do zup, by podnieść ich aromat. Niemcy używają też liści jarmużu jako ozdoby na półmiski, układając na nich inne potrawy.

JARMUŻ Z BURACZKAMI I DYMKĄ


Słownik Języka Polskiego PWN jako jedynie poprawną odmianę słowa jarmuż w dopełniaczu liczby pojedynczej podaje \”jarmużu\”.

JAJA W JARMUŻOWYM SOSIE

loading...

3 Komentarzy

  1. szic
    30 czerwca 2010 at 15:03 Odpowiedz

    dobre

  2. beti
    6 marca 2013 at 12:32 Odpowiedz

    Jestem na północy Niemiec i właśnie sezon jedzenia jarmużu trwa całą zimę. Jest nie tylko zdrowy,ale i smaczny.Trochę jest gotowany podobnie jak nasz bigos. Polecam jest smaczny.

  3. Kaka
    28 stycznia 2014 at 19:59 Odpowiedz

    Dzisiaj jadlem duszony jarmuz z kielubaska, palce lizac !!!!!

Zostaw komentarz.

*