Polecamy

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Co wiesz o karczochu?

Co wiesz o karczochu?

Kobiety smakują inaczej

Kobiety smakują inaczej

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Jarmuż

Dwuletnia roślina, odmiana kapusty. Wywodzi się się od kapusty dzikiej.

Znana jest od tysiącleci – już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno ozdobną, jak i jadalną.
Ma długie, charakterystyczne, kędzierzawe liście, które – jako jedyna część rośliny -  mogą być spożywane dopiero po przymrozkach, ponieważ wtedy to tracą charakterystyczną goryczkę. Co więcej – włąsnie pod wpływem mrozów w liściah jarmuża wykształcają się cukry zapewniające mu charakterytyczny smak. W wyniku prac naukowaców wyhodowano też odmiany bezgoryczkowe.
Jarmuż jest potrawą bogatą w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo. Zawiera witaminy E, B1, B2, B6, E. Co istotne, ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8g błonnika na każde 100 gram warzywa.
Jest bardzo nisko kaloryczny – zawiera zaledwie 29kcal na 100 gram pokarmu.

JARMUŻ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dzennym jest dodawanie dwóch, trzech drobn posiekanych liści do zup, by podnieść ich aromat. Niemcy używają też liści jarmużu jako ozdoby na półmiski, układając na nich inne potrawy.

JARMUŻ Z BURACZKAMI I DYMKĄ


Słownik Języka Polskiego PWN jako jedynie poprawną odmianę słowa jarmuż w dopełniaczu liczby pojedynczej podaje \”jarmużu\”.

JAJA W JARMUŻOWYM SOSIE

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. szic
    30 czerwca 2010 at 15:03 Odpowiedz

    dobre

  2. GayPbsJwePsGd
    16 października 2011 at 03:06 Odpowiedz

    Hey, that\’s the graetest! So with ll this brain power AWHFY?

  3. CfNNWrOJFX
    16 października 2011 at 08:48 Odpowiedz

    Thank God! Somnoee with brains speaks!

  4. OeDXXFSJHNsPW
    16 października 2011 at 08:58 Odpowiedz

    I went to tons of links befroe this, what was I thinking?

  5. RGaAcCUQbd
    16 października 2011 at 14:48 Odpowiedz

    That\’s not even 10 mitnues well spent!

  6. lVNfzPjTqxHMpbJVo
    16 października 2011 at 20:41 Odpowiedz

    Holy shiinzt, this is so cool thank you.

  7. beti
    6 marca 2013 at 12:32 Odpowiedz

    Jestem na północy Niemiec i właśnie sezon jedzenia jarmużu trwa całą zimę. Jest nie tylko zdrowy,ale i smaczny.Trochę jest gotowany podobnie jak nasz bigos. Polecam jest smaczny.

  8. Kaka
    28 stycznia 2014 at 19:59 Odpowiedz

    Dzisiaj jadlem duszony jarmuz z kielubaska, palce lizac !!!!!

Zostaw komentarz.

*