Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowy torcik z jeżynami

Kremowy torcik z jeżynami

Szaszłyki z cukinią i prosciutto

Szaszłyki z cukinią i prosciutto

Alfajor – hiszpańskie ciastka z kajmakiem

Alfajor – hiszpańskie ciastka z kajmakiem

Zdrowe wegańskie burgery

Zdrowe wegańskie burgery

Kawowy sernik na zimno

Kawowy sernik na zimno

Nalewka rozmarynowa

Nalewka rozmarynowa

5 skutecznych sposobów na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu!

5 skutecznych sposobów na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu!

Domowa pizza bianca!

Domowa pizza bianca!

Ryba z warzywami w sosie orientalnym

Ryba z warzywami w sosie orientalnym

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś. Część III

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś. Część III

Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej

Pasta do chleba z cukinii

Pasta do chleba z cukinii

Smażony kalafior w bułce tartej

Smażony kalafior w bułce tartej

Fettuccine z bazylią i krewetkami

Fettuccine z bazylią i krewetkami

Frytki z selera

Frytki z selera

Kotlety z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli

Jarmuż

Dwuletnia roślina, odmiana kapusty. Wywodzi się się od kapusty dzikiej.

Znana jest od tysiącleci – już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno ozdobną, jak i jadalną.
Ma długie, charakterystyczne, kędzierzawe liście, które – jako jedyna część rośliny –  mogą być spożywane dopiero po przymrozkach, ponieważ wtedy to tracą charakterystyczną goryczkę. Co więcej – włąsnie pod wpływem mrozów w liściah jarmuża wykształcają się cukry zapewniające mu charakterytyczny smak. W wyniku prac naukowaców wyhodowano też odmiany bezgoryczkowe.
Jarmuż jest potrawą bogatą w magnez, potas, wapń, sód, mangan, żelazo. Zawiera witaminy E, B1, B2, B6, E. Co istotne, ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8g błonnika na każde 100 gram warzywa.
Jest bardzo nisko kaloryczny – zawiera zaledwie 29kcal na 100 gram pokarmu.

JARMUŻ ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Mimo, że jarmuż pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dziś najbardziej popularny jest w Niemczech (w szczególności w północnych landach). Tamtejsi amatorzy dobrego jedzenia tak cenią sobie jarmuż, że na porządku dzennym jest dodawanie dwóch, trzech drobn posiekanych liści do zup, by podnieść ich aromat. Niemcy używają też liści jarmużu jako ozdoby na półmiski, układając na nich inne potrawy.

JARMUŻ Z BURACZKAMI I DYMKĄ


Słownik Języka Polskiego PWN jako jedynie poprawną odmianę słowa jarmuż w dopełniaczu liczby pojedynczej podaje \”jarmużu\”.

JAJA W JARMUŻOWYM SOSIE

loading...

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. szic
    30 czerwca 2010 at 15:03 Odpowiedz

    dobre

  2. beti
    6 marca 2013 at 12:32 Odpowiedz

    Jestem na północy Niemiec i właśnie sezon jedzenia jarmużu trwa całą zimę. Jest nie tylko zdrowy,ale i smaczny.Trochę jest gotowany podobnie jak nasz bigos. Polecam jest smaczny.

  3. Kaka
    28 stycznia 2014 at 19:59 Odpowiedz

    Dzisiaj jadlem duszony jarmuz z kielubaska, palce lizac !!!!!

Zostaw komentarz.

*