Polecamy

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel  i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 3

składniki:

1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia

przyrządzanie:

Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 – 8 minut gotować – również w całości – w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.  

uwagi:

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. el_riazor
    7 marca 2007 at 13:58 Odpowiedz

    niedobre

  2. Mysza
    22 maja 2007 at 16:29 Odpowiedz

    Pyszne

  3. Gaga
    24 maja 2007 at 14:56 Odpowiedz

    Właśnie juz kończę ! Wychodzi pychotka !!!

  4. sida_777
    19 czerwca 2007 at 19:32 Odpowiedz

    Palce lizać

  5. greg
    2 lipca 2007 at 17:20 Odpowiedz

    jest prze pyszne (jeżeli dobże sie ugotuje kalefior)

  6. marysienka
    10 października 2007 at 14:31 Odpowiedz

    super pychota

  7. miki
    6 grudnia 2007 at 10:09 Odpowiedz

    pyszne ale w oryginalnym przepisie jest ser parmezan i dodaje sie go do beszamelu na koniec po polaniu kalafiora sosem posypuje sie jeszcze kalafior parmezanem

  8. drago
    15 maja 2008 at 23:00 Odpowiedz

    pyszne ale ja do sosu beszamelowego dodałam jeszcze trójkącik serka topionego—pyszne

  9. Ewcia
    18 czerwca 2008 at 11:12 Odpowiedz

    Pychotka :)

  10. tigi
    4 lipca 2008 at 18:59 Odpowiedz

    A ja do beszamelu dodałam troszkę czosnku i chili, żeby nie było mdłe.Pychotka

  11. maglincia
    29 lipca 2008 at 22:41 Odpowiedz

    ja jednego dnia upichcilam kalafior a drugiego brokuly wg przepisu…obie wersje przepyszne ale moim zdaniem brokuly lepiej smakuja z tym sosem. pycha!

  12. El
    11 sierpnia 2008 at 16:10 Odpowiedz

    B.smaczne, dodałam do swoich przepisów.Dzięki!

  13. kucharka
    23 września 2008 at 15:43 Odpowiedz

    pycha!mniam

  14. Grażka
    12 października 2008 at 16:16 Odpowiedz

    Ja o sosu dodałam gałki,pieprzu,chili i serek topiony, zapiekałam tylko 1o minut .Super,polecam.

  15. iwona
    25 stycznia 2009 at 15:29 Odpowiedz

    a ja robie to samo ale w prostokatnym naczyniu i kalafior podzielnoy na rozyczki:) Zobaczymy co wyjdzie. Tylko sosu musialam wiecej dorobic.

  16. zdegustowana
    7 maja 2009 at 16:23 Odpowiedz

    ohyda!!chyba, że ktoś lubi brukselkę!Smakuje i pachnie jak brukselka:(zmarnowałam taki pyszny kalafior

  17. tomek
    9 czerwca 2009 at 22:28 Odpowiedz

    Potwierdzam, potrawa bardzo smaczna, a próbował ktoś z brokułem?

  18. kasia
    9 grudnia 2009 at 12:23 Odpowiedz

    ja próbowałam z brokułem, jest również pyszny jak kalafior:) polecam

  19. paula
    27 czerwca 2010 at 20:47 Odpowiedz

    rewelacja! palce lizać! ja dodałam też ser do tego beszamelu, a zamiast soli i pieprzu dałam vegetę!

  20. jolita
    25 stycznia 2011 at 21:51 Odpowiedz

    polecam dodac paseczki dobrej szynki, pyszne!!!

  21. smakosz
    14 marca 2011 at 19:52 Odpowiedz

    Grażka Ja o sosu dodałam gałki,pieprzu,chili i serek topiony, zapiekałam tylko 1o minut .Super,polecam.

    co za profanacja sosu beszamelowego

  22. moi
    13 czerwca 2012 at 13:11 Odpowiedz

    kalafior wlasnie zladowal w piekarniku :P zobaczymy co z tego wyniknie… brzmi smakowicie! :);)

  23. Klaudia
    18 czerwca 2012 at 12:03 Odpowiedz

    najlepszy przepis na kalafior. dośc czesto go robię naprawdę polecam warto

  24. ja
    17 marca 2013 at 20:19 Odpowiedz

    jest super;robie to od dawna ale dodatkowo gotuje ziemniaki i na nie klade kalafior,calosc polewam beszamelem i zapiekam ok 25 min
    jest pyszne

  25. Salmon121
    6 stycznia 2014 at 16:41 Odpowiedz

    Bardzo dobry

Zostaw komentarz.

*