Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel  i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 3

składniki:

1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia

przyrządzanie:

Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 – 8 minut gotować – również w całości – w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.  

uwagi:

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. el_riazor
    7 marca 2007 at 13:58 Odpowiedz

    niedobre

  2. Mysza
    22 maja 2007 at 16:29 Odpowiedz

    Pyszne

  3. Gaga
    24 maja 2007 at 14:56 Odpowiedz

    Właśnie juz kończę ! Wychodzi pychotka !!!

  4. sida_777
    19 czerwca 2007 at 19:32 Odpowiedz

    Palce lizać

  5. greg
    2 lipca 2007 at 17:20 Odpowiedz

    jest prze pyszne (jeżeli dobże sie ugotuje kalefior)

  6. marysienka
    10 października 2007 at 14:31 Odpowiedz

    super pychota

  7. miki
    6 grudnia 2007 at 10:09 Odpowiedz

    pyszne ale w oryginalnym przepisie jest ser parmezan i dodaje sie go do beszamelu na koniec po polaniu kalafiora sosem posypuje sie jeszcze kalafior parmezanem

  8. drago
    15 maja 2008 at 23:00 Odpowiedz

    pyszne ale ja do sosu beszamelowego dodałam jeszcze trójkącik serka topionego—pyszne

  9. Ewcia
    18 czerwca 2008 at 11:12 Odpowiedz

    Pychotka :)

  10. tigi
    4 lipca 2008 at 18:59 Odpowiedz

    A ja do beszamelu dodałam troszkę czosnku i chili, żeby nie było mdłe.Pychotka

  11. maglincia
    29 lipca 2008 at 22:41 Odpowiedz

    ja jednego dnia upichcilam kalafior a drugiego brokuly wg przepisu…obie wersje przepyszne ale moim zdaniem brokuly lepiej smakuja z tym sosem. pycha!

  12. El
    11 sierpnia 2008 at 16:10 Odpowiedz

    B.smaczne, dodałam do swoich przepisów.Dzięki!

  13. kucharka
    23 września 2008 at 15:43 Odpowiedz

    pycha!mniam

  14. Grażka
    12 października 2008 at 16:16 Odpowiedz

    Ja o sosu dodałam gałki,pieprzu,chili i serek topiony, zapiekałam tylko 1o minut .Super,polecam.

  15. iwona
    25 stycznia 2009 at 15:29 Odpowiedz

    a ja robie to samo ale w prostokatnym naczyniu i kalafior podzielnoy na rozyczki:) Zobaczymy co wyjdzie. Tylko sosu musialam wiecej dorobic.

  16. zdegustowana
    7 maja 2009 at 16:23 Odpowiedz

    ohyda!!chyba, że ktoś lubi brukselkę!Smakuje i pachnie jak brukselka:(zmarnowałam taki pyszny kalafior

  17. tomek
    9 czerwca 2009 at 22:28 Odpowiedz

    Potwierdzam, potrawa bardzo smaczna, a próbował ktoś z brokułem?

  18. kasia
    9 grudnia 2009 at 12:23 Odpowiedz

    ja próbowałam z brokułem, jest również pyszny jak kalafior:) polecam

  19. paula
    27 czerwca 2010 at 20:47 Odpowiedz

    rewelacja! palce lizać! ja dodałam też ser do tego beszamelu, a zamiast soli i pieprzu dałam vegetę!

  20. jolita
    25 stycznia 2011 at 21:51 Odpowiedz

    polecam dodac paseczki dobrej szynki, pyszne!!!

  21. smakosz
    14 marca 2011 at 19:52 Odpowiedz

    Grażka Ja o sosu dodałam gałki,pieprzu,chili i serek topiony, zapiekałam tylko 1o minut .Super,polecam.

    co za profanacja sosu beszamelowego

  22. moi
    13 czerwca 2012 at 13:11 Odpowiedz

    kalafior wlasnie zladowal w piekarniku :P zobaczymy co z tego wyniknie… brzmi smakowicie! :);)

  23. Klaudia
    18 czerwca 2012 at 12:03 Odpowiedz

    najlepszy przepis na kalafior. dośc czesto go robię naprawdę polecam warto

  24. ja
    17 marca 2013 at 20:19 Odpowiedz

    jest super;robie to od dawna ale dodatkowo gotuje ziemniaki i na nie klade kalafior,calosc polewam beszamelem i zapiekam ok 25 min
    jest pyszne

  25. Salmon121
    6 stycznia 2014 at 16:41 Odpowiedz

    Bardzo dobry

Zostaw komentarz.

*