Polecamy

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Kania w chrupiącej panierce

Tradycyjna smażona kania w nieco innej wersji.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
5 kań
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb pszennych
sól, pieprz
olej do smażenia

przyrządzanie:

Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na pół, by sprawdzić, czy nie mają mieszkańców (wbrew powszechnym opiniom kanie mogą być robaczywe). Lekko solimy, obtaczamy kolejno w: roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, a następnie w wymieszanej z otrębami bułce, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia.Smażymy na niezbyt dużym ogniu, z obu stron na rumiano.

uwagi:
Możemy podawać np. z bagietką na ciepłą, sałatką z pomidorów i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. LOL
    4 sierpnia 2006 at 17:11 Odpowiedz

    Polecam, Kanie bardzo bardzo smaczene grzybki:):)
    Zupełnie jak schabowe…hehe:P

  2. yvett
    5 sierpnia 2006 at 13:44 Odpowiedz

    MMMMMMMiam miam miam

  3. hashdee
    26 sierpnia 2006 at 22:00 Odpowiedz

    wlasnie zjadlem taka kaniusie… no po prostu wypas.. przypomnial mi sie smak tego grzyba sprzed 15 lat :) wtedy to i golabki zielona sie wcinalo :)

  4. adrianko
    27 sierpnia 2006 at 15:05 Odpowiedz

    w imie Ojca i Syna…jem:)

  5. sachar
    8 września 2006 at 11:17 Odpowiedz

    Ide właśnie zrobic…Jak nie wróce to prosze zdjąc ten przepis ze strony…:D

  6. pelcia
    8 września 2006 at 15:35 Odpowiedz

    Dobre są też w cieście naleśnikowym.

  7. nick
    9 września 2006 at 13:44 Odpowiedz

    kaniaa pyszna!! smak bardziej do ryby podobny niz schabowego

  8. Tekla
    10 września 2006 at 15:44 Odpowiedz

    a ja mam kanie i nie wiem co z nimi zrobić? Bo te w panierce juz mi sie przejadły. I co teraz Podzielcie się tym przepisem w ciescie naleśnikowym. Dzieki

  9. kaatek
    12 października 2006 at 12:29 Odpowiedz

    a ja wcześniej ją obgotowywuję w osolonej wodzie;
    kania lepsza jak schabowy:)

  10. MAGDA
    21 października 2006 at 17:10 Odpowiedz

    JA ZANIM ZACZNE ROBIC KANIE TO WCZESNIEJ MOCZE JE W MLEKU

  11. iwa
    22 września 2007 at 10:18 Odpowiedz

    ja też dziś pierwszy raz w życiu będę robiła kanie :-) i chcę zaprosić mojego partnera… mam nadzieję że i jemu posmakuje :-)

  12. greg
    30 września 2007 at 17:33 Odpowiedz

    Partnera na kanie??? może chcesz go otruć???

  13. yeti łobuz
    4 października 2007 at 00:31 Odpowiedz

    a czy z kanii mozna zjeść coś innego niż w panierce?

  14. lin
    12 września 2008 at 16:29 Odpowiedz

    a ile taka smazona kania w panierce ma kalorii??

  15. aneta
    15 września 2008 at 11:22 Odpowiedz

    grzyby są wyjątkowo niskokaloryczne. Obliczając kalorycznośc 100 gram kani możemy z powodzeniem liczyć tylko panierkę i tłuszcz do smażenia. Tu z otrębami. Będzie gdzieś 200 kcal panierka, 700 kcal olej w 100 gramach. Panierki idzie na oko 50 , oleju kilka łyżek , 20 może. 40 kcal panierka, 40 olej.Plus rzybki wszystko razem ma ok. 100 kcal. Cała potrawa. Podziel na porcje. I masz kaloryczność

  16. madlen
    15 września 2008 at 13:12 Odpowiedz

    a ja szukam jakiż innych możliwości z kaniami w roli głównej bo te w panierce przejadły się już całej rodzinie, nikt nie chce ich jeść a szkoda mi ich wyrzucać a więc proszę pomóżcie , błagam o inne sposoby na te wspaniałe grzybki

  17. ewciaz
    15 września 2008 at 14:04 Odpowiedz

    ja właśnie robie pierwszy raz w bułce i jajku myślę że będzie pyszna:))

  18. dawid
    7 stycznia 2009 at 12:09 Odpowiedz

    co do kań to jestem wielbicielem tych grzybów i jadam je na wszystkie możliwe sposoby:
    smarzone
    duszone
    panierowane
    a nawet w postaci sosu jednym słowem sa the best.

  19. RidingBloodStorm
    11 maja 2010 at 19:49 Odpowiedz

    a no racja – zapomnieli napisać że jeszcze trzeba kanie w mleku zmoczyć :) !

  20. gosia
    10 sierpnia 2010 at 10:33 Odpowiedz

    bardzo dobre , własnie je robie :)

  21. asieńks
    14 września 2010 at 13:15 Odpowiedz

    Gotowane na parze w parowarze i lekko posolone są wyborne:D polecam

  22. kris
    20 września 2010 at 13:36 Odpowiedz

    Wlasnie wczoraj w lesie znalazlem mlody okaz,
    mial niezle rozmiary jak na malolata.

  23. zolza
    21 lipca 2011 at 15:10 Odpowiedz

    \’mysle ze bedzie pyszna\’ no to niezle. kazdy ma taka nadzieje ;))

  24. Eleonora52
    21 września 2011 at 21:57 Odpowiedz

    A ja do kani dodaję ząbek czosnku roztarty z solą – pychota

  25. mania
    2 października 2012 at 15:38 Odpowiedz

    wlasnie zjadlam na obiad ale w panierce byla pyszna

Zostaw komentarz.

*