Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Kania w chrupiącej panierce

Tradycyjna smażona kania w nieco innej wersji.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
5 kań
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb pszennych
sól, pieprz
olej do smażenia

przyrządzanie:

Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na pół, by sprawdzić, czy nie mają mieszkańców (wbrew powszechnym opiniom kanie mogą być robaczywe). Lekko solimy, obtaczamy kolejno w: roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, a następnie w wymieszanej z otrębami bułce, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia.Smażymy na niezbyt dużym ogniu, z obu stron na rumiano.

uwagi:
Możemy podawać np. z bagietką na ciepłą, sałatką z pomidorów i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi

Podobne artykuły

25 Komentarzy

  1. LOL
    4 sierpnia 2006 at 17:11 Odpowiedz

    Polecam, Kanie bardzo bardzo smaczene grzybki:):)
    Zupełnie jak schabowe…hehe:P

  2. yvett
    5 sierpnia 2006 at 13:44 Odpowiedz

    MMMMMMMiam miam miam

  3. hashdee
    26 sierpnia 2006 at 22:00 Odpowiedz

    wlasnie zjadlem taka kaniusie… no po prostu wypas.. przypomnial mi sie smak tego grzyba sprzed 15 lat :) wtedy to i golabki zielona sie wcinalo :)

  4. adrianko
    27 sierpnia 2006 at 15:05 Odpowiedz

    w imie Ojca i Syna…jem:)

  5. sachar
    8 września 2006 at 11:17 Odpowiedz

    Ide właśnie zrobic…Jak nie wróce to prosze zdjąc ten przepis ze strony…:D

  6. pelcia
    8 września 2006 at 15:35 Odpowiedz

    Dobre są też w cieście naleśnikowym.

  7. nick
    9 września 2006 at 13:44 Odpowiedz

    kaniaa pyszna!! smak bardziej do ryby podobny niz schabowego

  8. Tekla
    10 września 2006 at 15:44 Odpowiedz

    a ja mam kanie i nie wiem co z nimi zrobić? Bo te w panierce juz mi sie przejadły. I co teraz Podzielcie się tym przepisem w ciescie naleśnikowym. Dzieki

  9. kaatek
    12 października 2006 at 12:29 Odpowiedz

    a ja wcześniej ją obgotowywuję w osolonej wodzie;
    kania lepsza jak schabowy:)

  10. MAGDA
    21 października 2006 at 17:10 Odpowiedz

    JA ZANIM ZACZNE ROBIC KANIE TO WCZESNIEJ MOCZE JE W MLEKU

  11. iwa
    22 września 2007 at 10:18 Odpowiedz

    ja też dziś pierwszy raz w życiu będę robiła kanie :-) i chcę zaprosić mojego partnera… mam nadzieję że i jemu posmakuje :-)

  12. greg
    30 września 2007 at 17:33 Odpowiedz

    Partnera na kanie??? może chcesz go otruć???

  13. yeti łobuz
    4 października 2007 at 00:31 Odpowiedz

    a czy z kanii mozna zjeść coś innego niż w panierce?

  14. lin
    12 września 2008 at 16:29 Odpowiedz

    a ile taka smazona kania w panierce ma kalorii??

  15. aneta
    15 września 2008 at 11:22 Odpowiedz

    grzyby są wyjątkowo niskokaloryczne. Obliczając kalorycznośc 100 gram kani możemy z powodzeniem liczyć tylko panierkę i tłuszcz do smażenia. Tu z otrębami. Będzie gdzieś 200 kcal panierka, 700 kcal olej w 100 gramach. Panierki idzie na oko 50 , oleju kilka łyżek , 20 może. 40 kcal panierka, 40 olej.Plus rzybki wszystko razem ma ok. 100 kcal. Cała potrawa. Podziel na porcje. I masz kaloryczność

  16. madlen
    15 września 2008 at 13:12 Odpowiedz

    a ja szukam jakiż innych możliwości z kaniami w roli głównej bo te w panierce przejadły się już całej rodzinie, nikt nie chce ich jeść a szkoda mi ich wyrzucać a więc proszę pomóżcie , błagam o inne sposoby na te wspaniałe grzybki

  17. ewciaz
    15 września 2008 at 14:04 Odpowiedz

    ja właśnie robie pierwszy raz w bułce i jajku myślę że będzie pyszna:))

  18. dawid
    7 stycznia 2009 at 12:09 Odpowiedz

    co do kań to jestem wielbicielem tych grzybów i jadam je na wszystkie możliwe sposoby:
    smarzone
    duszone
    panierowane
    a nawet w postaci sosu jednym słowem sa the best.

  19. RidingBloodStorm
    11 maja 2010 at 19:49 Odpowiedz

    a no racja – zapomnieli napisać że jeszcze trzeba kanie w mleku zmoczyć :) !

  20. gosia
    10 sierpnia 2010 at 10:33 Odpowiedz

    bardzo dobre , własnie je robie :)

  21. asieńks
    14 września 2010 at 13:15 Odpowiedz

    Gotowane na parze w parowarze i lekko posolone są wyborne:D polecam

  22. kris
    20 września 2010 at 13:36 Odpowiedz

    Wlasnie wczoraj w lesie znalazlem mlody okaz,
    mial niezle rozmiary jak na malolata.

  23. zolza
    21 lipca 2011 at 15:10 Odpowiedz

    \’mysle ze bedzie pyszna\’ no to niezle. kazdy ma taka nadzieje ;))

  24. Eleonora52
    21 września 2011 at 21:57 Odpowiedz

    A ja do kani dodaję ząbek czosnku roztarty z solą – pychota

  25. mania
    2 października 2012 at 15:38 Odpowiedz

    wlasnie zjadlam na obiad ale w panierce byla pyszna

Zostaw komentarz.

*