Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Kapary

Kapary albo się uwielbia, albo się ich nie cierpi. W każdym z przypadków warto coś o nich wiedzieć więcej.

Kapary, kapar – drzewa, krzewy lub pnącza, z rodziny kaparowatych. Łącznie w rodzinie tej  jest około 250 gatunków, w tym dwa trujące. Kapar może rosnąć dosyć długo, nawet do 30 lat, jednak najlepszy smak osiąga się zbierając kwiaty z drzewek 3-6 letnich. Kwiaty kaparów marynowane są w różny sposób – wykorzystuje się tu olej, ocet, zalewę solną.

 

Tak przygotowane kapary są idealnym dodatkiem do dużej ilości dań w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój specyficzny, mocny i zdecydowany smak, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Dodaje się je głównie do sosów, sałatek, pizzy. Wyjątek stanowią owoce (alcaparones), które spożywa się głównie jako przekąskę wraz z serami do czerwonych win.

 

DO CZEGO DODAĆ KAPARY? CO Z NIMI PRZYRZĄDZIĆ? SPRAWDŹ>>>

Znane są na stołach od tysiącleci. Zajadali się nimi starożytni Grecy, a stare polskie książki kucharskie udowadniają, że były niegdyś bardzo popularne na polskich dworach szlacheckich jako przyprawa. W niektórych regionach Włoch uważane są za naturalny afrodyzjak.

Obecnie hodowane są głównie w basenie Morza Śródziemnego i południowych stanach USA.

Podobne artykuły

31 Komentarzy

  1. Jaca
    20 grudnia 2007 at 14:29 Odpowiedz

    pycha

  2. Ola
    1 lutego 2008 at 21:21 Odpowiedz

    mniam są pyszne troche w smaku przypominają oliwki

  3. ladyy
    21 marca 2008 at 19:31 Odpowiedz

    kocham kapary oliwki w wogóle kuchnię włoską!

  4. Andrzej
    8 maja 2008 at 21:22 Odpowiedz

    Czy ktoś wie kiedy kwitną kapary???

  5. kris
    29 stycznia 2009 at 19:53 Odpowiedz

    lepsze od oliwek ;)

  6. Patrycja
    6 marca 2009 at 17:38 Odpowiedz

    Kapary sa pyszne, maja specyficzny smak, jak dla mnie to sa jak esencja z kapusty, taka mala kapusta, tylko o duzo mocniejszym smaku:D

  7. amon66
    19 marca 2009 at 14:31 Odpowiedz

    kapary kitna jesienia. czy ktos ma przepis na gotowne kapary.

  8. smakdymu
    9 maja 2009 at 21:55 Odpowiedz

    właśnie sie nimi zajadam…pyycha

  9. Maria
    19 lipca 2009 at 18:05 Odpowiedz

    Chyba przypominają trochę zielone owoce nasturcji, wiem że prof. Gumińska polecała jako środek zastępczy jak nie mamy kaparów.

  10. Ariel
    4 października 2009 at 15:03 Odpowiedz

    o tak, są pyszne, w smaku przypominają troszkę oliwki, są jednak bardziej wyraziste i hmm eleganckie? No pyszności, polecam własnie w stylu kuchni włoskiej, jako dodatek do pizzy, do makaronu, do pomidorów (tych z puszki też), np mielony w sosie pomidorowym (świeżym), do tego kaparki, ziemniaczki, brokuły, ew makaron, paaalce lizać. oczywiście makaron tylko włoski, nie polski, bo najdroższy polski makaron nie nadaje się do jedzenia, jeśli raz zakosztujesz prawdziwego makaronu, polskiego nawet psu nie dasz : )

  11. ale
    13 stycznia 2010 at 08:27 Odpowiedz

    nie wim nie jadlem

  12. SMAKOSZ
    15 lutego 2010 at 21:50 Odpowiedz

    pisanie,że kapary przypominają w smaku oliwki ,to jak pisanie ,że grzybki w occie przypominają w smaku ogórki konserwowe :))

  13. gwiazdeczka
    16 czerwca 2010 at 19:51 Odpowiedz

    czy ktos zna jakis prosty przepis z kaparami

  14. ania
    21 czerwca 2010 at 18:11 Odpowiedz

    są wyśmienite ale nie dla wszystkich

  15. lizus
    22 sierpnia 2010 at 08:34 Odpowiedz

    ludzie dajcie spokój , są cierpkie i gdybym nie naczytał się o nich że takie wykwintne i w ogóle to do ust bym nie wziął he he

  16. Patryk
    10 stycznia 2011 at 23:46 Odpowiedz

    Ja bardzo lubie , zwlaszcza w salatkach

  17. 1978mariusz
    30 maja 2011 at 21:06 Odpowiedz

    Mniam mniam .One są poprostu pyszne .Żona stwierdziła ,ze przypomina smakiem lekko słonawe męskie nasienie .Faktem jest ,ż eprzypominają tez smakiem lekko oliwki .

  18. kasia
    3 sierpnia 2011 at 23:41 Odpowiedz

    Ja potrafię jak mam smaki zjeść cały słoik pychota

  19. lukasz
    4 sierpnia 2011 at 12:55 Odpowiedz

    sa obrzydliwe i niedobre

  20. robol83
    15 lipca 2012 at 13:06 Odpowiedz

    ja własnie wcinam kapary w zalewie przyrządziłem je szybko i pysznie mianowice .
    przyprawilem sola czosnkowa z odrobina bazyli,wytaplalem w jajku i bulce odrobina soli i chlast na patelnie w gleboki olej powstala pyszna chrupiąca skorupka do tego piers z kurczaka i ziemniaczki mniamiiii

  21. anczi
    31 lipca 2012 at 16:28 Odpowiedz

    hmmm jaj dla mnie dodać do drobno posiekanego jajka tuńczyka przyprawić własną mieszanką ziół
    i nafaszerować pomidorki bomba a nie pracochłonne

  22. Ola
    6 grudnia 2012 at 12:23 Odpowiedz

    cześc;) i ja sie dołączę do wątku kaparowego;) Otóz ja robię sos pomidorowy dodaję tunczyka oraz kapary i poelwam makaron spagetti;)

  23. mako84
    15 stycznia 2013 at 12:48 Odpowiedz

    gdzie można kupić dobre kapary?

  24. mako84
    15 stycznia 2013 at 12:52 Odpowiedz

    gdzie można kupić dobre kapary?

  25. bozena
    16 lutego 2013 at 14:05 Odpowiedz

    po co placic za takie cos co nie jest potrzebne w kuchni / mdle, i gdzie tu wykwintnosc – ludzie !!! ulegacie jakiejs paranoi i psychozie 1 lepiej uzywac kwaszonych ogorkow taniej i wykwintnie jesli je pokroic w kosteczke

  26. Eliza
    23 kwietnia 2013 at 22:55 Odpowiedz

    Ja kapary robię sama i są pychota nieporównywalne do kupnych

  27. smakoszka
    30 lipca 2013 at 15:48 Odpowiedz

    kapary są pyszne,dodają pikanterii wielu potrawom i sałatkom,ale tak jak napisane na początku,albo się je uwielbia,albo nienawidzi,tak zresztą jak oliwki,więc nie krytykujmy smaku innych,ci co je lubią,napiszą że pyszne,że wykwintne i mają rację ,bo dla nich są..zresztą,są różne smaki,ja uwielbiam łączenie rożnych kuchnię wyrazistą i mocno pachnącą,z dużą iloscią ziół,przypraw i dodatków..dla niektórych be;-)))

  28. KAPISZONY
    14 sierpnia 2013 at 18:33 Odpowiedz

    Kapary to wymysł na równi z jedzeniem winniczków. Kto co lubi, ale to nie dla mnie.

  29. mewa
    7 grudnia 2013 at 20:37 Odpowiedz

    gdy sprobowalam kaparow to tak jakbym napila sie …benzyny,ale chcialabym od was jakis przepisow

  30. magda
    8 stycznia 2014 at 02:43 Odpowiedz

    obrzydliwe I niedobre to sa krewetki a kapary to cos dla smakoszy sa fantastyczne

  31. Wujek
    18 maja 2014 at 18:49 Odpowiedz

    Kapary są w Polsce stosowane powszechnie dopiero od niedawna dlatego nie maja jeszcze wielu zwolenników.Ludzie maja różne smaki dlatego jednym coś smakuje, a innym nie. Nie jestem smakoszem, ale lubię je jako dodatek do potraw.

Zostaw komentarz.

*