Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Kapary

Kapary albo się uwielbia, albo się ich nie cierpi. W każdym z przypadków warto coś o nich wiedzieć więcej.

Kapary, kapar – drzewa, krzewy lub pnącza, z rodziny kaparowatych. Łącznie w rodzinie tej  jest około 250 gatunków, w tym dwa trujące. Kapar może rosnąć dosyć długo, nawet do 30 lat, jednak najlepszy smak osiąga się zbierając kwiaty z drzewek 3-6 letnich. Kwiaty kaparów marynowane są w różny sposób – wykorzystuje się tu olej, ocet, zalewę solną.

 

Tak przygotowane kapary są idealnym dodatkiem do dużej ilości dań w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój specyficzny, mocny i zdecydowany smak, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Dodaje się je głównie do sosów, sałatek, pizzy. Wyjątek stanowią owoce (alcaparones), które spożywa się głównie jako przekąskę wraz z serami do czerwonych win.

 

DO CZEGO DODAĆ KAPARY? CO Z NIMI PRZYRZĄDZIĆ? SPRAWDŹ>>>

Znane są na stołach od tysiącleci. Zajadali się nimi starożytni Grecy, a stare polskie książki kucharskie udowadniają, że były niegdyś bardzo popularne na polskich dworach szlacheckich jako przyprawa. W niektórych regionach Włoch uważane są za naturalny afrodyzjak.

Obecnie hodowane są głównie w basenie Morza Śródziemnego i południowych stanach USA.

loading...