Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Karczochy duszone w oliwie

Ten prosty sposób przygotowania wydobywa wspaniały smak karczochów

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
5 - 6 świeżych karczochów
1 i 1/2 - 2 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
po gałązce suszonego tymianku i rozmarynu
sól, świeżo zmielony pieprz
świeżo starty parmezan do posypania

przyrządzanie:

Karczochy umyć, odciąć łodygi. Każdy przeciąć na pół, usunąć twarde wierzchni liście i niejadalne części ze środka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać nieco soli, ząbki czosnku oraz liści laurowe, a także gałązki suszonych ziół. Wrzucić karczochy i dusić ok. pół godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy wnętrze karczochów jest już miękkie, wyjąć je, odsązyć z nadmiaru oliwy, po czym podawać posypane obficie parmezanem.

loading...

8 Komentarzy

  1. kampenka
    14 lipca 2009 at 14:40 Odpowiedz

    nie wiem jak się zabrać do prawidłowego obrania karczochów,gdzie jest łodyga i czy mięsiste liście trzeba wszystkie obrać do trzonu,z którego wychodzą i co wówczas zostanie z tego karczocha proszę o radę – – pomoc krok po kroku – najlepiej obrazowo pozdrow

  2. Erik
    25 marca 2010 at 01:10 Odpowiedz

    Dokładnie jak wyżej.
    Generalnie co jest czym w tym opisie? Listki są czy nie są jadalne, jeśli są jadalne, to które? Jemy tylko bulwę bez pręcików, a z łodygi wycinamy miękki rdzeń?
    Bez urazy, ale to dla tych, którzy mają multum czasu do spędzania w kuchni.
    Mimo styczniowej\’2010 kampanii promocyjnej karczocha, m.in. w W-wie, w Polsce ta roślina się nie przyjmie – zbyt kłopotliwa w obróbce i konsumpcji.
    Dla wytrwałych entuzjastów.

  3. Kuoka
    1 kwietnia 2010 at 01:41 Odpowiedz

    Ja nie obieram z zadnych lisci,przeciez potem jedzac odrzuce te,ktore nie beda mi pasowaly.I nie odcinam lodygi przy samym koncu bo sie karczoch rozleci po przyrzadzeniu.

  4. megan
    5 listopada 2011 at 21:32 Odpowiedz

    miekka czesc karczocha jes calkowicie jadalna. nalezy odrzucic tylko czesc lisci zewenwtrznych i lodyge. to co zostanie jest tak zwanym sercem karczocha.

  5. kki
    21 listopada 2011 at 23:26 Odpowiedz

    włosi rzucają na gorącą oliwę (głęboką) CAŁEGO karczocha, z długim ogonem, liśćmi, w takiej postaci zjada się wszystko! liście są przypieczone-przypalone i smakują wyśmienicie

  6. deratyzator
    20 lipca 2012 at 10:46 Odpowiedz

    a jak może się przyjąć jak nie można tego kupić przynajmniej w Gliwicach

  7. Monika
    15 kwietnia 2013 at 10:43 Odpowiedz

    bardzo dobre sa pieczone z bekonem. Same srodki ukladamy na brytwance i pokrywamy to plasterkami becony – pychotka

  8. ania
    13 listopada 2013 at 19:55 Odpowiedz

    2 dni temu jadłam karczochy w Rzymie, w restauracji jako \”a la romana\”-były duszone o smaku lekko kwaśnym (nie wiem czy z natury czy od cytryny), w oliwie, do tego białe pieczywo.
    Było to bardzo smaczne, ale kosztowało 8 EUR za porcję (6 połówek), a 1 karczoch w Carrefour extra (obok Placu Navona ok 50 m w linii prostej) kosztował 0,65 EUR. Taz wiem jak to zrobić i chyba nie zamówię w restauracji – ale niestety trzeba płacic za nieznajomość.

Zostaw komentarz.

*