Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Karp w szarym sosie

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Otóż mam dla Ciebie wspaniały przepis na karpia w sosie szarym. Sprawdź i przekonaj się jak smakuje.

Składniki:

  • 1 karp (1,6 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela ang.
  • 4 ziarna pieprzu
  • 50 g piernika
  • 150 ml czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • sól

Przygotowanie:

Rybę sprawić i oskrobać z łuski, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności, skrzela i oczy, odciąć płetwy. Rybę wypłukać z krwi, osuszyć, osolić i odstawić na 30 minut. Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać goździki, liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Gotować 20 minut, wywar przecedzić, zalać nim rybę i gotować 30 minut na małym ogniu. Rybę wyjąć na półmisek, pokroić na 6 porcji, usunąć kawałki kręgosłupa i większe ości. Wywar ponownie przecedzić. Mąkę zrumienić na maśle, dodać wywar z ryby, sok z cytryny, wino, piernik, rodzynki. Cukier zrumienić na patelni, migdały sparzyć ,obrać ze skórki. Dodać karmel z cukru i migdały do sosu, gotować, aż zgęstnieje, i doprawić solą. Porcje karpia włożyć do sosu i podgrzać. Rybę można pokroić na dzwonka przed ugotowaniem. Zamiast piernika do sosu można dodać 1 kromkę chleba żytniego. Wywar można przygotować z 500 ml piwa i 500 ml wody, ale nie należy wtedy dodawać wina do sosu. Do sosu można dodać 3 suszone śliwki lub łyżkę powideł.