Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Kawa z kardamonem

Rozgrzewający przysmak nie tylko na zimę.

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
3-4 łyżki kawy (w zależności od upodobań)
po dużej szczypcie kardamonu i cynamonu
bita śmietana

przyrządzanie:

Kawę przygotować w ekspresie dosypując do niej po szczypcie kardamonu i cynamonu. Po zaparzeniu odczekać chwilkę, nalać do szklanek (ewentualnie w tym momencie posłodzić – można miodem – i pomieszać), na wierzch nanieść bitą śmietanę, którą posypujemy dla dekoracji cynamonem.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. kasia
    25 listopada 2005 at 17:40 Odpowiedz

    fajnie ale jacie jak fajnie :D

  2. renia
    20 kwietnia 2006 at 11:13 Odpowiedz

    mniam

  3. katee
    8 sierpnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    no fajnie ale ja chce przepis na rachatłukum!!!

  4. Hayriye
    26 sierpnia 2006 at 09:23 Odpowiedz

    może być i smaczne, ale w Turcji kawy z kardamonem się nie pija! A już w żadnym wypadku z bitą smietaną. I jeszcze parzona w ekspresie, a nie w cezve…

  5. madzia
    10 listopada 2006 at 21:18 Odpowiedz

    ja oprocz kardamonu i cynamonu dodaje gozdziki i 2 lyzki kakao bez bitej smietany

  6. ania
    6 stycznia 2007 at 14:58 Odpowiedz

    normalnie w c…

  7. asdf
    9 września 2007 at 14:28 Odpowiedz

    najlepsza jest z białkiem jajek perliczki i basta

  8. viola
    2 marca 2012 at 22:39 Odpowiedz

    kawę sypaną gotujemy w rondelku z wodą , cukrem i kardamonem , po zawrzeniu – jeszcze moment . podajemy mocny napar w malutkich filiżankach . Aromat , smak i pałer – niepowtarzalne ! :*

Zostaw komentarz.

*