Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

Makaron z pomidorami i owocami morza

Makaron z pomidorami i owocami morza

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Kawa z kardamonem

Rozgrzewający przysmak nie tylko na zimę.

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
3-4 łyżki kawy (w zależności od upodobań)
po dużej szczypcie kardamonu i cynamonu
bita śmietana

przyrządzanie:

Kawę przygotować w ekspresie dosypując do niej po szczypcie kardamonu i cynamonu. Po zaparzeniu odczekać chwilkę, nalać do szklanek (ewentualnie w tym momencie posłodzić – można miodem – i pomieszać), na wierzch nanieść bitą śmietanę, którą posypujemy dla dekoracji cynamonem.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. kasia
    25 listopada 2005 at 17:40 Odpowiedz

    fajnie ale jacie jak fajnie :D

  2. renia
    20 kwietnia 2006 at 11:13 Odpowiedz

    mniam

  3. katee
    8 sierpnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    no fajnie ale ja chce przepis na rachatłukum!!!

  4. Hayriye
    26 sierpnia 2006 at 09:23 Odpowiedz

    może być i smaczne, ale w Turcji kawy z kardamonem się nie pija! A już w żadnym wypadku z bitą smietaną. I jeszcze parzona w ekspresie, a nie w cezve…

  5. madzia
    10 listopada 2006 at 21:18 Odpowiedz

    ja oprocz kardamonu i cynamonu dodaje gozdziki i 2 lyzki kakao bez bitej smietany

  6. ania
    6 stycznia 2007 at 14:58 Odpowiedz

    normalnie w c…

  7. asdf
    9 września 2007 at 14:28 Odpowiedz

    najlepsza jest z białkiem jajek perliczki i basta

  8. viola
    2 marca 2012 at 22:39 Odpowiedz

    kawę sypaną gotujemy w rondelku z wodą , cukrem i kardamonem , po zawrzeniu – jeszcze moment . podajemy mocny napar w malutkich filiżankach . Aromat , smak i pałer – niepowtarzalne ! :*

Zostaw komentarz.

*