Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Kawa z kardamonem

Rozgrzewający przysmak nie tylko na zimę.

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
3-4 łyżki kawy (w zależności od upodobań)
po dużej szczypcie kardamonu i cynamonu
bita śmietana

przyrządzanie:

Kawę przygotować w ekspresie dosypując do niej po szczypcie kardamonu i cynamonu. Po zaparzeniu odczekać chwilkę, nalać do szklanek (ewentualnie w tym momencie posłodzić – można miodem – i pomieszać), na wierzch nanieść bitą śmietanę, którą posypujemy dla dekoracji cynamonem.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. kasia
    25 listopada 2005 at 17:40 Odpowiedz

    fajnie ale jacie jak fajnie :D

  2. renia
    20 kwietnia 2006 at 11:13 Odpowiedz

    mniam

  3. katee
    8 sierpnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    no fajnie ale ja chce przepis na rachatłukum!!!

  4. Hayriye
    26 sierpnia 2006 at 09:23 Odpowiedz

    może być i smaczne, ale w Turcji kawy z kardamonem się nie pija! A już w żadnym wypadku z bitą smietaną. I jeszcze parzona w ekspresie, a nie w cezve…

  5. madzia
    10 listopada 2006 at 21:18 Odpowiedz

    ja oprocz kardamonu i cynamonu dodaje gozdziki i 2 lyzki kakao bez bitej smietany

  6. ania
    6 stycznia 2007 at 14:58 Odpowiedz

    normalnie w c…

  7. asdf
    9 września 2007 at 14:28 Odpowiedz

    najlepsza jest z białkiem jajek perliczki i basta

  8. viola
    2 marca 2012 at 22:39 Odpowiedz

    kawę sypaną gotujemy w rondelku z wodą , cukrem i kardamonem , po zawrzeniu – jeszcze moment . podajemy mocny napar w malutkich filiżankach . Aromat , smak i pałer – niepowtarzalne ! :*

Zostaw komentarz.

*