Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasteczka karmelowe

Ciasteczka karmelowe

Makaron z indykiem i rodzynkami

Makaron z indykiem i rodzynkami

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Delikatny krem z mango i awokado

Delikatny krem z mango i awokado

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Cukinia faszerowana łososiem i figami

Cukinia faszerowana łososiem i figami

Stek w sosie grzybowym

Stek w sosie grzybowym

Zamiast chleba: chrupiąca focaccia

Zamiast chleba: chrupiąca focaccia

Pozwól sobie na słodkie szaleństwo: naleśniki po amerykańsku

Pozwól sobie na słodkie szaleństwo: naleśniki po amerykańsku

Domowe Michałki

Domowe Michałki

Pomysł na hiszpańską przystawkę: patatas bravas

Pomysł na hiszpańską przystawkę: patatas bravas

Kotleciki z kurczaka z chilli i rozmarynem

Kotleciki z kurczaka z chilli i rozmarynem

Przepis na domową granolę

Przepis na domową granolę

Kawa z kardamonem

Rozgrzewający przysmak nie tylko na zimę.

przepis z kuchni: tureckiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:
3-4 łyżki kawy (w zależności od upodobań)
po dużej szczypcie kardamonu i cynamonu
bita śmietana

przyrządzanie:

Kawę przygotować w ekspresie dosypując do niej po szczypcie kardamonu i cynamonu. Po zaparzeniu odczekać chwilkę, nalać do szklanek (ewentualnie w tym momencie posłodzić – można miodem – i pomieszać), na wierzch nanieść bitą śmietanę, którą posypujemy dla dekoracji cynamonem.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. kasia
    25 listopada 2005 at 17:40 Odpowiedz

    fajnie ale jacie jak fajnie :D

  2. renia
    20 kwietnia 2006 at 11:13 Odpowiedz

    mniam

  3. katee
    8 sierpnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    no fajnie ale ja chce przepis na rachatłukum!!!

  4. Hayriye
    26 sierpnia 2006 at 09:23 Odpowiedz

    może być i smaczne, ale w Turcji kawy z kardamonem się nie pija! A już w żadnym wypadku z bitą smietaną. I jeszcze parzona w ekspresie, a nie w cezve…

  5. madzia
    10 listopada 2006 at 21:18 Odpowiedz

    ja oprocz kardamonu i cynamonu dodaje gozdziki i 2 lyzki kakao bez bitej smietany

  6. ania
    6 stycznia 2007 at 14:58 Odpowiedz

    normalnie w c…

  7. asdf
    9 września 2007 at 14:28 Odpowiedz

    najlepsza jest z białkiem jajek perliczki i basta

  8. viola
    2 marca 2012 at 22:39 Odpowiedz

    kawę sypaną gotujemy w rondelku z wodą , cukrem i kardamonem , po zawrzeniu – jeszcze moment . podajemy mocny napar w malutkich filiżankach . Aromat , smak i pałer – niepowtarzalne ! :*

Zostaw komentarz.

*