Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Kefirowy mus z dodatkiem świeżych owoców

Pomysł na chłodzący deser. Mus z kefirem, śmietaną i owocami. Brzmi dobrze, prawda? Skosztuj i daj znać jak smakuje Tobie. 

składniki:

  • opakowanie kefiru
  • 200 g śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanki wody
  • 250 g dowolnych owoców
  • Można też dodać orzechy

przyrządzanie:

  • Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia.
  • Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła.
  • Kefir, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę.
  • Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
  • Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa.
  • Dokładnie umyć na papierowym ręczniku owoce.
  • Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć owoce.
loading...