Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Kluski z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Ponadto:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
  • 1/2 laski wanilii

Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*