Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Hiszpańskie patatas bravas

Hiszpańskie patatas bravas

Przepis na greckie souvlaki

Przepis na greckie souvlaki

4 pomysły na WALENTYNKOWE śniadanie we dwoje

4 pomysły na WALENTYNKOWE śniadanie we dwoje

Soczysta szynka pieczona w panierce

Soczysta szynka pieczona w panierce

Tradycyjny befsztyk tatarski

Tradycyjny befsztyk tatarski

6 wspaniałych niespodzianek dla Twojego Walentego

6 wspaniałych niespodzianek dla Twojego Walentego

Chrupiące ziemniaki z octem

Chrupiące ziemniaki z octem

Najprostszy sos waniliowy

Najprostszy sos waniliowy

Smażony ser camembert w panierce

Smażony ser camembert w panierce

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Zdrowy przepis – kasza gryczana z jarmużem i grzybami

Zdrowy przepis – kasza gryczana z jarmużem i grzybami

Najlepszy kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

Najlepszy kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

Mini serniczki z OREO

Mini serniczki z OREO

Domowe wafelki z masą krówkową

Domowe wafelki z masą krówkową

WALENTYNKOWE ciasto

WALENTYNKOWE ciasto

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Mus czekoladowy z kawałkami pistacji

Kluski z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Ponadto:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
  • 1/2 laski wanilii

Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.
loading...

Zostaw komentarz.

*