Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Kluski z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Ponadto:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
  • 1/2 laski wanilii

Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*