Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

Kluski z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Ponadto:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
  • 1/2 laski wanilii

Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.
loading...