Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Kluski z makiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło

Ponadto:

  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
  • 1/2 laski wanilii

Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*