Polecamy

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kokosówka

Egzotyczna nalewka o delikatnym kokosowo - mlecznym smaku

czas: 1 godz + 7 dni

składniki:
300 g wiórek kokosowych
250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
250 ml skondensowanego słodzonego mleka
250 ml \"zwykłego\" mleka
0,5 l wódki

przyrządzanie:

Wiórki kokosowe zagotować z mlekiem. Wymieszać z oboma rodzajami mleka oraz z wódką. Odstawić w zakręconym szczelnie słoju na 7 dni. Następnie zlać do butelki, dokładnie wyciskając na sicie wiórki.

Podobne artykuły

60 Komentarzy

  1. Wiewioreczka
    12 listopada 2005 at 21:00 Odpowiedz

    Czy te nalewke mozna przechowywac dowolna ilosc czasu, jak kazda? Mleko sie nie wazy?

  2. Palce_lizać
    14 listopada 2005 at 08:04 Odpowiedz

    Poelcalibyśmy natychmiastowe spożycie :) A przechowywanie polecamy tylko w lodówce przez niedłużej niż 1,5 miesiąca.

  3. bozena
    18 stycznia 2006 at 23:36 Odpowiedz

    to chyba smakuje jak malibu

  4. Aneta
    19 stycznia 2006 at 18:49 Odpowiedz

    Jak mam zagotować 300g wiórków w 250ml mleka skoro całe mleko mi wsiąka w wiórki? to na pewno ma być taka ilość obu składników?

  5. Palce_lizać
    19 stycznia 2006 at 19:01 Odpowiedz

    Właśnie o to chodzi, aby \”zwykłe\” mleko całkiem wsiąknęło w wiórki

  6. michal
    19 lutego 2006 at 14:14 Odpowiedz

    jak dlugo mam gotowac mleko z wiorkami?

  7. KISIO
    8 marca 2006 at 13:22 Odpowiedz

    A KLEPIE TO?

  8. czajka
    8 marca 2006 at 14:22 Odpowiedz

    ja znam inny przepis: 200 g wiórków zalać ćwiartką spirytusu i czekać 3 dni. Póżniej zlać spirytus i dodać puszke mleka skondensowanego słodzonego i puszkę skondensowanego niesłodzonego. Pycha!

  9. ala
    2 czerwca 2006 at 17:41 Odpowiedz

    a do tej kokosówki to mleko trzeba zagotować czy nie?

  10. kukułka
    9 czerwca 2006 at 13:40 Odpowiedz

    Ja znam przepis na pyszną nalewkę zcukierków. 0,5l wudeczki i0,5kg kukułek .Rozpuścic ,wymieszac ,ewentualnie przecedzic. SMACZNEGO

  11. GOLA
    16 lipca 2006 at 21:32 Odpowiedz

    NIEWAZNE CO WAZNE ZEBY SPONIEWIERALO

  12. nata
    7 sierpnia 2006 at 15:27 Odpowiedz

    to jest przepis na malibu, tylko wódkę zastąpić spirytusem

  13. EffunQa
    16 sierpnia 2006 at 15:00 Odpowiedz

    Noo pyszniutkie :D pite w plenerze jeszcze lepiej smakuje :D proponuje zastąpic wódke spirytusem :D:D iii trzepie :D

  14. socjo
    16 sierpnia 2006 at 21:30 Odpowiedz

    effunqa, a mocno ;) ?? i ile butelek ml z tego wychodzi??

  15. spiasia
    23 września 2006 at 10:02 Odpowiedz

    dobre ale wli włóep haaaaaaaha:d

  16. spasia
    23 września 2006 at 10:03 Odpowiedz

    pycha malibu

  17. ESESMAN
    27 września 2006 at 23:32 Odpowiedz

    Jeszcze nie wiem ale pewnie bedzie dobre

  18. edyta
    30 września 2006 at 10:25 Odpowiedz

    a ja zrobiłam według przepisu ,wlałam do słoików i wyszedł mi ser!co zrobiłam żle?help

  19. PAlce lizać
    30 września 2006 at 11:46 Odpowiedz

    Edyta, a odcedziłaś wiórki? Druga możliwość jest taka, że mleko było nie najlepsze i się zważyło.

  20. sznikers
    10 października 2006 at 21:13 Odpowiedz

    jakie malibu do malibu to jeszcze daleko … kokosówka jak w tytule nic wiecej. No i gdzie tyle mleczka.

  21. Sabinka
    17 października 2006 at 15:06 Odpowiedz

    Zrobiłam ta koksówkę, i czekam.Ale jak patrzę na słoik, to wygląda jak ser.Mam nadzieję cos z tego wyjdzie po 7 dniach…

  22. ale
    19 października 2006 at 14:31 Odpowiedz

    pamiętaj chemiku młody nigdy do kwasu nie wlewaj wody. Robiłam kokosówkę wg innego przepuisu. wiórki zalewałam spirytusem. Odstawiłam w ciemne miejsce na ok tydzień. Od czasu do czasu potrząsałam słoikiem. Póżniej przecedziłam, wiórki kokosowe przepłukałam wodą. Przecedziłam przez gęste sito zmieszałam obydwa płyny. Do naczynia ze skondensowanym mlekiem puszka słodzonego i puszka niesłodzonego mleka delikatnie, powoli cieńkim strumieniem wlewałam odcedzony \”spirytusowy płyn. Nigdy się nie waży… jeśli odwrotnie zawsze będzie serek i… po prostu trzeba wylać serowatą ciecz. Kokosowe wiórki, które nam zostały można wkorzystać do ciasta powiedzmy pijaka . Pozdrawiam

  23. Koksik:)
    29 października 2006 at 14:13 Odpowiedz

    ja zalałam kokos< <100g>> spirytusem< <0,250 l>>czekałam tydzień, wycisnołam wiurki,dolałam mleko skondensowane<150 ml> i wyszłam super kokosówka>>a same wiórki też są dobre :P

  24. koksik :)
    29 października 2006 at 14:14 Odpowiedz

    a ile miała %%%

  25. aaaa
    21 grudnia 2006 at 13:21 Odpowiedz

    aaaa

  26. gumiś82
    27 stycznia 2007 at 19:24 Odpowiedz

    a ja znam inny przepis 200g wiórk kokosowych zalać 0.5l wódki i odstawić na 2 tygodniei potem zlać i dodać puszke mleka słodzonego skondensowanego mleko to najpierw w puszce gotować ok. 1 godz i przestudzić i wlać do alkocholu dobrze wymieszać i odstawić na 1 miesiąc potem jest wyśmienita naleweczka

  27. żaba
    26 lutego 2007 at 14:18 Odpowiedz

    kokosówka= MALIBU!250ml spirytusu,puszka mleka skondensowanego słodkiego i niesłodkiego, szklanka mleka i300g wiórek kokosowych. wiórki zalac spirytusem na 24h, nastepnie odsaczyc przez gaze, do spirytusu dodac puszke mleka skondensowanego nie słodzonego, słodzonego i szklanke mleka, wymieszac i odstawic conajmniej na 12 godzin do lodówki.PYSZOTA!!

  28. zipo
    2 kwietnia 2007 at 20:01 Odpowiedz

    a mleko ostudziłaś??

  29. zipo
    2 kwietnia 2007 at 20:04 Odpowiedz

    nie napisali by mleko ostudzić Ha Ha stuźta mleko ludziska przed wlaniem wódy bo lipa bedzie.

  30. zipo
    2 kwietnia 2007 at 20:07 Odpowiedz

    muj przepis trochę tańszy i mym zdaniem lepszy. 1/2 spirtusu, 1, 1/2 mleka łaciatego 3,2% ,20 dag wiórek kokosowych, i 3 szklanki cukru ja robię i jest oki pozdro.

  31. beri
    29 czerwca 2007 at 13:53 Odpowiedz

    a ja wlasnie robie i odcedzam i probuje sie dowiedziec co dalej. wg tego co piszecie wyjdzie mi z piec butelek bo mam pollitra spirytusu. Wiorki przeleje jeszcze odrobina wody zeby wyciagnac caly smak, a potem przydaja sie do jakiegos ciacha. . uwaga o tym co do czego sie wlewa sluszna, dzieki i juz wiem co mi nie pasowalo w poprzednim roztworze a poniewaz wszystko miksuje blenderem to nie bylo tego widac. z tych proporcji jednak jest to za mocne dlatego dobrze jest przelac wiorki woda. pozdrawiam

  32. feliks60
    15 lipca 2007 at 17:23 Odpowiedz

    a ja zrobiłem dokładnie według przepisu i smakuje prawie jak MALIBU.te co było kiedyś z przemytu.

  33. mariolka=)
    25 lipca 2007 at 16:59 Odpowiedz

    znam prosty przepis na Malibu: półtora litra mleka zwykłego gotuję z 4 opakowaniami cukru wanilinowego, 4 szklankami cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzę, odsączam i mieszam z pół litra spirytusu. Smakuje jak \”kukułki\”, normalnie niebo w gębie!!! POLECAM!!!

  34. krófka
    30 sierpnia 2007 at 12:28 Odpowiedz

    To jest niesamowicie pyszne. Najgorzej jest tylko przeczekać te 7 dni ;) Wszyscy byli nią zachwyceni zaraz idę robić następną porcję. Dziękuję za fantastyczny przepis. Pozdrawiam

  35. reno
    10 września 2007 at 11:17 Odpowiedz

    napewno czy taki czy tez inny przepis na kokosowke bedzie podobny smakiem do prawdziwego malibu ibedzie zawsze dobry na chandre ipyszota

  36. ~~ela
    8 października 2007 at 20:11 Odpowiedz

    do gumisia82:alkohol wlewamy do mleka!nie odwrotnie,bo robią się kluchy.Tym bardziej ,że po tak długim gotowaniu mleko zamieni się w krem

  37. ala
    12 listopada 2007 at 12:37 Odpowiedz

    powiedzcie mi kochani czy mleko to niesłodzone oraz slodzone ja mam wczesniej ugotowac bo zx tego przepisu to nie wiem wiem ze mam ugotowac melko z wiorkami ale jak długo mam to gotowac i kiedy mam wlaxc to mleko w puszce??
    help

  38. romcia
    12 listopada 2007 at 16:33 Odpowiedz

    a ja mam inny przepis na nalewkę kokosową- sprawdziłam dobra
    20 dag wiórek kokosowych
    1 szk wody zimnej przegotowanej
    1 szk spirytusu
    zalać wiórki i odstawić na 3 doby, wycisnąć przez gazę dodać 1 puszkę mleka skondensowanego
    1 puszkę mleka skondensowanego słodkiego

  39. ja
    10 lutego 2008 at 18:21 Odpowiedz

    a jezeli nasaczamy wiorki spirytem, to mozemy je wykorzystac do kokosanek, wlasnie tak zrobilem, ciastka ktorymi mozna sie upic, lepsze niz hashciastka ;P

  40. czarek
    7 kwietnia 2008 at 12:21 Odpowiedz

    witam mam pytanko czy jak juz zlalem to wszystko do słoików to na te 7dni to mam wstawic to do lodówki czy tak sobie mamstac gdzie kolwiek z góry dziekuje za odpowiedz

  41. mirabelka
    9 kwietnia 2008 at 17:30 Odpowiedz

    do mariolki: prawdziwy likier malibu nie jest z kawą, a na pewno nie smakuje jak kukułki

  42. Seeward
    3 września 2008 at 16:53 Odpowiedz

    Jak na pierwszy raz i tak zdecydowałem sie na modyfikacje.

    Ponad 300 ml kazdego mleka dałem i całą paczke kokosu tj. 500 gr. i stwierdzam z żoną że jest jeszcze troszke za mocne. To likier i nie musi być tak vódką czuć.

    ALE SMAKUJE REWELACYJNIE!!

    I nie smakuje jak Malibu :)

  43. emil
    9 października 2008 at 18:32 Odpowiedz

    co wy ludzie opowiadacie do malibu to nie ma skoku to poprostu koktajl mleczny i uwazajcie na wiorki nie polecam grubych produkowanych dla kerfura nawe spirytus 97 % nie wyciagna esencji smakowej

  44. dorota
    9 października 2008 at 19:29 Odpowiedz

    nie przepadam za alkoholem ,ale to jest pyszne.

  45. WIelbiciel alkoholu
    25 sierpnia 2009 at 21:09 Odpowiedz

    zona robiła z wiorek kokosowych jak jej wszyscy polecali a ja zrobiłem ze zwykłego kokosa startego na tarce nie ma porównania jesszcze w dodatku z reszty wiórek wycisnałem sok i tez dodałem do trunku poezja smaku malibu wymięka przy tym

  46. sojek5
    10 września 2009 at 03:22 Odpowiedz

    Kupujesz kokos, wstawiasz do mikrofali na 2 minuty i sam pęka, wydłubujesz miąższ i kroisz na małe kawałki, zalewasz 0,5 l wódki (nie spirytem), odstawiasz na kilka dni, dolewasz wody żeby obniżyć procenty- malibu ma koło 20% i dosypujesz cukru do smaku TO JEST JEDYNY PRZEPIS DZIEKI KTÓREMU MOŻNA PRZEBIĆ MALIBU NA GŁOWE

  47. mala
    11 września 2009 at 13:16 Odpowiedz

    Do mariolki: to o czym ty piszesz jest odobne do Baileysa. jeśli kiedyś piłaś to wiesz o czym mówię a jeśli nie to powinnaś spróbować. Pozdr

  48. ska
    19 września 2009 at 22:15 Odpowiedz

    ja zrobiłam według tego przepisu:
    Likier kokosowy wyborny
    Składniki:
    2 orzechy kokosowe,
    0.5 l wódki,
    0.25 l spirytusu,
    0.5 l wody,
    20 – 25 łyżek cuku.

    Sposób przyrządzenia:
    W rądelku podgrzać wodę i rozpuścić cukier. Umyć orzechy i rozłupać (uwaga na mleko kokosowe) mleko dolać do wody, orzechy zetrzeć na tarce o gróbych oczkach lub pokroić w czastki. Do roztworu wody, cukru i mleka kokosowego wrzucić kokos i gotować około godziny wrazie odparowania dadawać wodę tak aby kokos był zakryty całkowicie. Po godzinie wlać do roztworu wódkę i gotować chwilkę, aby nie strciła wartości procentowej. wyłaczyć gaz. Odstawić do wystygnięcia. Przestydzone przelać do słika przez sitko wstawić na dzień do lodówki.

    Następnego dnia zebrać starannie tłuszcz orzechowy ze słoika przelać zawartość do miski gdzie połaczyć całość wraz ze spirytusem. nastepnie przelać do butelek przez sitko (gaza bardziej zalecana) podczas przelewania napuj musi być zimny aby tłusz kokosowy nie rozpuścił sie i nie przelał z likierem, w ten sposób nasz trunek bedzie klarowny.
    Na koniec dodałam kartonik mleka skondensowanego (robiłam z połowy sładników).Pycha !

  49. desperatka7
    8 października 2009 at 15:01 Odpowiedz

    mam pytanko czy te mleka gotuje sie wszystkie razem czy tylko to zwykle sie gotuje.

  50. Roman
    17 lutego 2010 at 15:07 Odpowiedz

    Muj przepis to 2 puszki mleczka kokosowego 1 puszka mleka nie slodzonego i 1puszka mleka zageszczonego slodzonego ugotowanego i szklanka spirytusu bardzo dobre

  51. smakosz
    5 marca 2010 at 17:02 Odpowiedz

    a ja nic nie gotowalem:P kokos potarlem mleko wlalem takie i takie i gotowe pychaaaa:) aha i zadnej wodki tylko z 0,6 spirytusu:)

  52. ja
    28 marca 2010 at 12:16 Odpowiedz

    pycha

  53. Katarzynanr1
    19 maja 2010 at 14:45 Odpowiedz

    Ja trzymam nalewkę tak długo jak mi przyjdzie ochota, ale trzeba pamiętać, że po pewnym czasie nalewka robi się bardzo gęsta i raczej nadaje się do jedzenia a nie do picia ;D
    I robię to tak, że 0,5 kg wiórek zalewam 0,5 l spirytusu, po tygodniu odsączam i miksuję z puszką mleka słodzonego skondensowanego i puszką niesłodzonego oraz torebką cukru waniliowego ;)
    Pychotka ;p

  54. syla
    7 listopada 2010 at 15:11 Odpowiedz

    a ja robię tak, bez gotowania czegokolwiek: mieszam razem 1 mleko w puszce słodzone i 1 niesłodzone, pół litra whisky, potem rozpuszczam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody i dolewam to do mieszanki. I gotowe, pycha!!! To przepis mojego wujka marynarza.

  55. melcia
    27 lutego 2011 at 16:30 Odpowiedz

    na pewno to jest pyszne sama robie różne nalewki

  56. Iga
    1 maja 2011 at 14:38 Odpowiedz

    Witam! Mam ogromną ochotę na tą nalewkę, tylko mam pytanie? Czy te mleka skondensowane najpierw trzeba zrobic tak jak na opakowaniu czyli gotować ok 2h?? Czy od razu takie dodać?? Pozdrawiam!

  57. gość
    19 października 2011 at 20:43 Odpowiedz

    naprawdę jest dobra kosztowałam :)

  58. Edi
    12 listopada 2011 at 21:48 Odpowiedz

    Czy nie ma problemu z przechowywaniem takie nalewki z mlekiem? Trzymacie to w lodówce? Ja myślałam, żeby zrobic tylko wódke z kokosem i cukrem, a mleko dodawać przed podaniem -dokładnie tak jak robi się tradycyjne malibu.

  59. Sylwia
    9 lipca 2012 at 19:55 Odpowiedz

    A ja Wam powiem, że nie wiem, jak udaje się Wam zagotować 300g wiórek z 250ml mleka?! Mi wszystko w nie wsiąkło jak wsypałam zaledwie 150g :/

  60. meg
    7 grudnia 2012 at 20:53 Odpowiedz

    mnie wyszła z tego w tym słoiku jedna wielka papa, nawet twarożek bym powiedział;/ czy to jest ok????

Zostaw komentarz.

*