Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Koktajlowy zawrót głowy – przepisy na drinki!

Coraz chętniej jeździmy po świecie, poznajemy nowe smaki, a po powrocie chcemy mieć do nich dostęp w domu czy restauracji. Interesujemy się dobrymi markami alkoholu, przeróżnymi rodzajami drinków. Coraz częściej także przyrządzamy koktajle na bazie wódek smakowych. Warto zatem poznać nowe trendy, jak zmiksować najmodniejszy drink 2008.

Czym zabłysnąć tego lata przygotowując koktajle dla znajomych…? Można na przykład podać koktajle przygotowane z naturalnych składników, takich jak: świeże egzotyczne owoce mieszane z alkoholem, szuszone owoce, świeże warzywa np. ogórek lub przyprawy używane dotąd tylko w kuchni.

Ważny jest również kolor. Niejednokrotnie zamawiając drinka, zwracamy uwagę na jego walory estetyczne. W sezonie 2008 dominują barwy pomarańczowe i czerwone, bliżej upalnego lata możemy pokusić się o orzeźwiającą zieleń, a nawet słoneczny żółty – kolor, który zdominował modowe wybiegi. Niezbędnymi dodatkami są wszelkie likery, które dopełniają koktajle, by były bardziej kolorowe i bogatsze w smaku, a także lód i kawałki owoców. Wśród likierów króluje melonowy. Popularne są także o smaku jagód, truskawek i gruszek.

Podstawowym założeniem drinka jest to, że musi on nam po prostu smakować. Z roku na rok trendy się zmieniają. Wczoraj zachwycaliśmy się brandy z odrobiną wody źródlanej, dziś proponowana jest z sokiem gruszkowym i likierem toffi. Wczoraj piliśmy Żołądkową Gorzką z dodatkiem soku pomarańczowego, dziś koktajle na jej bazie to prawdziwa wirtuozeria. Sprawdźcie sami !

Long drink – Cherry Berry

  • 40 ml Czysta de Luxe Żołądkowa Gorzka
  • 20 ml syrop Monin Vanille
  • 20 ml sok ze świeżej cytryny
  • 60 ml sok wiśniowy
  • Coca-cola top up

Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Do shakera wlej wódkę, syrop waniliowy, sok cytryny i sok wiśniowy. Shakerujemy i przelewamy do szklanki. Dopełnij coca-colą. Całość wymieszaj, przystrój wisienką koktajlową.

Coctail – Fraise de Luxe

  • 30 ml Czysta de Luxe Żołądkowa Gorzka
  • 20 ml  syropu Monin Fraise (truskawka)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 ml soku wiśniowego

Do kieliszka koktajlowego wrzuć kilka kostek lodu, aby schłodzić szkło. Do szklanicy barmańskiej z lodem wlej wódkę, syrop truskawkowy, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, sok wiśniowy. Wszystko mieszamy i przelewamy do pustego kieliszka koktajlowego. Dekorujemy ćwiartką cytryny.      

Long Drink – Mint Surfer

  • 50 ml Żołądkowa Gorzka z  Miętą
  • 20 ml likier Monin melonowy
  • 20 ml sok ze świeżej cytryny
  • 50 ml sok jabłkowy
  • Sprite lub 7up

Uzupełnij szklankę kruszonym lodem. Wódkę, likier melonowy, sok ze świeżej cytryny i sok jabłkowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.

   

Long Drink – Sweet Dream

  • 20 ml Żołądkowa Gorzka tradycyjna
  • 10 ml świeżego soku z cytryny
  • 40 ml sok ananasowy
  • Sprite lub 7up
  • Plastry świeżego ogórka

Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek przekładając plastrami ogórka. Wódkę i sok ze świeżej cytryny i sok ananasowy wlej do shaker’a z lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up.   

Coctail – Apetie Toffie

  • 30 ml brandy Stock 84
  • 20 ml syropu Monin Toffi
  • 10 ml świeżego soku z cytryny
  • 40 ml sok gruszkowy

 

Do kieliszka koktajlowego wrzuć kilka kostek lodu, aby schłodzić szkło. Do szklanicy barmańskiej z lodem wlej brandy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sok gruszkowy. Wszystko mieszamy i przelewamy do pustego kieliszka koktajlowego. Przystrajamy plastrami gruszki.