Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Zupa krem z jarmużu i kurek

Zupa krem z jarmużu i kurek

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Łatwa domowa BAKLAWA

Łatwa domowa BAKLAWA

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Mus borówkowy

Mus borówkowy

Korniszony

Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania

składniki:
male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  

uwagi:

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry

loading...