Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Korniszony

Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania

składniki:
male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  

uwagi:

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry

Podobne artykuły

40 Komentarzy

  1. jsas
    8 grudnia 2006 at 16:17 Odpowiedz

    za duzo roboty

  2. Yeti chuligan
    15 grudnia 2006 at 20:10 Odpowiedz

    To jest genialne!!! Po prostu fantastyczne. A na pewno 7 razy lepsze niż sklepowe.

  3. psitka2
    12 lipca 2007 at 18:28 Odpowiedz

    własnie robie te ogorki,mam nadzieje ze mi wyjada,ale dzieki za przepis :))

  4. teja
    18 lipca 2007 at 13:50 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze 3 łyżki musztardy do zalewy są wtedy ostrzejsze

  5. Edi
    29 lipca 2007 at 10:16 Odpowiedz

    ja pasteryzuję tylko od momentu zagotowania 10min. wtedy są bardziej chrupiące

  6. mazzia
    6 sierpnia 2007 at 12:31 Odpowiedz

    właśnie mam zamiar zrobić te ogóreczki, ale nie wiem ile cukru i soli mam dodać?możecie mi pomóc?

  7. Mariusz
    11 sierpnia 2007 at 20:04 Odpowiedz

    spróbuję może wyjdą jestem smakoszem ogórków aż żona krzyczy!!!!!!

  8. funia
    2 marca 2008 at 17:52 Odpowiedz

    A w wodzie tych ogórków się nie gotuje?

  9. MYSIA
    14 lipca 2008 at 19:40 Odpowiedz

    SUPER PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. basia
    18 lipca 2008 at 23:27 Odpowiedz

    ja do korniszonów też daję trochę kopru i chrzanu

  11. ania
    20 lipca 2008 at 10:43 Odpowiedz

    ile tej soli ? poniewaz mam zawsze z tym problemy . Pozdrawiam

  12. mama kuchenaa
    25 lipca 2008 at 11:40 Odpowiedz

    moje ogórki są lepsze

  13. stanley
    29 lipca 2008 at 13:04 Odpowiedz

    siedzę z tym juz 3 godziny, mam nadzieje ze wyjdą dobre bo to dla mamy:)

  14. aldona
    30 lipca 2008 at 19:03 Odpowiedz

    czy wlać zalewę zimną czy gorącą do ogórków ?

  15. iwa
    5 sierpnia 2008 at 21:48 Odpowiedz

    Wszystko pięknie, tylko to nie są korniszony, a ogórki konserwowe, a to zasadnicza różnica. Korniszony moczy się przez 3 dni w solance, zalewa zalewą octową z przyprawami i nie pasteryzuje.

  16. kilki
    12 sierpnia 2008 at 17:48 Odpowiedz

    niedobre

  17. e_maruda
    15 czerwca 2009 at 15:34 Odpowiedz

    Przepis sam w sobie jest dobry, ale iwa ma rację, to nie są korniszony!

  18. kuchcia
    21 lipca 2009 at 21:48 Odpowiedz

    jakis podejrzany ten przepis i napewno nie mogą go robić osoby bez doświadczenia w kuchni!

  19. Beata
    23 lipca 2009 at 17:02 Odpowiedz

    Korniszony to tak zwane korniszony.A MAŁOSOLNE moczy się przez 3 dni!

  20. Bogna
    27 lipca 2009 at 17:44 Odpowiedz

    Mam problem i chciałabym prosić o poradę. Zalewam ogórki zimną zalewą i po króciutkim po pasteryzowaniu ogórkom marszczy się skórka ;(. Co robić, aby temu zapobiec? Znacie może jakieś sposoby? Proszę o pomoc!

  21. DARIA12
    20 sierpnia 2009 at 21:41 Odpowiedz

    OBIERZ JE ZE SKÓRKI…

  22. michal
    30 października 2009 at 23:24 Odpowiedz

    hehe korniszony to inaczej ogórki konserwowe ;P a to czy się je uprzednio ukisi przez trzy dni ( czyli jak na ogórki małosolne) to już jest kwestia smaku… pozdrawiam

  23. Barbara5511
    6 sierpnia 2010 at 20:17 Odpowiedz

    tak to prawda, to są ogórki konserwowe.

  24. łukasz łopołatoski
    8 sierpnia 2010 at 18:41 Odpowiedz

    popraf śełukasz

  25. dunia
    12 sierpnia 2010 at 23:09 Odpowiedz

    smieszne

  26. TADEK
    14 sierpnia 2010 at 16:48 Odpowiedz

    KORNISZONY
    Zdrowe korniszony starannie wymyć,osączyć,nakłuć widelcem,ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorac na 1litr zimnej przegotowanej wody 10 dkg soli.Korniszony obciążyć talerzykiem i pozostawić na 24 godz poczy m solankę zlać.
    2.Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na24 godz obciążyć talerzykiem
    żeby nie wypłneły.(ocet 2% można uzyskać
    przez zmieszanie jednej szklanki octu6% z dwoma szklankami wody)
    3. Następnego dnia ocet zlać z korniszonów,
    dodać do niego świeżego octu i zagotować.
    4.Przestudzonym zalać korniszony i pozostawić na 24 godziny.
    5. Koorniszony wyiąć i ułożyć w czystych słojach,w których mają być przechowywane.
    6. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami
    (ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie 6%octy z wodą w stosunku5:1 dodajemy przyprawy pieprz gorzki, ziele angielskie,
    liście bobkowe, nasiona kopru,w ilości1/2 dkg na 1 litr 5% octu i 5dkg cukru.
    7. Ostudzonym octem zalewamy korniszony.
    8. Słoje obwiązać pergzminem.
    9. Przechowywać wsuchym, chłodnym pomieszczeniu.
    I to są prawdziwe korniszony, smacznego.

  27. elw10
    17 sierpnia 2010 at 15:06 Odpowiedz

    Nigdy nie wkladalam sloikow do piekarnika czy to dobry pomysl

  28. zapys
    18 sierpnia 2010 at 14:50 Odpowiedz

    czytając co niektóre komentarze pytanie sie rodzi w głowie skad tylu pustaków w polsce

  29. Bolek
    30 sierpnia 2010 at 19:30 Odpowiedz

    Bogna musisz ogórki ubrać w kaftaniki ,jest im zimno i skórka się marszczy

  30. zuma
    20 lipca 2011 at 11:04 Odpowiedz

    prawdziwe korniszony to przepis tadka reszta to chłam to nic niema wspólnego z ogórkiem konserwowym chyba że zaliczyliście czworaki

  31. zniszczo
    4 sierpnia 2011 at 21:55 Odpowiedz

    Michał rozróżnij korniszony i ogórki konserwowe to zupełnie co innego

  32. piter
    9 sierpnia 2011 at 19:56 Odpowiedz

    od początku do końca wychodzi ponad sto godzin zajęc,moga przestać smakować

  33. Janka
    12 sierpnia 2011 at 21:40 Odpowiedz

    Tadek ma racje to są korniszony robione przez nasze babcie i mamy : ja tez tak robię , mam tylko problem co to jest pieprz gorzki . Kto mi odpowie?

  34. Tosia
    27 września 2011 at 12:00 Odpowiedz

    Przepis Tadka jest ok, ja dodaje jeszcze marchewkę. Roboty jest nie dużo, tyle że trwa to jednak pare dni. Ale warto….

  35. gogo
    16 lipca 2012 at 09:52 Odpowiedz

    sprubuje tej zalewy

  36. jagoda
    27 lipca 2012 at 10:26 Odpowiedz

    porcje to znaczy ile?

  37. monika
    27 lipca 2012 at 21:46 Odpowiedz

    chyba jedna porcja to np jedna szklanka, i wtedy na 4 szklanki wody daję jedną szklankę octu i pół szklanki cukru. Soli dałam łyżkę, nie wiem czy nie za dużo.
    Nie podano dokładnie ile to porcja bo nie widomo ile masz ogórków i jakiej pojemności słoiki. Dziś zrobiłam te ogórki pierwszy raz, jak smakują napisze za jakiś czas. :)

  38. Dora
    23 sierpnia 2012 at 16:49 Odpowiedz

    Zobacze,jak wyjdzie mam duze ogurki ,,porzekrajam ?

  39. hikaro
    16 lipca 2013 at 20:50 Odpowiedz

    zrobiłam korniszony z przepisu Pana Tadka…okazały się niezjadliwe. Ocet zabił wszystkie aromaty i dosłownie wypala przełyk. Sceptycznie podchodziłam do zalewy 5% octu, bo używając sklepowego 10 % miksturę przygotowujemy w stosunku 2:1 a to bardzo octowa zalewa ale skusiłam się i żłuje

  40. igacz3
    18 lipca 2013 at 07:34 Odpowiedz

    Gdzie można znaleźć słynny przepis Tadka na korniszony???

Zostaw komentarz.

*