Polecamy

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Korniszony

Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania

składniki:
male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  

uwagi:

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry

Podobne artykuły

40 Komentarzy

  1. jsas
    8 grudnia 2006 at 16:17 Odpowiedz

    za duzo roboty

  2. Yeti chuligan
    15 grudnia 2006 at 20:10 Odpowiedz

    To jest genialne!!! Po prostu fantastyczne. A na pewno 7 razy lepsze niż sklepowe.

  3. psitka2
    12 lipca 2007 at 18:28 Odpowiedz

    własnie robie te ogorki,mam nadzieje ze mi wyjada,ale dzieki za przepis :))

  4. teja
    18 lipca 2007 at 13:50 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze 3 łyżki musztardy do zalewy są wtedy ostrzejsze

  5. Edi
    29 lipca 2007 at 10:16 Odpowiedz

    ja pasteryzuję tylko od momentu zagotowania 10min. wtedy są bardziej chrupiące

  6. mazzia
    6 sierpnia 2007 at 12:31 Odpowiedz

    właśnie mam zamiar zrobić te ogóreczki, ale nie wiem ile cukru i soli mam dodać?możecie mi pomóc?

  7. Mariusz
    11 sierpnia 2007 at 20:04 Odpowiedz

    spróbuję może wyjdą jestem smakoszem ogórków aż żona krzyczy!!!!!!

  8. funia
    2 marca 2008 at 17:52 Odpowiedz

    A w wodzie tych ogórków się nie gotuje?

  9. MYSIA
    14 lipca 2008 at 19:40 Odpowiedz

    SUPER PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. basia
    18 lipca 2008 at 23:27 Odpowiedz

    ja do korniszonów też daję trochę kopru i chrzanu

  11. ania
    20 lipca 2008 at 10:43 Odpowiedz

    ile tej soli ? poniewaz mam zawsze z tym problemy . Pozdrawiam

  12. mama kuchenaa
    25 lipca 2008 at 11:40 Odpowiedz

    moje ogórki są lepsze

  13. stanley
    29 lipca 2008 at 13:04 Odpowiedz

    siedzę z tym juz 3 godziny, mam nadzieje ze wyjdą dobre bo to dla mamy:)

  14. aldona
    30 lipca 2008 at 19:03 Odpowiedz

    czy wlać zalewę zimną czy gorącą do ogórków ?

  15. iwa
    5 sierpnia 2008 at 21:48 Odpowiedz

    Wszystko pięknie, tylko to nie są korniszony, a ogórki konserwowe, a to zasadnicza różnica. Korniszony moczy się przez 3 dni w solance, zalewa zalewą octową z przyprawami i nie pasteryzuje.

  16. kilki
    12 sierpnia 2008 at 17:48 Odpowiedz

    niedobre

  17. e_maruda
    15 czerwca 2009 at 15:34 Odpowiedz

    Przepis sam w sobie jest dobry, ale iwa ma rację, to nie są korniszony!

  18. kuchcia
    21 lipca 2009 at 21:48 Odpowiedz

    jakis podejrzany ten przepis i napewno nie mogą go robić osoby bez doświadczenia w kuchni!

  19. Beata
    23 lipca 2009 at 17:02 Odpowiedz

    Korniszony to tak zwane korniszony.A MAŁOSOLNE moczy się przez 3 dni!

  20. Bogna
    27 lipca 2009 at 17:44 Odpowiedz

    Mam problem i chciałabym prosić o poradę. Zalewam ogórki zimną zalewą i po króciutkim po pasteryzowaniu ogórkom marszczy się skórka ;(. Co robić, aby temu zapobiec? Znacie może jakieś sposoby? Proszę o pomoc!

  21. DARIA12
    20 sierpnia 2009 at 21:41 Odpowiedz

    OBIERZ JE ZE SKÓRKI…

  22. michal
    30 października 2009 at 23:24 Odpowiedz

    hehe korniszony to inaczej ogórki konserwowe ;P a to czy się je uprzednio ukisi przez trzy dni ( czyli jak na ogórki małosolne) to już jest kwestia smaku… pozdrawiam

  23. Barbara5511
    6 sierpnia 2010 at 20:17 Odpowiedz

    tak to prawda, to są ogórki konserwowe.

  24. łukasz łopołatoski
    8 sierpnia 2010 at 18:41 Odpowiedz

    popraf śełukasz

  25. dunia
    12 sierpnia 2010 at 23:09 Odpowiedz

    smieszne

  26. TADEK
    14 sierpnia 2010 at 16:48 Odpowiedz

    KORNISZONY
    Zdrowe korniszony starannie wymyć,osączyć,nakłuć widelcem,ułożyć w naczyniu i zalać solanką, biorac na 1litr zimnej przegotowanej wody 10 dkg soli.Korniszony obciążyć talerzykiem i pozostawić na 24 godz poczy m solankę zlać.
    2.Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na24 godz obciążyć talerzykiem
    żeby nie wypłneły.(ocet 2% można uzyskać
    przez zmieszanie jednej szklanki octu6% z dwoma szklankami wody)
    3. Następnego dnia ocet zlać z korniszonów,
    dodać do niego świeżego octu i zagotować.
    4.Przestudzonym zalać korniszony i pozostawić na 24 godziny.
    5. Koorniszony wyiąć i ułożyć w czystych słojach,w których mają być przechowywane.
    6. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami
    (ocet 5% można otrzymać przez zmieszanie 6%octy z wodą w stosunku5:1 dodajemy przyprawy pieprz gorzki, ziele angielskie,
    liście bobkowe, nasiona kopru,w ilości1/2 dkg na 1 litr 5% octu i 5dkg cukru.
    7. Ostudzonym octem zalewamy korniszony.
    8. Słoje obwiązać pergzminem.
    9. Przechowywać wsuchym, chłodnym pomieszczeniu.
    I to są prawdziwe korniszony, smacznego.

  27. elw10
    17 sierpnia 2010 at 15:06 Odpowiedz

    Nigdy nie wkladalam sloikow do piekarnika czy to dobry pomysl

  28. zapys
    18 sierpnia 2010 at 14:50 Odpowiedz

    czytając co niektóre komentarze pytanie sie rodzi w głowie skad tylu pustaków w polsce

  29. Bolek
    30 sierpnia 2010 at 19:30 Odpowiedz

    Bogna musisz ogórki ubrać w kaftaniki ,jest im zimno i skórka się marszczy

  30. zuma
    20 lipca 2011 at 11:04 Odpowiedz

    prawdziwe korniszony to przepis tadka reszta to chłam to nic niema wspólnego z ogórkiem konserwowym chyba że zaliczyliście czworaki

  31. zniszczo
    4 sierpnia 2011 at 21:55 Odpowiedz

    Michał rozróżnij korniszony i ogórki konserwowe to zupełnie co innego

  32. piter
    9 sierpnia 2011 at 19:56 Odpowiedz

    od początku do końca wychodzi ponad sto godzin zajęc,moga przestać smakować

  33. Janka
    12 sierpnia 2011 at 21:40 Odpowiedz

    Tadek ma racje to są korniszony robione przez nasze babcie i mamy : ja tez tak robię , mam tylko problem co to jest pieprz gorzki . Kto mi odpowie?

  34. Tosia
    27 września 2011 at 12:00 Odpowiedz

    Przepis Tadka jest ok, ja dodaje jeszcze marchewkę. Roboty jest nie dużo, tyle że trwa to jednak pare dni. Ale warto….

  35. gogo
    16 lipca 2012 at 09:52 Odpowiedz

    sprubuje tej zalewy

  36. jagoda
    27 lipca 2012 at 10:26 Odpowiedz

    porcje to znaczy ile?

  37. monika
    27 lipca 2012 at 21:46 Odpowiedz

    chyba jedna porcja to np jedna szklanka, i wtedy na 4 szklanki wody daję jedną szklankę octu i pół szklanki cukru. Soli dałam łyżkę, nie wiem czy nie za dużo.
    Nie podano dokładnie ile to porcja bo nie widomo ile masz ogórków i jakiej pojemności słoiki. Dziś zrobiłam te ogórki pierwszy raz, jak smakują napisze za jakiś czas. :)

  38. Dora
    23 sierpnia 2012 at 16:49 Odpowiedz

    Zobacze,jak wyjdzie mam duze ogurki ,,porzekrajam ?

  39. hikaro
    16 lipca 2013 at 20:50 Odpowiedz

    zrobiłam korniszony z przepisu Pana Tadka…okazały się niezjadliwe. Ocet zabił wszystkie aromaty i dosłownie wypala przełyk. Sceptycznie podchodziłam do zalewy 5% octu, bo używając sklepowego 10 % miksturę przygotowujemy w stosunku 2:1 a to bardzo octowa zalewa ale skusiłam się i żłuje

  40. igacz3
    18 lipca 2013 at 07:34 Odpowiedz

    Gdzie można znaleźć słynny przepis Tadka na korniszony???

Zostaw komentarz.

*