Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Biała herbata z suszonymi malinami

Biała herbata z suszonymi malinami

Kawa z kardamonem – aromatyczna i pobudzająca do działania

Kawa z kardamonem – aromatyczna i pobudzająca do działania

Migdałowe smoothie z bananem – moc energii na początek dnia

Migdałowe smoothie z bananem – moc energii na początek dnia

Zupa krem ziemniaczany z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i kurkumy

Zupa krem ziemniaczany z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i kurkumy

Jak piec buraki w piekarniku? 3 proste wskazówki!

Jak piec buraki w piekarniku? 3 proste wskazówki!

Spód do tarty z kaszy jaglanej

Spód do tarty z kaszy jaglanej

Carpaccio z buraka z serem feta, rukolą i słonecznikiem

Carpaccio z buraka z serem feta, rukolą i słonecznikiem

Owsianka cynamonowo-jabłkowa

Owsianka cynamonowo-jabłkowa

Kotlety mielone z CIECIERZYCY

Coś dla tych, którzy uwielbiają kotlety mielone, ale nie jadają mięsa: wersja wege z cieciorki. Smakuje równie wyśminicie.

składniki:
400 g ciecierzycy • 3 cebule • 5 ząbków czosnku • 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego • 2-3 łyżeczki soli • ½ łyżeczki ostrej papryki • 1 łyżeczka słodkiej papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki • olej do smażenia • kasza kukurydziana do obtoczenia

przyrządzanie:

1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba zblendować żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem.
2. Do melaksera wkładam ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
3. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję kulki. Kulki smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Pulpeciki odsączam na papierze.