Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Kremowa zupa szparagowa

Delikatny specjał z białych szparagów

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 – 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.  

uwagi:

Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. weroniśka
    4 stycznia 2008 at 15:14 Odpowiedz

    Według mnie ta zupka jest wyśmienita!Palce lizać;)

  2. pink
    16 maja 2008 at 10:35 Odpowiedz

    Wstrętna zupa, zwłaszcza z tą kwaśną śmietaną

  3. beti
    28 maja 2008 at 15:57 Odpowiedz

    nie znacie sie na zupach

  4. Maja
    1 czerwca 2008 at 15:13 Odpowiedz

    Świetny przepis! Zupa pyszna – oczywiście dla smakoszy szparagów :)

  5. panna kasia
    15 listopada 2008 at 16:07 Odpowiedz

    pyszności! szkoda, że hossa szparagowa tak krótka i tylko raz do roku.

  6. martin
    16 grudnia 2008 at 15:25 Odpowiedz

    uwielbiam , racja zupa tylko dla smakoszy

  7. samanta
    27 lutego 2009 at 14:30 Odpowiedz

    Zupa wysmienita.Niezależnie od pory roku.Ja mam szparagi w słoikach do zupy je miksuje i podaje z duszonymi ziemniakami.Rodzinka sie przepada za tym daniem.POLECAM:}:}:}:}

  8. samanta
    27 lutego 2009 at 14:40 Odpowiedz

    Zupa wysmienita.Ja robie ją w roznych porach roku uzywajac szparagi ze słoika i miksujac.Podaje z duszonymi ziemniaczkami.Rodzinka sie zajada.;];];];]

  9. babcia M
    28 kwietnia 2009 at 11:19 Odpowiedz

    Bardzo pyszna zupka,śmietankę dodaję słodką 30%.

  10. danusienka
    3 maja 2009 at 11:37 Odpowiedz

    mam zamiar jutro zrobić to napisze jaka była

  11. Absiur
    11 maja 2009 at 13:46 Odpowiedz

    tak jest, ludzie czasem nie wiedza co dobre :]

  12. maffi
    13 maja 2009 at 14:46 Odpowiedz

    Bosz :) raj dla kubków smakowych :D

  13. bajka22051973
    29 maja 2009 at 08:24 Odpowiedz

    wow,super,super,super

  14. zoltar
    2 czerwca 2009 at 11:51 Odpowiedz

    nic dodac nic ujac pycha moje dzieci mowia łeeeeeeee niewiedza co traca {dla nich rosół haha}

  15. SMAKOSZ
    9 czerwca 2009 at 17:55 Odpowiedz

    Wyszło nad wyraz pysznie,moja narzeczona winszowała efektu końcowego.Myślę,że sam Gordon Ramsay nie powstydził by się mojej zupy.Pozdrawiam wszystkich konsumentów z działającymi zmysłami.

  16. kolo
    10 czerwca 2009 at 22:16 Odpowiedz

    pycha

  17. zuzia
    8 maja 2010 at 12:15 Odpowiedz

    Zupa pyszna Polecam :))

  18. mysza
    15 maja 2010 at 22:28 Odpowiedz

    gotowac z plastrem cytryny i skorka od chleba i do tego lane kluski pychota…

  19. megi
    18 maja 2010 at 15:21 Odpowiedz

    zupa jest pyszna tylko ja nie dodawałam gałki dzięki za podpowiedż my ją uwielbiamy z drobnym makaronem . można dodać trszke żółtego sera podkreśla smak.

  20. gosia
    31 maja 2010 at 15:41 Odpowiedz

    Właśnie ugotowałam tę pyszność, nie mogłam się pohamować przed podjadaniem z garnka. Rewelacja!!! Polecam

  21. zoja
    7 czerwca 2010 at 14:03 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam pyszna polecam.

  22. VonMiguel
    20 czerwca 2010 at 14:28 Odpowiedz

    pycha!!!
    tyle, ze ja dodaje zabek czosnku hehe… lubie go heh

  23. edzia
    5 lipca 2010 at 21:44 Odpowiedz

    Ja zrobiłam ją przed chwilą ale na jutro.Napiszę czy smakowała , ale jutro.

  24. Asia
    6 maja 2011 at 19:41 Odpowiedz

    po co kostka? ja robie tak: obieram szparagi, odcinam łebki około 5 cm – siup do osobnego garnka, zalewam oba garnki woda mineralną. Gotuję doły około 15 min, łebki okolo 10 min. Na koniec miksuję blenderem ugotowane szparagi wraz z wywarem od nich, dorzucam łebki z wywarem. Zagęszczam lekko zasmażką (masło+mąka) i dodaję 1/3 kubeczka śmietanki 12% Jana. Z przypraw dodaję jedynie pieprz i sól, ew. łyżeczka cukru. Podaję z koperkiem i gorszkiem ptysiowym lub grzankami. PS na duży garnek kupuję 5 pęczków szparagów, generalnie około 1 pęczek/1 litr zupy kremu. Smacznego:)

  25. JUSTYNA
    7 maja 2011 at 14:16 Odpowiedz

    Właśnie ugotowałam zupę wg podanego przepisu. Rewelacja! Następnym razem zrobię na większą ilość:)

  26. kajtek
    10 maja 2011 at 15:21 Odpowiedz

    tak ślicznie opisujecie – idę gotować!
    Komentarz dam po …

  27. betines
    22 maja 2011 at 11:28 Odpowiedz

    Wszystko fajnie-a co obierkami po szparagach???
    -dobrze wypłukać i ugotować wywar następnie wyciągnąć z wywaru i z czystym sumieniem wyrzucić..:)

  28. Enia
    23 maja 2011 at 11:29 Odpowiedz

    Dopiero mam zamiar coś spitrasić wg podanego przepisu.

  29. Ania
    29 maja 2011 at 12:18 Odpowiedz

    Gorzka

  30. zulek
    3 czerwca 2011 at 22:26 Odpowiedz

    musi byc dobre

  31. Agata
    7 czerwca 2011 at 23:38 Odpowiedz

    Zrobiłam , jest pyszna..

  32. siva
    8 czerwca 2011 at 13:28 Odpowiedz

    właśnie przed chwilą ugotowałam i zjadłam po prostu pychotka dzięki za przepis polecam:)

  33. donka
    20 czerwca 2011 at 22:02 Odpowiedz

    super

  34. Abi
    26 lipca 2011 at 18:11 Odpowiedz

    A po co takie super danie paprać mąką?

  35. Maciej
    3 maja 2012 at 13:25 Odpowiedz

    Zupa świetna. A jeśli ma ktoś thermomix to można ugotować super szparagową. 2 pęczki szparagów, ok 2l wody pozostałe składniki tak samo jak w przepisie. Gotujemy szparagi 15 min. 100stobr.2 Po ugotowaniu 2/3 wywaru odlewamy i miksujemy pozostałe szparagi obr.7/30 sek. Do zmiksowanego wywaru wlewamy z powrotem odlaną zupę, wsypujemy trochę startej marchwi (5 dkg)
    dodajemy główki od szparagów, żółtko i śmietankę . Całość \”gotujemy\” w temp. 90 st. przez 18 min. Wszystko. Smacznego!!!

  36. ankaj1
    7 maja 2012 at 12:39 Odpowiedz

    Super właśnie skończyłam jest pyszna,ja ze względu na wnuki dodałam ziemniaki do środka też jest super.

  37. ewka
    16 maja 2012 at 14:53 Odpowiedz

    Moja też gorzka, coś nie tak robię, ale co?

  38. maja
    21 maja 2012 at 13:14 Odpowiedz

    a obierki po ziemniakach też płuczesz i gotujesz? czy robisz chipsy?

  39. Mamuska
    21 maja 2012 at 16:21 Odpowiedz

    Czy na pewno jest dobra bo mój mąż chce żebym mu taka zupę zrobiła

  40. domin
    22 maja 2012 at 08:20 Odpowiedz

    moze za duzo gałki muszkatałowej pani dodaje

  41. Toska
    23 maja 2012 at 09:04 Odpowiedz

    Jak Wy to robicie , mi nie smakuje. Chociaż obrała szparagi to i tak są ŁYKA. Nie idzie tego zjeść.

  42. ina
    11 czerwca 2012 at 12:32 Odpowiedz

    fantastyczna, megadelikatna, ale za razem wyrazista

  43. KasiK
    25 czerwca 2012 at 23:38 Odpowiedz

    Witam, przepis super, ja dodaję również 1 ziemniaka oraz troszkę starkowanej marchwi żeby zupka była gęstsza, oczywiście blenduję ziemniaczki blenderem. Z kawałkami łososia pycha!

  44. Ela
    8 maja 2013 at 17:48 Odpowiedz

    a czy te czubki tez ugotowaC??

  45. Joanna
    9 maja 2013 at 14:14 Odpowiedz

    Nie dodawjcie nigdzie kostek bulionowych jeśli chcecie być zdrowi. Zawierają glutaminian sodu, który jest rakotwórczy i różne inne świństwa. Ja do każdej zupy dodaję cebulę, która zaostrza smak oraz zioła.

  46. Msz
    16 maja 2013 at 10:33 Odpowiedz

    Właśnie też się zdziwiłam, że ktoś używa kostek rosołowych, przecież to takie świństwo a w smaku chemia.

  47. jolkaO
    18 maja 2013 at 12:35 Odpowiedz

    Ja gotuję szparagi pokrojone w wodzie z dodatkiem soli i cukru,Po 15 min.dodaję lyżeczkę masła do tego śmietankę z żółtkiem i dodaję koperek z pietruszką.Palce lizać.

  48. Asia
    22 maja 2013 at 14:55 Odpowiedz

    Dziś zrobiłam! rewelacja! :))

  49. teresa
    26 maja 2013 at 14:31 Odpowiedz

    Na bulionie naturalnym, zupa jest super!

  50. grazyna
    1 czerwca 2013 at 14:03 Odpowiedz

    czu mogę szparagi zmiksować

  51. stasia
    6 czerwca 2013 at 18:46 Odpowiedz

    ile tej zupki wychodzi z jednego pęczka?

  52. Helena
    11 czerwca 2013 at 12:16 Odpowiedz

    W kwestii kostek bulionowych Joanna ma rację, dlatego ja dodaję zawsze kostkę ekologiczną bez glutaminianu Biooaza organic products, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Polecam.

  53. ewa.jaca
    11 czerwca 2013 at 13:46 Odpowiedz

    Uwielbiam zupę szparagową,a ,ja dodaję jeszcze topiony serek kremowy,lub śmietankowy-pycha

  54. sandra
    14 października 2013 at 18:17 Odpowiedz

    ja miksuję szparagi w bulionie a potem przelew przez sito do innego garnka i łyki zostaja na sitku a z upa przepyyyyszna :)

  55. you!!!!
    27 marca 2014 at 12:03 Odpowiedz

    ja gotuje tylko ze smietana pieprz i sol,jest super

  56. Martyna
    24 maja 2014 at 11:19 Odpowiedz

    Zobaczymy jak smakuje dzisiaj gotuje

Zostaw komentarz.

*