Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Kremowa zupa szparagowa

Delikatny specjał z białych szparagów

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 – 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.  

uwagi:

Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. weroniśka
    4 stycznia 2008 at 15:14 Odpowiedz

    Według mnie ta zupka jest wyśmienita!Palce lizać;)

  2. pink
    16 maja 2008 at 10:35 Odpowiedz

    Wstrętna zupa, zwłaszcza z tą kwaśną śmietaną

  3. beti
    28 maja 2008 at 15:57 Odpowiedz

    nie znacie sie na zupach

  4. Maja
    1 czerwca 2008 at 15:13 Odpowiedz

    Świetny przepis! Zupa pyszna – oczywiście dla smakoszy szparagów :)

  5. panna kasia
    15 listopada 2008 at 16:07 Odpowiedz

    pyszności! szkoda, że hossa szparagowa tak krótka i tylko raz do roku.

  6. martin
    16 grudnia 2008 at 15:25 Odpowiedz

    uwielbiam , racja zupa tylko dla smakoszy

  7. samanta
    27 lutego 2009 at 14:30 Odpowiedz

    Zupa wysmienita.Niezależnie od pory roku.Ja mam szparagi w słoikach do zupy je miksuje i podaje z duszonymi ziemniakami.Rodzinka sie przepada za tym daniem.POLECAM:}:}:}:}

  8. samanta
    27 lutego 2009 at 14:40 Odpowiedz

    Zupa wysmienita.Ja robie ją w roznych porach roku uzywajac szparagi ze słoika i miksujac.Podaje z duszonymi ziemniaczkami.Rodzinka sie zajada.;];];];]

  9. babcia M
    28 kwietnia 2009 at 11:19 Odpowiedz

    Bardzo pyszna zupka,śmietankę dodaję słodką 30%.

  10. danusienka
    3 maja 2009 at 11:37 Odpowiedz

    mam zamiar jutro zrobić to napisze jaka była

  11. Absiur
    11 maja 2009 at 13:46 Odpowiedz

    tak jest, ludzie czasem nie wiedza co dobre :]

  12. maffi
    13 maja 2009 at 14:46 Odpowiedz

    Bosz :) raj dla kubków smakowych :D

  13. bajka22051973
    29 maja 2009 at 08:24 Odpowiedz

    wow,super,super,super

  14. zoltar
    2 czerwca 2009 at 11:51 Odpowiedz

    nic dodac nic ujac pycha moje dzieci mowia łeeeeeeee niewiedza co traca {dla nich rosół haha}

  15. SMAKOSZ
    9 czerwca 2009 at 17:55 Odpowiedz

    Wyszło nad wyraz pysznie,moja narzeczona winszowała efektu końcowego.Myślę,że sam Gordon Ramsay nie powstydził by się mojej zupy.Pozdrawiam wszystkich konsumentów z działającymi zmysłami.

  16. kolo
    10 czerwca 2009 at 22:16 Odpowiedz

    pycha

  17. zuzia
    8 maja 2010 at 12:15 Odpowiedz

    Zupa pyszna Polecam :))

  18. mysza
    15 maja 2010 at 22:28 Odpowiedz

    gotowac z plastrem cytryny i skorka od chleba i do tego lane kluski pychota…

  19. megi
    18 maja 2010 at 15:21 Odpowiedz

    zupa jest pyszna tylko ja nie dodawałam gałki dzięki za podpowiedż my ją uwielbiamy z drobnym makaronem . można dodać trszke żółtego sera podkreśla smak.

  20. gosia
    31 maja 2010 at 15:41 Odpowiedz

    Właśnie ugotowałam tę pyszność, nie mogłam się pohamować przed podjadaniem z garnka. Rewelacja!!! Polecam

  21. zoja
    7 czerwca 2010 at 14:03 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam pyszna polecam.

  22. VonMiguel
    20 czerwca 2010 at 14:28 Odpowiedz

    pycha!!!
    tyle, ze ja dodaje zabek czosnku hehe… lubie go heh

  23. edzia
    5 lipca 2010 at 21:44 Odpowiedz

    Ja zrobiłam ją przed chwilą ale na jutro.Napiszę czy smakowała , ale jutro.

  24. Asia
    6 maja 2011 at 19:41 Odpowiedz

    po co kostka? ja robie tak: obieram szparagi, odcinam łebki około 5 cm – siup do osobnego garnka, zalewam oba garnki woda mineralną. Gotuję doły około 15 min, łebki okolo 10 min. Na koniec miksuję blenderem ugotowane szparagi wraz z wywarem od nich, dorzucam łebki z wywarem. Zagęszczam lekko zasmażką (masło+mąka) i dodaję 1/3 kubeczka śmietanki 12% Jana. Z przypraw dodaję jedynie pieprz i sól, ew. łyżeczka cukru. Podaję z koperkiem i gorszkiem ptysiowym lub grzankami. PS na duży garnek kupuję 5 pęczków szparagów, generalnie około 1 pęczek/1 litr zupy kremu. Smacznego:)

  25. JUSTYNA
    7 maja 2011 at 14:16 Odpowiedz

    Właśnie ugotowałam zupę wg podanego przepisu. Rewelacja! Następnym razem zrobię na większą ilość:)

  26. kajtek
    10 maja 2011 at 15:21 Odpowiedz

    tak ślicznie opisujecie – idę gotować!
    Komentarz dam po …

  27. betines
    22 maja 2011 at 11:28 Odpowiedz

    Wszystko fajnie-a co obierkami po szparagach???
    -dobrze wypłukać i ugotować wywar następnie wyciągnąć z wywaru i z czystym sumieniem wyrzucić..:)

  28. Enia
    23 maja 2011 at 11:29 Odpowiedz

    Dopiero mam zamiar coś spitrasić wg podanego przepisu.

  29. Ania
    29 maja 2011 at 12:18 Odpowiedz

    Gorzka

  30. zulek
    3 czerwca 2011 at 22:26 Odpowiedz

    musi byc dobre

  31. Agata
    7 czerwca 2011 at 23:38 Odpowiedz

    Zrobiłam , jest pyszna..

  32. siva
    8 czerwca 2011 at 13:28 Odpowiedz

    właśnie przed chwilą ugotowałam i zjadłam po prostu pychotka dzięki za przepis polecam:)

  33. donka
    20 czerwca 2011 at 22:02 Odpowiedz

    super

  34. Abi
    26 lipca 2011 at 18:11 Odpowiedz

    A po co takie super danie paprać mąką?

  35. Maciej
    3 maja 2012 at 13:25 Odpowiedz

    Zupa świetna. A jeśli ma ktoś thermomix to można ugotować super szparagową. 2 pęczki szparagów, ok 2l wody pozostałe składniki tak samo jak w przepisie. Gotujemy szparagi 15 min. 100stobr.2 Po ugotowaniu 2/3 wywaru odlewamy i miksujemy pozostałe szparagi obr.7/30 sek. Do zmiksowanego wywaru wlewamy z powrotem odlaną zupę, wsypujemy trochę startej marchwi (5 dkg)
    dodajemy główki od szparagów, żółtko i śmietankę . Całość \”gotujemy\” w temp. 90 st. przez 18 min. Wszystko. Smacznego!!!

  36. ankaj1
    7 maja 2012 at 12:39 Odpowiedz

    Super właśnie skończyłam jest pyszna,ja ze względu na wnuki dodałam ziemniaki do środka też jest super.

  37. ewka
    16 maja 2012 at 14:53 Odpowiedz

    Moja też gorzka, coś nie tak robię, ale co?

  38. maja
    21 maja 2012 at 13:14 Odpowiedz

    a obierki po ziemniakach też płuczesz i gotujesz? czy robisz chipsy?

  39. Mamuska
    21 maja 2012 at 16:21 Odpowiedz

    Czy na pewno jest dobra bo mój mąż chce żebym mu taka zupę zrobiła

  40. domin
    22 maja 2012 at 08:20 Odpowiedz

    moze za duzo gałki muszkatałowej pani dodaje

  41. Toska
    23 maja 2012 at 09:04 Odpowiedz

    Jak Wy to robicie , mi nie smakuje. Chociaż obrała szparagi to i tak są ŁYKA. Nie idzie tego zjeść.

  42. ina
    11 czerwca 2012 at 12:32 Odpowiedz

    fantastyczna, megadelikatna, ale za razem wyrazista

  43. KasiK
    25 czerwca 2012 at 23:38 Odpowiedz

    Witam, przepis super, ja dodaję również 1 ziemniaka oraz troszkę starkowanej marchwi żeby zupka była gęstsza, oczywiście blenduję ziemniaczki blenderem. Z kawałkami łososia pycha!

  44. Ela
    8 maja 2013 at 17:48 Odpowiedz

    a czy te czubki tez ugotowaC??

  45. Joanna
    9 maja 2013 at 14:14 Odpowiedz

    Nie dodawjcie nigdzie kostek bulionowych jeśli chcecie być zdrowi. Zawierają glutaminian sodu, który jest rakotwórczy i różne inne świństwa. Ja do każdej zupy dodaję cebulę, która zaostrza smak oraz zioła.

  46. Msz
    16 maja 2013 at 10:33 Odpowiedz

    Właśnie też się zdziwiłam, że ktoś używa kostek rosołowych, przecież to takie świństwo a w smaku chemia.

  47. jolkaO
    18 maja 2013 at 12:35 Odpowiedz

    Ja gotuję szparagi pokrojone w wodzie z dodatkiem soli i cukru,Po 15 min.dodaję lyżeczkę masła do tego śmietankę z żółtkiem i dodaję koperek z pietruszką.Palce lizać.

  48. Asia
    22 maja 2013 at 14:55 Odpowiedz

    Dziś zrobiłam! rewelacja! :))

  49. teresa
    26 maja 2013 at 14:31 Odpowiedz

    Na bulionie naturalnym, zupa jest super!

  50. grazyna
    1 czerwca 2013 at 14:03 Odpowiedz

    czu mogę szparagi zmiksować

  51. stasia
    6 czerwca 2013 at 18:46 Odpowiedz

    ile tej zupki wychodzi z jednego pęczka?

  52. Helena
    11 czerwca 2013 at 12:16 Odpowiedz

    W kwestii kostek bulionowych Joanna ma rację, dlatego ja dodaję zawsze kostkę ekologiczną bez glutaminianu Biooaza organic products, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Polecam.

  53. ewa.jaca
    11 czerwca 2013 at 13:46 Odpowiedz

    Uwielbiam zupę szparagową,a ,ja dodaję jeszcze topiony serek kremowy,lub śmietankowy-pycha

  54. sandra
    14 października 2013 at 18:17 Odpowiedz

    ja miksuję szparagi w bulionie a potem przelew przez sito do innego garnka i łyki zostaja na sitku a z upa przepyyyyszna :)

  55. you!!!!
    27 marca 2014 at 12:03 Odpowiedz

    ja gotuje tylko ze smietana pieprz i sol,jest super

  56. Martyna
    24 maja 2014 at 11:19 Odpowiedz

    Zobaczymy jak smakuje dzisiaj gotuje

Zostaw komentarz.

*