Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe na grilla

Wykwintna tarta serowa

Wykwintna tarta serowa

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

5 najlepszych chłodników na LATO

5 najlepszych chłodników na LATO

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Domowa granola w 25 minut

Domowa granola w 25 minut

Bób z bazylią i czosnkiem

Bób z bazylią i czosnkiem

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Kremowa zupa z bobu + krakersy

Uwielbiamy wakacje, bo wtedy możemy delektować się naszymi ulubionymi owocami i warzywami. Dzisiaj pod lupę idzie bób - synonim naszego dzieciństwa. Bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych wakacyjnych przekąsek. 

składniki:

  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 0,5 kg bobu
  • cebula
  • czosnek
  • 10 listków bazylii lub mięty
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • śmietana do zupy
  • krakersy lub grzanki
   

przyrządzanie:

  • Bób gotujemy w wodzie z solą przez 15 minut. Obieramy.
  • Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
  • Bulion podgrzewamy, dodajemy bób, zawartość patelni (najlepiej odcedzić aby było jak najmniej oliwy)
  • Gotujemy około 5 minut.
  • Dodajemy liście bazylii i przyprawy.
  • Całość blendujemy.
  • Śmietanę hartujemy. Dodajemy do zupy.
  • podajemy z krakersami <3
loading...