Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Kremowa zupa z bobu + krakersy

Uwielbiamy wakacje, bo wtedy możemy delektować się naszymi ulubionymi owocami i warzywami. Dzisiaj pod lupę idzie bób - synonim naszego dzieciństwa. Bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych wakacyjnych przekąsek. 

składniki:

  • 1 litr bulionu z warzyw
  • 0,5 kg bobu
  • cebula
  • czosnek
  • 10 listków bazylii lub mięty
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • śmietana do zupy
  • krakersy lub grzanki
   

przyrządzanie:

  • Bób gotujemy w wodzie z solą przez 15 minut. Obieramy.
  • Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
  • Bulion podgrzewamy, dodajemy bób, zawartość patelni (najlepiej odcedzić aby było jak najmniej oliwy)
  • Gotujemy około 5 minut.
  • Dodajemy liście bazylii i przyprawy.
  • Całość blendujemy.
  • Śmietanę hartujemy. Dodajemy do zupy.
  • podajemy z krakersami <3
loading...