Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Królik w śmietanie

Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygotowanie wcale nie jest trudne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 80 minut duszenia + min. 4 godziny marynowania

liczba porcji: 6

składniki:
1 oczyszczony, pokrojony na kawałki królik
1 cytryna
garść szuszonych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
3 marchewki
2 cebule
niewielki seler korzeniowy lub kilka łodyg selera naciowego
100 ml białego wytranwego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kawałki królika obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie każdy kawałek osuszyć nieco ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące i obsmażać z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem.
W drugim rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia.
Obsmażone kawałki mięsa, zeszkloną cebulę oraz pokrojone w zapałki marchew i selera umieścić w dużym rondu, podlać winem oraz niewielką ilością wody, dodać dużą szczyptę soli i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 80 minut, potrząsając raz na jakiś czas naczyniem lub delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i rozprowadzoną łyżką gorącego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. grazyna
    10 grudnia 2013 at 18:32 Odpowiedz

    Krolik bardzo smaczny troche zmienilam dodalam imbir.Robilam 2 raz kro.lika w smietanie sos palce lizach pyszny

  2. Przemo-LOLO
    29 grudnia 2013 at 15:05 Odpowiedz

    Właśnie robie, sam jestem ciekaw jak wyjdzie.Pierwszy raz robie królika…

  3. dana
    2 lutego 2014 at 18:34 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam, ale troszeczkę zmodyfikowałam. Nie dodałam wina bo zapomniałam kupić zamiast soli dodałam vegety, dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach zamiast mielonego. Królik wyszedł rewelacyjny. Muszę jednak dodać, że jeśli ktoś jest zbyt wrażliwy to nie powinien się brać za przygotowywanie tego typu zwierzaków. Do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić, że zjadłam coś co miało futerko… Dodam jeszcze, że gulasz z łopatki z dodatkiem rozmarynu, tymianku oraz czerwonej papryki jest tak samo pyszny jak królik i nie ma się później wrażenia, że zjadło się coś o tak uroczym pyszczku jak królik.

  4. ewa
    14 kwietnia 2014 at 23:50 Odpowiedz

    Przepis bardzo fajny,królik wyszedł doskonały,co prawda dodałam czosnek,ale reszta jak powyżej.

Zostaw komentarz.

*