Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Królik w śmietanie

Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygotowanie wcale nie jest trudne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 80 minut duszenia + min. 4 godziny marynowania

liczba porcji: 6

składniki:
1 oczyszczony, pokrojony na kawałki królik
1 cytryna
garść szuszonych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
3 marchewki
2 cebule
niewielki seler korzeniowy lub kilka łodyg selera naciowego
100 ml białego wytranwego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kawałki królika obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie każdy kawałek osuszyć nieco ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące i obsmażać z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem.
W drugim rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia.
Obsmażone kawałki mięsa, zeszkloną cebulę oraz pokrojone w zapałki marchew i selera umieścić w dużym rondu, podlać winem oraz niewielką ilością wody, dodać dużą szczyptę soli i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 80 minut, potrząsając raz na jakiś czas naczyniem lub delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i rozprowadzoną łyżką gorącego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. grazyna
    10 grudnia 2013 at 18:32 Odpowiedz

    Krolik bardzo smaczny troche zmienilam dodalam imbir.Robilam 2 raz kro.lika w smietanie sos palce lizach pyszny

  2. Przemo-LOLO
    29 grudnia 2013 at 15:05 Odpowiedz

    Właśnie robie, sam jestem ciekaw jak wyjdzie.Pierwszy raz robie królika…

  3. dana
    2 lutego 2014 at 18:34 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam, ale troszeczkę zmodyfikowałam. Nie dodałam wina bo zapomniałam kupić zamiast soli dodałam vegety, dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach zamiast mielonego. Królik wyszedł rewelacyjny. Muszę jednak dodać, że jeśli ktoś jest zbyt wrażliwy to nie powinien się brać za przygotowywanie tego typu zwierzaków. Do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić, że zjadłam coś co miało futerko… Dodam jeszcze, że gulasz z łopatki z dodatkiem rozmarynu, tymianku oraz czerwonej papryki jest tak samo pyszny jak królik i nie ma się później wrażenia, że zjadło się coś o tak uroczym pyszczku jak królik.

  4. ewa
    14 kwietnia 2014 at 23:50 Odpowiedz

    Przepis bardzo fajny,królik wyszedł doskonały,co prawda dodałam czosnek,ale reszta jak powyżej.

Zostaw komentarz.

*