Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

Makaron z pomidorami i owocami morza

Makaron z pomidorami i owocami morza

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

5 rzeczy, których nigdy nie powinno się robić zaraz po posiłku!

5 rzeczy, których nigdy nie powinno się robić zaraz po posiłku!

6 najbardziej nietypowych restauracji na świecie!

6 najbardziej nietypowych restauracji na świecie!

FIT deser szpinakowy!

FIT deser szpinakowy!

Lekka sałatka z cukinii – w sam raz na lato!

Lekka sałatka z cukinii – w sam raz na lato!

Wyniki koktajlowego konkursu – sprawdź, czy wygrałeś zestaw pachnących kosmetyków

Wyniki koktajlowego konkursu – sprawdź, czy wygrałeś zestaw pachnących kosmetyków

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

Królik w śmietanie

Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygotowanie wcale nie jest trudne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 80 minut duszenia + min. 4 godziny marynowania

liczba porcji: 6

składniki:
1 oczyszczony, pokrojony na kawałki królik
1 cytryna
garść szuszonych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
3 marchewki
2 cebule
niewielki seler korzeniowy lub kilka łodyg selera naciowego
100 ml białego wytranwego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kawałki królika obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie każdy kawałek osuszyć nieco ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące i obsmażać z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem.
W drugim rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia.
Obsmażone kawałki mięsa, zeszkloną cebulę oraz pokrojone w zapałki marchew i selera umieścić w dużym rondu, podlać winem oraz niewielką ilością wody, dodać dużą szczyptę soli i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 80 minut, potrząsając raz na jakiś czas naczyniem lub delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i rozprowadzoną łyżką gorącego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. grazyna
    10 grudnia 2013 at 18:32 Odpowiedz

    Krolik bardzo smaczny troche zmienilam dodalam imbir.Robilam 2 raz kro.lika w smietanie sos palce lizach pyszny

  2. Przemo-LOLO
    29 grudnia 2013 at 15:05 Odpowiedz

    Właśnie robie, sam jestem ciekaw jak wyjdzie.Pierwszy raz robie królika…

  3. dana
    2 lutego 2014 at 18:34 Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam, ale troszeczkę zmodyfikowałam. Nie dodałam wina bo zapomniałam kupić zamiast soli dodałam vegety, dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach zamiast mielonego. Królik wyszedł rewelacyjny. Muszę jednak dodać, że jeśli ktoś jest zbyt wrażliwy to nie powinien się brać za przygotowywanie tego typu zwierzaków. Do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić, że zjadłam coś co miało futerko… Dodam jeszcze, że gulasz z łopatki z dodatkiem rozmarynu, tymianku oraz czerwonej papryki jest tak samo pyszny jak królik i nie ma się później wrażenia, że zjadło się coś o tak uroczym pyszczku jak królik.

  4. ewa
    14 kwietnia 2014 at 23:50 Odpowiedz

    Przepis bardzo fajny,królik wyszedł doskonały,co prawda dodałam czosnek,ale reszta jak powyżej.

Zostaw komentarz.

*