Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

Shake jogurtowo- truskawkowy

Shake jogurtowo- truskawkowy

Cielęcina na ostro

Cielęcina na ostro

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

ZIELONY SZEJK OWSIANY

ZIELONY SZEJK OWSIANY

Placek z pistacjami i limonką

Placek z pistacjami i limonką

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Kruche ciasto cytrynowe

Kruche ciasto cytrynowe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

Królik w śmietanie

Tradycyjne, wykwintne danie kuchni polskiej, którego przygotowanie wcale nie jest trudne

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 80 minut duszenia + min. 4 godziny marynowania

liczba porcji: 6

składniki:
1 oczyszczony, pokrojony na kawałki królik
1 cytryna
garść szuszonych ziół (tymianek, majeranek, rozmaryn)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
3 marchewki
2 cebule
niewielki seler korzeniowy lub kilka łodyg selera naciowego
100 ml białego wytranwego wina
150 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kawałki królika obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie każdy kawałek osuszyć nieco ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć w mące i obsmażać z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem.
W drugim rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia.
Obsmażone kawałki mięsa, zeszkloną cebulę oraz pokrojone w zapałki marchew i selera umieścić w dużym rondu, podlać winem oraz niewielką ilością wody, dodać dużą szczyptę soli i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 80 minut, potrząsając raz na jakiś czas naczyniem lub delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i rozprowadzoną łyżką gorącego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

loading...