Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Krupnik

Tradycyjna, doskonale znana, niezmiennie smaczna polska zupa

przepis z kuchni: polskiej

czas: 2 godziny

liczba porcji: 6

składniki:
1 skrzydełko indyka
1 kość wołowa
3 marchewki
2 pietruszki
1 niewielki seler
pół średniego pora
5 ziemniaków
150 g kaszy jęczmiennej
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
sól, pieprz

przyrządzanie:

Umyte mięso zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, a następnie odszumować (zdjąć ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pora i gotować na małym ogniu ok. godziny. Następnie dodać porojone w kostkę jarzyny: marchewkę, selera, pietruszkę i gotować kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę i pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki.   

uwagi:

Do zupy można dodać rozdrobnione mięso ze skrzydełka.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. 11-latka
    26 marca 2010 at 14:30 Odpowiedz

    mojej mamusi krupnik wychodził szary

  2. Kamilka
    22 listopada 2010 at 16:55 Odpowiedz

    Daleko mi do mamusi krupniczku!
    p

  3. halina
    3 stycznia 2011 at 14:07 Odpowiedz

    najsmaczniej gotuje mój Jasiek,a krupniczek w jego wydaniu to paluszki lizać:)pozdro

  4. maniek
    27 marca 2012 at 13:10 Odpowiedz

    Wspaniała i pożywna zupa, a co ważne, łatwa w przygotowaniu!!! Babcia i Mama robiły go świetnie! Niebo w gębie!!!

  5. nemo
    7 lutego 2013 at 12:01 Odpowiedz

    Do haliny-krupnik twojego Jaśka wydaje mi się za gęsty, skoro można go jeść palcami. W cywilizowanych krajach, odkąd wynaleziono sztućce, jedzenie palcami uchodzi za obciach, chociaż w azjatyckich krajach jest to normalne.

  6. Ariwle
    18 kwietnia 2013 at 13:40 Odpowiedz

    Nemo krupnik palce lizać to znaczy przepyszny. Zamiast pisać durne komentarze weź się za książki, bo poziom tej wypowiedzi jest poniżej depresji.
    PS. Rękami je się nie tylko w Azji.

    Co do przepisu. Świetny. Co prawda każdy zmodyfikuje go z czasem pod swoje gusta, ale przepis super. Nie podano jaka to ma być kasza: dobna, średnia, gruba. Ja gotuję pół na pół drobna i średnia wtedy wychodzi taki fajny kleik.

  7. ufolud
    25 maja 2013 at 11:35 Odpowiedz

    Bez suszonych grzybków krupnik jest do kitu.

  8. Nacia09
    8 lipca 2013 at 14:28 Odpowiedz

    Czy można użyć np. piersi z kurczaka zamiast kości wołowej i skrzydełka
    indyka ?

  9. Adi
    6 sierpnia 2013 at 11:52 Odpowiedz

    Nemo, haha, jaki Ty głupi jesteś, nie zauważasz w tym powiedzenia ? \”takiepyszne, że aż palce lizać\” … albo czepiasz się i trollujesz dla śmiechu tylko ;]

  10. Cesia
    26 sierpnia 2013 at 13:57 Odpowiedz

    Proponuje dodać jeszcze zasmażkę i łyżkę cukru na 3 l wody. Wychodzi że palce lizać.

  11. sokol
    29 września 2013 at 13:21 Odpowiedz

    proponuje jeszcze dodać ze dwa suszone grzybki

  12. picuś
    25 listopada 2013 at 08:13 Odpowiedz

    dzeciaki wy kaszkę gotujcie nie krupnik

  13. francuz
    27 listopada 2013 at 17:35 Odpowiedz

    A proponuję zamiast skrzydełka i kości wołowej 25dkg udek żabich. Coś niesamowite. One robią się w żurku jak najdelikatniejsza cielęcina.

  14. dorcia
    28 stycznia 2014 at 08:09 Odpowiedz

    Właśnie takiego przepisu szukałam. Bez sztucznych dodatków i gotowany na kościach. Dzięki

  15. gawi
    31 stycznia 2014 at 17:41 Odpowiedz

    dzisiaj gotuje mój ulubiony krupnik :) ładnie się zapowiada, dodam że to moja pierwsza zupa po pomidorówce :(

Zostaw komentarz.

*