Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Krwawa Mary

Krwawa Mary

Oto najlepszy przykład angielskiego poczucia humoru: koktajl o krwistej barwie nazwać imieniem  okrutnej królowej Marii Tudor, która "wsławiła" się pogromami protestantów... Jest to przy tym jeden z najpopularniejszych i najbardziej oryginalnych w smaku wytrawnych drinków.

czas: około 5 minut

liczba porcji: 2

składniki:
100 ml wódki 300 ml soku pomidorowego sos tobasco sól sos worcestershire sól selerowa 2 małe łodyżki selera naciowego

przyrządzanie:

Do wysokiego naczynia o pojemności jednego litra (najlepiej szklanicy barmańskiej) na kostki lodu wlewamy wódkę i sok pomidorowy. Dodajemy po kilka kropel sosów (ich liczbę uzależiamy od indywidualnych potrzeb) i szczyptę soli. Energicznie mieszamy łyżką. Do niskich szklanek nakładamy po dwie kostki lodu, nalewamy koktajl, posypujemy solą selerową. Jako mieszadełko umieszczamy łodyżkę selera naciowego.

uwagi:
Od nadmiernego spożycia może boleć głowa. Z powodu selerków oczywiście...

loading...

29 Komentarzy

  1. misio
    31 lipca 2005 at 19:05 Odpowiedz

    uwielbiam, po prostu uwielbiam

  2. ELber
    28 września 2005 at 16:02 Odpowiedz

    nie ma jak krwawa na początek dnia . tylko ten seler… po nim tak głowa boli dziwnie, że ma sie ochote na wiecej

  3. Zaag
    26 stycznia 2006 at 16:40 Odpowiedz

    PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ!
    Oto prawdziwa KRWAWA MARY: na spód kieliszka sok pomidorowy, na to czysty spirytus delikatnie po ściance aby nie pomieszać. Proporcje : pół na pół, na początek, potem według uznania. Ilość: na jeden haust – obowiązkowo.

  4. Borewicz
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    nie no .. co się będziemy tentego.. pijmy sam spirytus!!!

  5. degout
    5 marca 2006 at 17:08 Odpowiedz

    dobra Uwaga

  6. edfedf
    10 marca 2006 at 15:13 Odpowiedz

    ale z tym spirytusem \”borewicz\” to wywaliles

  7. iwona
    16 marca 2006 at 13:22 Odpowiedz

    pycha, ale mam szybszy sposob na krwawa manke: ostatnio w sprzedazy pojawil sie sok pomidorowy na ostro, z sosem chilli i pieprzem, wystarczy zalac wodke i brac sie za saczenie! + zagryzac selerem i od razu czlowiek ma lepszy humor;)

  8. Rogaś
    10 lipca 2006 at 18:22 Odpowiedz

    Krwawa Mary powinna wyglądać następująco: do shakera wrzucamy lód, wlewamy 8 cl soku pomidorowego, 4 cl czystej wódki, 1 cl soku z cytryny, 1 dash Tabasco i jeden dash sosu Worcestershire (1 dash w tym przypadku to około 3 krople), przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. To wszystko po wymieszaniu wlewamy do long glass z lodem. Smacznego :)

  9. rogatek
    25 lipca 2006 at 13:22 Odpowiedz

    Bloody Mary, przynajmniej ta rodem z USA to burbon, sok z truskawek i krusony lud moi drodzy ;]

  10. belek
    18 sierpnia 2006 at 11:58 Odpowiedz

    zaagowi pomylilo sie ze wscieklym psem…

  11. Kwasnica
    17 września 2006 at 14:03 Odpowiedz

    e ja tam sie nie znam ale mysle ze krwawa mery powina wygladac tak nie do kieliszka lejemy sok malinowy najlepiej z firmy paola ta tylko na dnie puzniej lejemy wodke do pelna i kilka rople prawdziwego tabasco i chlup w ten glupi dziup

  12. ziko
    15 listopada 2006 at 19:43 Odpowiedz

    Popieram Zaaga 1/4 50-dziesiątki soczku pomidorowego (dobry z Pudliszek) spirytus do pełna po ściance i pyk na raz, nawet nie trzeba popijać. Można tego sporo i na drugi dzień głowa nie boli.

  13. cave
    9 marca 2007 at 15:07 Odpowiedz

    tego co pisze zaag nei da się pić… to jest zajzajer a nie drink do sączenia.

  14. alkoholik
    7 maja 2007 at 20:25 Odpowiedz

    niech te buraki zasięgną opini fachowca i zajrzą do słownika ortograficznego. o, zgrozo!

  15. zlok
    16 maja 2007 at 01:33 Odpowiedz

    nie mialem wszystkich skladnikow , bchłe , ale dalem rade :]

  16. ale syf
    7 października 2007 at 23:22 Odpowiedz

    syf poteżny…..to dobre dla żuli

  17. ziko
    26 października 2007 at 08:52 Odpowiedz

    Nie każdą wersję da się sączyć, jak widać jest ich wiele. Jedne dla kobiet inne dla twardzieli, żuli raczej na to nie stać.
    Drobna uwaga – spirytus najlepiej schłodzić

  18. Zbigniew
    11 listopada 2007 at 21:59 Odpowiedz

    Ja Yeti

  19. xminutka
    8 lutego 2008 at 15:52 Odpowiedz

    Kwaśnica! opisany przez Ciebie drink nazywa się ; \”wściekły pies\”.

  20. polsky
    26 lutego 2008 at 20:09 Odpowiedz

    a opieprzu dlaczego niewspomniano?

  21. ola
    3 marca 2008 at 17:29 Odpowiedz

    elber smiesznie

  22. najebany
    27 maja 2008 at 12:27 Odpowiedz

    oo….mocny ten drink piłem..

  23. Misia
    13 listopada 2008 at 19:33 Odpowiedz

    Kwasnica! przede wszytkim to napierw lejemy wodke, potem dopiero sok malinowy delikatnie po szkle, bo inaczej Ci sie to wymiesza, a ma byc dwuwarstwowe, na koniec kilka kropel tabasco

  24. bynek
    30 grudnia 2008 at 20:25 Odpowiedz

    mam pytanie do Zaaga, pić na wdechu czy wydechu?

  25. Mary
    29 kwietnia 2009 at 15:41 Odpowiedz

    Zajeeebisteee

  26. anakonda
    27 lipca 2009 at 23:36 Odpowiedz

    Ja tam wolę najprostszą wersję Krwawej Mary, czyli wódka, sok pomidorowy i szczypta soli, bez żadnych innych dodatków.

  27. Barmanix
    12 sierpnia 2009 at 10:13 Odpowiedz

    @Rogaś
    Też robię taką krwawą jak Ty, jeszcze powinna być sól selerowa ale kest OK!

    @Zaag
    To co piszesz to niejest prawdziwa krwawa may tylko spiryt z sokiem… prawdziwa krwawa mary to przepis Rogasia + sól selerowa

    @Rogatek
    Krwawa Mary to z wódką, a nie z bourbonem. I niewiem jakich kruszonych ludzi tam chcesz wżucać, chyba że chodzi Ci o lÓd.

  28. Kashima
    10 grudnia 2009 at 22:57 Odpowiedz

    Dobrze jest terz dodac odrobine startego chrzanu a jako dodatek do drinka najwspanialsze sa oliwki nadziewane serem niebieskim :)

  29. brown_suga
    18 grudnia 2009 at 09:37 Odpowiedz

    Kashima dobrze mówi! Z chrzanem drink jest zajebisty. KRWAWA MARY RULEZ!!! XD

Zostaw komentarz.

*