Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Krwawa Mary

Krwawa Mary

Oto najlepszy przykład angielskiego poczucia humoru: koktajl o krwistej barwie nazwać imieniem  okrutnej królowej Marii Tudor, która "wsławiła" się pogromami protestantów... Jest to przy tym jeden z najpopularniejszych i najbardziej oryginalnych w smaku wytrawnych drinków.

czas: około 5 minut

liczba porcji: 2

składniki:
100 ml wódki 300 ml soku pomidorowego sos tobasco sól sos worcestershire sól selerowa 2 małe łodyżki selera naciowego

przyrządzanie:

Do wysokiego naczynia o pojemności jednego litra (najlepiej szklanicy barmańskiej) na kostki lodu wlewamy wódkę i sok pomidorowy. Dodajemy po kilka kropel sosów (ich liczbę uzależiamy od indywidualnych potrzeb) i szczyptę soli. Energicznie mieszamy łyżką. Do niskich szklanek nakładamy po dwie kostki lodu, nalewamy koktajl, posypujemy solą selerową. Jako mieszadełko umieszczamy łodyżkę selera naciowego.

uwagi:
Od nadmiernego spożycia może boleć głowa. Z powodu selerków oczywiście...

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. misio
    31 lipca 2005 at 19:05 Odpowiedz

    uwielbiam, po prostu uwielbiam

  2. ELber
    28 września 2005 at 16:02 Odpowiedz

    nie ma jak krwawa na początek dnia . tylko ten seler… po nim tak głowa boli dziwnie, że ma sie ochote na wiecej

  3. Zaag
    26 stycznia 2006 at 16:40 Odpowiedz

    PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ!
    Oto prawdziwa KRWAWA MARY: na spód kieliszka sok pomidorowy, na to czysty spirytus delikatnie po ściance aby nie pomieszać. Proporcje : pół na pół, na początek, potem według uznania. Ilość: na jeden haust – obowiązkowo.

  4. Borewicz
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    nie no .. co się będziemy tentego.. pijmy sam spirytus!!!

  5. degout
    5 marca 2006 at 17:08 Odpowiedz

    dobra Uwaga

  6. edfedf
    10 marca 2006 at 15:13 Odpowiedz

    ale z tym spirytusem \”borewicz\” to wywaliles

  7. iwona
    16 marca 2006 at 13:22 Odpowiedz

    pycha, ale mam szybszy sposob na krwawa manke: ostatnio w sprzedazy pojawil sie sok pomidorowy na ostro, z sosem chilli i pieprzem, wystarczy zalac wodke i brac sie za saczenie! + zagryzac selerem i od razu czlowiek ma lepszy humor;)

  8. Rogaś
    10 lipca 2006 at 18:22 Odpowiedz

    Krwawa Mary powinna wyglądać następująco: do shakera wrzucamy lód, wlewamy 8 cl soku pomidorowego, 4 cl czystej wódki, 1 cl soku z cytryny, 1 dash Tabasco i jeden dash sosu Worcestershire (1 dash w tym przypadku to około 3 krople), przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. To wszystko po wymieszaniu wlewamy do long glass z lodem. Smacznego :)

  9. rogatek
    25 lipca 2006 at 13:22 Odpowiedz

    Bloody Mary, przynajmniej ta rodem z USA to burbon, sok z truskawek i krusony lud moi drodzy ;]

  10. belek
    18 sierpnia 2006 at 11:58 Odpowiedz

    zaagowi pomylilo sie ze wscieklym psem…

  11. Kwasnica
    17 września 2006 at 14:03 Odpowiedz

    e ja tam sie nie znam ale mysle ze krwawa mery powina wygladac tak nie do kieliszka lejemy sok malinowy najlepiej z firmy paola ta tylko na dnie puzniej lejemy wodke do pelna i kilka rople prawdziwego tabasco i chlup w ten glupi dziup

  12. ziko
    15 listopada 2006 at 19:43 Odpowiedz

    Popieram Zaaga 1/4 50-dziesiątki soczku pomidorowego (dobry z Pudliszek) spirytus do pełna po ściance i pyk na raz, nawet nie trzeba popijać. Można tego sporo i na drugi dzień głowa nie boli.

  13. cave
    9 marca 2007 at 15:07 Odpowiedz

    tego co pisze zaag nei da się pić… to jest zajzajer a nie drink do sączenia.

  14. alkoholik
    7 maja 2007 at 20:25 Odpowiedz

    niech te buraki zasięgną opini fachowca i zajrzą do słownika ortograficznego. o, zgrozo!

  15. zlok
    16 maja 2007 at 01:33 Odpowiedz

    nie mialem wszystkich skladnikow , bchłe , ale dalem rade :]

  16. ale syf
    7 października 2007 at 23:22 Odpowiedz

    syf poteżny…..to dobre dla żuli

  17. ziko
    26 października 2007 at 08:52 Odpowiedz

    Nie każdą wersję da się sączyć, jak widać jest ich wiele. Jedne dla kobiet inne dla twardzieli, żuli raczej na to nie stać.
    Drobna uwaga – spirytus najlepiej schłodzić

  18. Zbigniew
    11 listopada 2007 at 21:59 Odpowiedz

    Ja Yeti

  19. xminutka
    8 lutego 2008 at 15:52 Odpowiedz

    Kwaśnica! opisany przez Ciebie drink nazywa się ; \”wściekły pies\”.

  20. polsky
    26 lutego 2008 at 20:09 Odpowiedz

    a opieprzu dlaczego niewspomniano?

  21. ola
    3 marca 2008 at 17:29 Odpowiedz

    elber smiesznie

  22. najebany
    27 maja 2008 at 12:27 Odpowiedz

    oo….mocny ten drink piłem..

  23. Misia
    13 listopada 2008 at 19:33 Odpowiedz

    Kwasnica! przede wszytkim to napierw lejemy wodke, potem dopiero sok malinowy delikatnie po szkle, bo inaczej Ci sie to wymiesza, a ma byc dwuwarstwowe, na koniec kilka kropel tabasco

  24. bynek
    30 grudnia 2008 at 20:25 Odpowiedz

    mam pytanie do Zaaga, pić na wdechu czy wydechu?

  25. Mary
    29 kwietnia 2009 at 15:41 Odpowiedz

    Zajeeebisteee

  26. anakonda
    27 lipca 2009 at 23:36 Odpowiedz

    Ja tam wolę najprostszą wersję Krwawej Mary, czyli wódka, sok pomidorowy i szczypta soli, bez żadnych innych dodatków.

  27. Barmanix
    12 sierpnia 2009 at 10:13 Odpowiedz

    @Rogaś
    Też robię taką krwawą jak Ty, jeszcze powinna być sól selerowa ale kest OK!

    @Zaag
    To co piszesz to niejest prawdziwa krwawa may tylko spiryt z sokiem… prawdziwa krwawa mary to przepis Rogasia + sól selerowa

    @Rogatek
    Krwawa Mary to z wódką, a nie z bourbonem. I niewiem jakich kruszonych ludzi tam chcesz wżucać, chyba że chodzi Ci o lÓd.

  28. Kashima
    10 grudnia 2009 at 22:57 Odpowiedz

    Dobrze jest terz dodac odrobine startego chrzanu a jako dodatek do drinka najwspanialsze sa oliwki nadziewane serem niebieskim :)

  29. brown_suga
    18 grudnia 2009 at 09:37 Odpowiedz

    Kashima dobrze mówi! Z chrzanem drink jest zajebisty. KRWAWA MARY RULEZ!!! XD

Zostaw komentarz.

*