Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 sprytnych pomysłów na ORGANIZACJĘ KUCHNI

10 sprytnych pomysłów na ORGANIZACJĘ KUCHNI

Banany w czekoladzie z kolorowymi posypkami

Banany w czekoladzie z kolorowymi posypkami

Ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową

Ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową

5 POTRAW na poprawę odporności

5 POTRAW na poprawę odporności

Kremowa zupa z warzyw

Kremowa zupa z warzyw

Pyszna ryba gotowana w wywarze

Pyszna ryba gotowana w wywarze

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

Zapiekane naleśniki z bananami

Zapiekane naleśniki z bananami

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

Smażona cukinia w cieście piwnym

Smażona cukinia w cieście piwnym

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

Warzywne casserole

Warzywne casserole

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

“Kuchnia toskańska” – nowa pozycja wśród literatury kulinarnej!

 

Na sklepowe półki właśnie trafiła najnowsza książka Piotra Adamczewskiego – “Kuchnia toksańska”!

Kuchnia Toskańska

Kuchnia toskańska

Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

Kuchnia toskańska to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…

O autorze:

Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.

loading...