Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zielone smoothie z herbatą matcha

Zielone smoothie z herbatą matcha

Blok kawowy według Siostry Anastazji

Blok kawowy według Siostry Anastazji

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Lukrecja

Lukrecja

Jej ślady znajdowano w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach, ale także w Chinach i Indiach. Jest od tysiącleci wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w… salonach piękności. Lukrecja jest wykorzystywana do produkcji cukierków, jako środek aromatyczny. Te atrybuty nadają charakterystyczny ...

Więcej

Witbier

Witbier

To pszeniczne piwo o kilkusetletniej tradycji wywodzące się z Belgii. Odznacza się wyraźnym charakterem korzenno-zbożowym ze słodko-wytrawnym cytrusowym posmakiem. Warzone z dodatkiem ozimej pszenicy niesłodowanej – może wynosić nawet 50% zasypu, słodu jęczmiennego typu pilzneńskiego, owsa oraz świeżo zmielonych skórek ...

Więcej

Panini

Panini

Trzy rodzaje pieczywa, których używa się do robienia panini to ciabatta, rosetta lub bagietka. Pieczywo przecina się skośnie na pół, a dodatkowo na pół. Wielokrotnie jest podgrzewana lub podpiekana, ale wtedy warzywa dodaje się bezpośrednio przed podaniem na stół lub ...

Więcej

Koźlak

Koźlak

Koźlak zawiera minimum 16 procent ekstraktu oraz około sześć procent alkoholu. Leżakuje dość długo, nawet do trzech miesięcy. Nazwa polska pochodzi od niemieckiego słowa bock. Nazwa wzięła się od miasta w Dolnej Saksonii – Einbeck, gdzie od stuleci warzono mocne ...

Więcej

Vana Tallinn

Vana Tallinn

Produkowany jest w trzech wariantach – 40-, 45- i 50-procentowej zawartości alkoholu. Dla lubiących słabsze trunki stworzono wersję zawierającą 16 procent, nazywaną Vana Tallinn Kooreliköör. Vana Tallinn produkuje się na bazie rumu, zawiera też mieszankę aromatów, przypraw i ziół. Jedne ...

Więcej

Orecchiette

Orecchiette

Orecchio znaczy ucho, a etto to małe. Jeśli spojrzymy na zdjęcie, od razu będziemy wiedzieć, skąd wzięła się jego nazwa. A skąd makaron pochodzi? Z Apulii, regionu położonego w południowych Włoszech.

Więcej

Demerara

Demerara

Miejsce to, położone w środkowej części obecnej Gujany nad rzeką Demerara, od zawsze słynęło z uprawy trzciny cukrowej. Dwukrotnie na przełomie XVIII i XIX wieku, prowinicję tę, zajętą pierwotnie przez Holendrów, przejmowali Brytyjczycy. Już wcześniej cukier sprowadzany z Gujany cieszył ...

Więcej

Grissini

Grissini

Wszystkie tropy wskazują bowiem, że grissini, czyli małe drożdżowe paluszki zostały wymyślone w 1679 roku w północnych Włoszech. włosi nie byliby sobą, gdyby nie dotarli do tego, kto był ich twórcą – to piekarz Antonio Brunero, który przygotował je dla ...

Więcej