Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Mleczny koktajl z marchewką

Mleczny koktajl z marchewką

Domowy sos pomidorowy 🍅

Domowy sos pomidorowy 🍅

WEGE kotlety z cukinii

WEGE kotlety z cukinii

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Szaszłyki z rybą i warzywami

Szaszłyki z rybą i warzywami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Gorący napój z cydrem i whiskey

Gorący napój z cydrem i whiskey

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Jägermeister

Jägermeister

Jägermeister wyrabiany jest w Niemczech, ma 35 procent alkoholu.. Sekret jedgo niezwykłego smaku kryje się w złożonym procesie produkcyjnym. Ten napój alkoholowy zawiera 56 ziół, owoców, korzeni, przypraw, skórek owoców. Zawiera m.in. lukrecję, anyż, mak, szafran, imbir, jagody jałowca, żeń-szeń. ...

Więcej

Patxaran

Patxaran

Swoją popularność zawdzięcza… domowemu wyrobowi. Likier ten jeszcze do końca XIX wieku był najpopularniejszym we wsiach i miasteczkach hiszpańskiej Navarry. Wyrabiany jest z tarniny z dodatkiem anyżu, odrobiny kawy i wanili. Ma od 25 do 30 procent alkoholu. Mimo tego, ...

Więcej

Grappa

Grappa

Według legendy grappa była produkowana w Egipcie, a sekret jej wytwarzania skradli rzymiańscy żołnierze.Grappa może mieć od 35 do 60 procent alkoholu. To destylat z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron. By prawdziwie rozkoszować się grappą, trzeba – jak w przypadku ...

Więcej

Huangjiu

Huangjiu

Huangjiu  ma do 20 procent alkoholu. Produkowany jest głównie z ryżu, choć spotyka się też wersję pszeniczną lub jaglaną. Nazywany jest często bęłdnie winem ryżowym, choć jego produkcja różni się od procesu wytwarzania wina.Trunek ten jest pasteryzowany, butelkowany i poddawany ...

Więcej

Pumpernikiel

Pumpernikiel

Pumpernikiel wywodzi się z Niemiec, konkretnie z westfalii. Pierwsza wzmianka o tym chlebie pochodzi z .. 1450 roku!, Jego receptura od lat była taka sama. Powstawał z gruboziarnistej mąki żytniej, z dodatkiem miodu lub melassy. Według niemieckich przepisów pumpernikiel piecze ...

Więcej

Karczoch

Karczoch

Zacznijmy od biologii. Karczoch (Cynara scolymus) to warzywo, o łodygach rosnących nawet do dówch metrów. Tylko jego kwiaty są jadalne, i to po obraniu łusek, których spróbowanie grozi zrażeniem sie do karczochów do końca życia. Karczochy można gotować, piec lub ...

Więcej

Parmezan

Parmezan

Najbardziej znany to parmigiano reggiano. Nazwę te zyskał od miejscowości, w których jest wyrabiany, czyli Parmy i Reggiano. Produkowany jest też w Emili, Modenie i Bolonii.To jeden z najbardziej znanych serów na świecie. Jego tradycje sięgają XIII-XIV wieku. Produkcja sera ...

Więcej

Winegret

Winegret

Winegret przygotowujemy z oliwy, pieprzu i soli. W zależności od wersji możemy do niego dodać także sok z cytryny, przyprawy, musztardę, a nawet posiekaną cebulę lub świeże zioła.  Najbardziej oryginalni w dodawaniu składników są Francuzi, którzy potrafią dodać anchois, pieczarki, ...

Więcej

Spaghetti

Spaghetti

Udowodniono, że spaghetti jadano we Włoszech już w XII wieku. Zanim ekspansja kuchni włoskiej ogarnęła świat, już na przełomie XVIII i XIX wieku był jadany na wszytkich kontynentach. Jak wygląda spaghetti każdy wie, gdyby ktos jednak zapomiał, przypomnijmy: to długie okrągłe ...

Więcej

Filo

Filo

Filo wyrabia się z mąki pszennej i wody, a następnie wałkuje w duże prostokąty. Ważne jest, by po wałkowaniu było ono cienkie jak papier i niemal przezroczyste. Jednak potem nie wykorzystujemy jednego z płatów, często bierzemy po trzy, cztery na ...

Więcej