Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

TYDZIEŃ SEROWY – najlepsze przepisy na dania z serami różnego rodzaju

TYDZIEŃ SEROWY – najlepsze przepisy na dania z serami różnego rodzaju

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny

Grissini

Grissini

Wszystkie tropy wskazują bowiem, że grissini, czyli małe drożdżowe paluszki zostały wymyślone w 1679 roku w północnych Włoszech. włosi nie byliby sobą, gdyby nie dotarli do tego, kto był ich twórcą – to piekarz Antonio Brunero, który przygotował je dla ...

Więcej

Perciatelli

Perciatelli

Wielu Włochów perciatelli traktuje jako rodzaj bucatini, czyli rodzaj podłużnego makaronu o pustym środku. Podobnie jak bucatini pochodzi z regionu rzymskiego i poza nim jest praktycznie niespotykany.

Więcej

Moździerz

Moździerz

Moździerz składa się z naczynia i tłuczka, wykonany jest z kamienia, brązu bądź innego metalu. Zazwyczaj rozdrabnia się w nim większe składniki a drobną mączkę, takie jak np. kolendrę, goździki. Jest to jedno z najstarszych naczyń kuchennych.

Więcej

Vintage

Vintage

Vintage dosłownie oznacza winobranie – innymi słowy informacja vintage 1999 powie nam, że dane wino pochodzi z konkretnego, wymienionego na etykiecie roku. Wśród wysokoprocentowych alkoholi określenie vintage oznacza, że dany produkt spełnił wszystkie warunki i normy, jaki ten konkretny napój ...

Więcej

Stout

Stout

Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc ...

Więcej

Maceracja

Esktrakcja na zimno substancji smakowych bądź aromatycznych, przeważnie z rozdrobnionych surowców roślinnych, głównie owoców, ziół i korzeni, za pomocą rozcieńczonego alkoholu o mocy około 70 procent dla owoców świeżych i około 50 procent dla surowców suszonych. Powinna trwać od 7 ...

Więcej

Halloumi

Halloumi

Biały ser wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i koziego – czasem stosuje się też domieszkę mleka krowiego. Kiedy jest świeży, jest miękki sprężysty, kiedy zaś dojrzeje robi się słonawy i twardy. Jest powszechnie stosowany w greckiej kuchni. Można go ...

Więcej

Estragon

Estragon

To bylina, która dorasta do 150 centymetrów – kwitnie od lipca do października. Łacińska nazwa estragonu to Artemisa dracunulus. W kuchni ma zastosowanie jako zioło, w szczególności cenione przez osoby zmuszone do stosowania diety bezsolnej, gdyż doskonale poprawia smak niesolonych ...

Więcej

Ale

Ale

(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz  z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej. W zależności od ...

Więcej