Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Energetyczna owsianka śniadaniowa

Energetyczna owsianka śniadaniowa

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Biała herbata z suszonymi malinami

Biała herbata z suszonymi malinami

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Szybka śliwówka

Szybka śliwówka

Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach. Po ...

Więcej

Arancello – Pomarańczówka

Arancello – Pomarańczówka

Pomarańcze obrać ze skórek cienko, tak by zostawić jak najmniej białego miąższu, obecnego od wewnętrznej strony. Skórki zalać spirytusem, odstawić na tydzień w słoneczne, ciepłe miejsce. Następnie przygotować syrop cukrowy. Przygotowany z pół litra wody i 0,3 kg cukru powinien ...

Więcej

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe i jędrne. Owoce zbrązowiałe lub delikatnie zasuszone należy odrzucić. Owoce na dobę włożyć do zamrażarki, a potem umyć, osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach. Tak przygotowane wrzucić do słoja, dodać ...

Więcej

Cytrynówka

Cytrynówka

Cytryny umyć, wyparzyć obrać ze skórki. Skórę cytryny zalać spirytusem, odstawić na dobę. W drugim naczyniu przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem, a po przestygnięciu wcisnąć do niej sok z cytryn. Po 24 godzinach otrzymane płyny wymieszać dokładnie, zlać do ...

Więcej

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę zlać i przefiltrować. Od razu nadaje się do picia.

Więcej

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Czereśnie umyć, usunąć szypułki, wrzucić do słoja. Dodać rodzynki, goździki, cynamon, zasypać cukrem, wlać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić do czasu, gdy dojrzeją owoce czeremchy, co ma miejsce zwykle w drugiej połowie sierpnia. Wtedy dodać umyte, odszypułkowane owoce czeremchy. Zlać ...

Więcej

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Więcej