Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Gorący napój z cydrem i whiskey

Gorący napój z cydrem i whiskey

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

11 przepisów na dania z GRUSZKĄ w roli głównej

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Kolorowe MAKARONIKI – jak je zrobić krok po kroku?

Najprostsze CIASTO MARCHEWKOWE

Najprostsze CIASTO MARCHEWKOWE

Przydatne wskazówki, jak przechowywać jedzenie, by się nie zmarnowało!

Przydatne wskazówki, jak przechowywać jedzenie, by się nie zmarnowało!

Jak przygotować OŚMIORNICĘ?

Jak przygotować OŚMIORNICĘ?

Prosty Suflet Czekoladowy

Prosty Suflet Czekoladowy

Makaron w sosie szpinakowo-śmietankowym

Makaron w sosie szpinakowo-śmietankowym

Masło czosnkowo-pietruszkowe

Masło czosnkowo-pietruszkowe

Łosoś w sosie chrzanowo-koperkowym

Łosoś w sosie chrzanowo-koperkowym

Szarlotka z polewą migdałowo-orzechową

Szarlotka z polewą migdałowo-orzechową

Sałatka makaronowa z sosem tuńczykowym

Sałatka makaronowa z sosem tuńczykowym

Smażone rogaliczki z mozzarellą

Smażone rogaliczki z mozzarellą

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Szybka śliwówka

Szybka śliwówka

Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach. Po ...

Więcej

Arancello – Pomarańczówka

Arancello – Pomarańczówka

Pomarańcze obrać ze skórek cienko, tak by zostawić jak najmniej białego miąższu, obecnego od wewnętrznej strony. Skórki zalać spirytusem, odstawić na tydzień w słoneczne, ciepłe miejsce. Następnie przygotować syrop cukrowy. Przygotowany z pół litra wody i 0,3 kg cukru powinien ...

Więcej

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe i jędrne. Owoce zbrązowiałe lub delikatnie zasuszone należy odrzucić. Owoce na dobę włożyć do zamrażarki, a potem umyć, osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach. Tak przygotowane wrzucić do słoja, dodać ...

Więcej

Cytrynówka

Cytrynówka

Cytryny umyć, wyparzyć obrać ze skórki. Skórę cytryny zalać spirytusem, odstawić na dobę. W drugim naczyniu przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem, a po przestygnięciu wcisnąć do niej sok z cytryn. Po 24 godzinach otrzymane płyny wymieszać dokładnie, zlać do ...

Więcej

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę zlać i przefiltrować. Od razu nadaje się do picia.

Więcej

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Czereśnie umyć, usunąć szypułki, wrzucić do słoja. Dodać rodzynki, goździki, cynamon, zasypać cukrem, wlać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić do czasu, gdy dojrzeją owoce czeremchy, co ma miejsce zwykle w drugiej połowie sierpnia. Wtedy dodać umyte, odszypułkowane owoce czeremchy. Zlać ...

Więcej

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Więcej

Orzechówka

Orzechówka

Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie (zbierane w lipcu) pokrojone w ćwiartki wrzucić do słoja. Dodać kawałek kory cynamonu, goździki, migdały i zalać spirytusem oraz 1/4 l wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Następnie nalewkę przefiltorwać, dodać wystudzony syrop przygotowany z ...

Więcej

Nalewka rumowa

Nalewka rumowa

Składniki wlać do dużego słoja lub garnka. Dosypać cukier i cukier puder. Dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne zimne miejsce

Więcej