Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Zupa krem z jarmużu i kurek

Zupa krem z jarmużu i kurek

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Łatwa domowa BAKLAWA

Łatwa domowa BAKLAWA

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Mus borówkowy

Mus borówkowy

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Szybka śliwówka

Szybka śliwówka

Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach. Po ...

Więcej

Arancello – Pomarańczówka

Arancello – Pomarańczówka

Pomarańcze obrać ze skórek cienko, tak by zostawić jak najmniej białego miąższu, obecnego od wewnętrznej strony. Skórki zalać spirytusem, odstawić na tydzień w słoneczne, ciepłe miejsce. Następnie przygotować syrop cukrowy. Przygotowany z pół litra wody i 0,3 kg cukru powinien ...

Więcej

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży powinny być dojrzałe i jędrne. Owoce zbrązowiałe lub delikatnie zasuszone należy odrzucić. Owoce na dobę włożyć do zamrażarki, a potem umyć, osuszyć. Potem każdy z nich poprzekłuwać igłą w kilku miejscach. Tak przygotowane wrzucić do słoja, dodać ...

Więcej

Cytrynówka

Cytrynówka

Cytryny umyć, wyparzyć obrać ze skórki. Skórę cytryny zalać spirytusem, odstawić na dobę. W drugim naczyniu przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem, a po przestygnięciu wcisnąć do niej sok z cytryn. Po 24 godzinach otrzymane płyny wymieszać dokładnie, zlać do ...

Więcej

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę zlać i przefiltrować. Od razu nadaje się do picia.

Więcej

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Czereśnie umyć, usunąć szypułki, wrzucić do słoja. Dodać rodzynki, goździki, cynamon, zasypać cukrem, wlać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić do czasu, gdy dojrzeją owoce czeremchy, co ma miejsce zwykle w drugiej połowie sierpnia. Wtedy dodać umyte, odszypułkowane owoce czeremchy. Zlać ...

Więcej

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu

Owoce bzu zagaotować z liśćmi wiśni. Odcedzić przez sito , wystudzić , dodać 2 kg cukru,1 litr spirytusu i kwasek cytrynowy. Wymieszać i zlać do butelek. Odstawić na minimum 2 miesiące.

Więcej

Orzechówka

Orzechówka

Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie (zbierane w lipcu) pokrojone w ćwiartki wrzucić do słoja. Dodać kawałek kory cynamonu, goździki, migdały i zalać spirytusem oraz 1/4 l wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Następnie nalewkę przefiltorwać, dodać wystudzony syrop przygotowany z ...

Więcej

Nalewka rumowa

Nalewka rumowa

Składniki wlać do dużego słoja lub garnka. Dosypać cukier i cukier puder. Dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne zimne miejsce

Więcej