Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Łatwa domowa BAKLAWA

Łatwa domowa BAKLAWA

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Mus borówkowy

Mus borówkowy

Pieczony burak w miodzie, przekładany serem kozim

Pieczony burak w miodzie, przekładany serem kozim

Mirror glaze- lustrzana polewa do tortów i ciast

Mirror glaze- lustrzana polewa do tortów i ciast

Zupa fasolowa mix- szybka i tania

Zupa fasolowa mix- szybka i tania

Jak przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia?

Jak przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia?

Smoothie z truskawkami i kefirem

Smoothie z truskawkami i kefirem

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 7.] – jajecznica z boczkiem na wiejskim masełku

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 7.] – jajecznica z boczkiem na wiejskim masełku

Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomarańczą

Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomarańczą

Krem budyniowo- śmietanowy

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Wiśniówka z miodem

Wiśniówka z miodem

Wiśnie umyć, osuszyć. Połowę z nich wydrylować, połowę zachować z pestkami. Wrzucić do słoja, zalać szklanką miodu. Odstawić na dobę, aby owoce puściły sok. Następnie dodać pokrojne suszone śliwki, goździki oraz alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa ...

Więcej

Ananasówka

Ananasówka

Z ananasów ściąć górne liście, twardą wierzchnią skórkę. Pokroić (wraz ze  środkiem) na niewielkie kawałki (takiej wielkości, aby zmieściły się w słoju). Włożyć je do słoja, dołożyć naciętą wzdłuż laskę wanilii, skórkę okrojoną z wyparzonej pomarańczy oraz sok z cytryny. Wlać alkohol. ...

Więcej

Czereśniówka

Czereśniówka

Czereśnie umuć, oszuszyć. Z pestkami wsypać do słoja, wrzucić goździki, wlać wódkę. Odstawić szczelnie zamknięty na dwa miesiące. Następnie zlać nalewkę. Na pozostałe w słoju owoce wsypać cukier, odstawić w słoneczne miejsce. Potrząsać raz na jakiś czas, aby rozpuścił się ...

Więcej

Nalewka ukraińska

Nalewka ukraińska

Z owoców wycisnąć w sokowirówce sok. Wymieszać i wlać do sloja. Na każdy litr soku wlać litr spirytusu i wsypać 1 kg cukru. Dodać pozostałe składniki. Postawić szczelnie zamknięty słój na słońcu, codziennie potrząsać, aby rozpuścił się cukier. Po sześciu ...

Więcej

Jagodzianka

Jagodzianka

Jagody przebrać, umuć i osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zamknąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę odlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

Więcej

Likier z czarnych porzeczek

Likier z czarnych porzeczek

Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.Owoce ...

Więcej

Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa

Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.

Więcej

Nalewka Babci Justyny

Nalewka Babci Justyny

Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, ...

Więcej

Krupnik

Krupnik

500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać skórkę z wyparzonych wcześniej ...

Więcej

Nalewka Dziadka Marcina

Nalewka Dziadka Marcina

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką. Do ...

Więcej