Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Banalnie proste TIRAMISU

Banalnie proste TIRAMISU

Gęsta zupa porowa

Gęsta zupa porowa

Banalne ciasto cytrynowe

Banalne ciasto cytrynowe

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

Ananas w pianierce

Ananas w pianierce

Marynowane udka z limonką

Marynowane udka z limonką

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Domowy pasztet z tuńczyka

Domowy pasztet z tuńczyka

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

SERNIK GOTOWANY najprościej

SERNIK GOTOWANY najprościej

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Ananasówka

Ananasówka

Z ananasów ściąć górne liście, twardą wierzchnią skórkę. Pokroić (wraz ze  środkiem) na niewielkie kawałki (takiej wielkości, aby zmieściły się w słoju). Włożyć je do słoja, dołożyć naciętą wzdłuż laskę wanilii, skórkę okrojoną z wyparzonej pomarańczy oraz sok z cytryny. Wlać alkohol. ...

Więcej

Wiśniówka z miodem

Wiśniówka z miodem

Wiśnie umyć, osuszyć. Połowę z nich wydrylować, połowę zachować z pestkami. Wrzucić do słoja, zalać szklanką miodu. Odstawić na dobę, aby owoce puściły sok. Następnie dodać pokrojne suszone śliwki, goździki oraz alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa ...

Więcej

Czereśniówka

Czereśniówka

Czereśnie umuć, oszuszyć. Z pestkami wsypać do słoja, wrzucić goździki, wlać wódkę. Odstawić szczelnie zamknięty na dwa miesiące. Następnie zlać nalewkę. Na pozostałe w słoju owoce wsypać cukier, odstawić w słoneczne miejsce. Potrząsać raz na jakiś czas, aby rozpuścił się ...

Więcej

Nalewka ukraińska

Nalewka ukraińska

Z owoców wycisnąć w sokowirówce sok. Wymieszać i wlać do sloja. Na każdy litr soku wlać litr spirytusu i wsypać 1 kg cukru. Dodać pozostałe składniki. Postawić szczelnie zamknięty słój na słońcu, codziennie potrząsać, aby rozpuścił się cukier. Po sześciu ...

Więcej

Jagodzianka

Jagodzianka

Jagody przebrać, umuć i osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać cukrem, wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zamknąć. Odstawić w nasłonecznione miejsce na miesiąc. Następnie nalewkę odlać, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

Więcej

Likier z czarnych porzeczek

Likier z czarnych porzeczek

Porzeczki przebrać, dokładnie umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, zasypać 0,5 kg cukru, wrzucić pokrojoną na kawałki laskę wanilii. Następnie nieco je nagnieść widelcem. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce.Następnie nalewkę zlać i przelać do butelki.Owoce ...

Więcej

Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa

Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.

Więcej

Nalewka Babci Justyny

Nalewka Babci Justyny

Do słoja wrzucić wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodać laskę wanilii. Zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zamknąć odstawić na dwa miesiące. Następnie odsączyć, dokładnie wyciskając wiórki i płatki migdałowe. Zalać je mlekiem i odstawić na kilka godzin, po czym odsączyć. Mleko, ...

Więcej

Krupnik

Krupnik

500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać skórkę z wyparzonych wcześniej ...

Więcej

Nalewka Dziadka Marcina

Nalewka Dziadka Marcina

Kawę zalać 1/2 l wrzątku, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dokładnie zamieszać. Przecedzić, przefiltrować, aby pozbyć się fusów. W umytą i wyparzoną pomarańczę wbić goździki oraz ziarna kawy. Włożyć ją do słoja wraz z laską wanilii. Zalać wódką. Do ...

Więcej