Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Banalnie proste TIRAMISU

Banalnie proste TIRAMISU

Gęsta zupa porowa

Gęsta zupa porowa

Banalne ciasto cytrynowe

Banalne ciasto cytrynowe

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

Ananas w pianierce

Ananas w pianierce

Marynowane udka z limonką

Marynowane udka z limonką

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Domowy pasztet z tuńczyka

Domowy pasztet z tuńczyka

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

SERNIK GOTOWANY najprościej

SERNIK GOTOWANY najprościej

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki.

Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy z miodem

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany ...

Więcej

Malinówka

Malinówka

Owoce umyć, wrzucić do słoja, zasypać cukrem, a następnie zalać wódką. Szczelnie zakorkować i odstawić w zacienione miejsce na dwa miesiące, raz na jakiś czas potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odsączyć, przefiltrować, rozlać do butelek. Nalewka może być ...

Więcej

Nalewka różana

Nalewka różana

Owoce dzikiej róży, oczyszczone z włosków oraz pestek drobno kroimy i miażdżymy (mikser będzi tu niezwykle pomocny). Z wzrzącej wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie wsypujemy do naczynia i zalewamy winem, spirytusem i syropem. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe ...

Więcej

Wiśniówka

Wiśniówka

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ...

Więcej

Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni. Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, ...

Więcej

Jarzębinówka

Jarzębinówka

Owoce jarzębiny zbierane najlepiej w lesie lub w innej okolicy z dala szos, po pierwszym przymrozku, aby straciły goryczkę (lub po prostu przemrożone w zamrażalniku) dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem i – szczelnie zmaknięte- ...

Więcej

Agrestówka

Agrestówka

Agrest dokładnie umyć, odciąć ogonki i owoce wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i powstałe nalewki – słodką i wytrawną – wymieszać. ...

Więcej

Czeremchówka

Czeremchówka

Czeremchę przebrać, usunąć ogonki, niepestkować, umyć. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem wymieszanym z wodą, dołożyć miętę i odstawić na tydzień. Następnie zlać do butelek i zakorkować. Owoce zalać ponownie wodą z 0,3 l spirytususu i odstawić na 2 tygodnie, ...

Więcej

Śliwówka

Śliwówka

Umyte węgierki wypestkować i wrzucić do słoja. Dodać suszone śliwki i rodzynki. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąć, a następnie zlać do butelek i zakorować. Owoce zasypać połową kilograma cukru i dodac pół szklanki wody w celu uzyskania likieru ...

Więcej

Likier kawowy

Likier kawowy

Zmieloną kawę zalać dwoma litrami wrzącej wody. Odstawić na kilka godzin, aby opadły fusy, następnie przecedzić przez gazę, a potem znów odstawić. Do esencji kawowej dodać cukier, rozdrobnioną laskę wanilii i zagotować, zbierając łyżką pianę z wierzchu. Wystudzić, dodać spirytus ...

Więcej