Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Kulinarna jesień

Przetwory są wspaniałym sposobem na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Robienie domowych konfitur to również świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność. Lato dobiega już końca, warto więc zrobić smakowite zapasy na nadchodzące zimne dni…tylko jak?

Wyróżniamy dwie podstawowe metody pasteryzowania przetworów: gotowanie w kąpieli wodnej lub w szybkowarze. Stosując pierwszą metodę, zanurzamy słoik z przetworami w gotującej się wodzie w dużym garnku. A jak działa szybkowar?
Szybkowar to po prostu szczelny garnek (stal/aluminium + uszczelki), w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia. Dzięki temu rośnie ciśnienie wody, a proces gotowania jest szybszy. Potrawy z szybkowaru zachowują lepsze wartości odżywcze, gdyż cenne składniki nie uciekają z parą, jak to ma miejsce w zwykłych garnkach. To doskonałe urządzenie dla wszystkich miłośników np. leczo ze świeżych, jesiennych warzyw.
Czym kierować się przy kupnie takiego urządzenia? Po pierwsze, jeżeli posiadamy zmywarkę lub planujemy jej kupno, warto wybrać model wykonany ze stali nierdzewnej. Dzięki temu unikniemy konieczności ręcznego mycia naczynia (np. szybkowar Silit Econtrol 2,5L, dostępny w 4 kolorach za około 950 zł w Agito.pl).
Warto też poszukać urządzeń oferujących użyteczne dodatki, takie jak np. wskaźnik temperatury, pozwalający na precyzyjną kontrolę procesu gotowania, np. Elo Szybkowar Praktika Plus XL (99286), który dzięki nowemu automatycznemu systemowi kontroli ciśnienia oszczędza do 70% energii i potrzebuje tylko 1/4 do 1/3 normalnego czasu gotowania danej potrawy (cena w Agito.pl ok. 330 zł).
Jeżeli posiadamy dużą rodzinę lub przygotowujemy przetwory dla znajomych, warto zaopatrzyć się w cały zestaw szybkowarowy. Zazwyczaj jest to kilka garnków (co pozwala na gotowanie więcej niż jednej potrawy naraz) i pokrywek do nich. Garnków można używać też do codziennego gotowania w kuchni, więc inwestycja szybko się zwróci, nie są to zresztą duże pieniądze – np. za komplet 5 sztuk Elo Praktika (99285) zapłacimy w Agito.pl ok. 560 zł.

Jesienne buraczki z szybkowaru w 30 min

Umyte buraczki wrzucamy do szybkowaru, tak by zajmowały max. ¾ jego objętości. Buraczki zalewamy wodą (do połowy garnka) zamykamy szybkowar i gotujemy przez 30 minut .

Smacznego!