Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 5 deserów czekoladowych – gotowe przepisy

TOP 5 deserów czekoladowych – gotowe przepisy

Lody ogórkowo-cytrynowe

Lody ogórkowo-cytrynowe

6 przepisów na SORBETY

6 przepisów na SORBETY

Sorbet z cytryną i limonką

Sorbet z cytryną i limonką

Chipsy gruszkowe z dodatkiem imbiru i cynamonu

Chipsy gruszkowe z dodatkiem imbiru i cynamonu

Smoothie na dobry początek dnia – z ananasem i bananem

Smoothie na dobry początek dnia – z ananasem i bananem

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym i tymiankiem

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym i tymiankiem

Pyszna tarta z jarmużem i fetą

Pyszna tarta z jarmużem i fetą

Pyszny sok z marchewki i korzenia pietruszki

Pyszny sok z marchewki i korzenia pietruszki

Babeczki dyniowe z imbirem

Babeczki dyniowe z imbirem

REMONT KUCHNI – 10 czerwcowych inspiracji

REMONT KUCHNI – 10 czerwcowych inspiracji

Ciepłe grzanki z serkiem kozim i truskawkami

Ciepłe grzanki z serkiem kozim i truskawkami

Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami

Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami

10 pomysłów na PRZEMIANĘ kuchnii!

10 pomysłów na PRZEMIANĘ kuchnii!

Oscypki z grilla – jak je przygotować?

Oscypki z grilla – jak je przygotować?

Wegetariański GRILL – 13 pomysłów na potrawy bez mięsa

Wegetariański GRILL – 13 pomysłów na potrawy bez mięsa

Kurki marynowane w winie

Nieco zapomniany, ale bardzo ciekawy przepis na marynowane kurki pochodzący z Mazowsza

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

składniki:

1 kg kurek
5-6 goździków
kawałek kory cynamonu
8 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
łyżeczka ziarenek gorczycy
łyżka soli
1,5 łyżki cukru
200 ml octu winnego z czerwonego wina
200 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml wody

 

przyrządzanie:

Kurki obrać oczyścić, dokładnie umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Zblanszowane grzyby gotować następnie w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Ponownie odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć i układać w wyparzonych wcześniej słoikach.
Przygotować zalewę: wodę z przyprawami, solą, cukrem gotować ok. 10 minut pod przykryciem. Wlać ocet i wino, zagotować, zdjąć z ognia, nieco przestudzić. Jeszcze gorącą zalewą zalać grzyby, dokładnie zakręcić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 stopni i pasteryzować ok. 15 minut.

uwagi:
Przechowywać w ciemnym miejscu.

loading...