Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Kurki w śmietanie

Apetyczna i aromatyczna przystawka: w polskich warunkach, przy odrobinie szczęścia dostępna od końca czerwca do początku października

przepis z kuchni: polskiej

czas: 25 minut

liczba porcji: 2

składniki:
40 dag świeżych kurek
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
gałązki koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kurki obrać i bardzo dokładnie umyć. Większe owocniki pokroić po długości na dwie, trzy, a nawet cztery części. W woku lub na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać smietanę wymieszaną z odrobiną soli. Całość zagotować wraz posiekanym koperkiem.

uwagi:
Polecamy podawać z jasnym pieczywem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.

Podobne artykuły

71 Komentarzy

  1. Patitaklika
    2 września 2005 at 14:54 Odpowiedz

    nio to mi sie podoba jak znalazłam….ja mam fajne przepisy ze hej nikt takih przepisow niema:):):):)

  2. 1234
    16 września 2006 at 13:39 Odpowiedz

    zanim zaczniesz gotowac, idz lepiej do szkoly na lekcje polskiego.

  3. kiki
    27 czerwca 2007 at 20:18 Odpowiedz

    krótko, przejrzyście i jakie to proste:)

  4. zagi
    17 lipca 2007 at 13:05 Odpowiedz

    okropny przepis zniszczylam nim duza partie kurek a rodzina jednoglosnie zarzadzila wywalenie do kosza, radze nie dodawac cytryny a kurki dusic min. 30 min

  5. babel
    23 sierpnia 2007 at 00:03 Odpowiedz

    1234 – a może ty pójdziesz na lekcje dobrego wychowania bo widzę że rodzice nie nauczyli cię niczego

  6. normalna
    25 sierpnia 2007 at 21:49 Odpowiedz

    co za głupoty wy piszecie

  7. Arek
    24 września 2007 at 14:48 Odpowiedz

    Kurski w śmietanie :> :> :>

  8. igo72
    10 sierpnia 2008 at 10:18 Odpowiedz

    od kiedy grzyby sie myje?

  9. Damian ;p
    23 sierpnia 2008 at 20:45 Odpowiedz

    Co wy dajecie jest nice przepis i smacznie to wyglada, a zreszta to moj przepis ;]

  10. tatamisza
    31 sierpnia 2008 at 18:55 Odpowiedz

    sprawdzone, OK !!!!!!

  11. asiula
    5 września 2008 at 09:53 Odpowiedz

    tradycyjne,łatwe

  12. Parzej
    13 września 2008 at 19:59 Odpowiedz

    UWAGA! Dodanie łyżki soku cytrynowego do tego wspaniałego sosu psuje cały efekt. Nie wolno tego robić!!! Nie należy też przesadzać z pieprzem, to ma być łagodny sos, więc pieprzy dodajemy troszkę, dla aromatu.
    Czy grzyby myć czy nie myć przed smażeniem – jak lubisz piasek w zębach to nie myj :-)

  13. flinstonik
    19 września 2008 at 08:19 Odpowiedz

    Grzyby zawsdze się czyści na sucho Wszystkie!(do suszenia w 100%)natomiast do spożycia,wyczyszczone i pokrojone zawsze należy je umyc i obgotować.Pozdrawiam grzybiarzy i życzę smacznego

  14. orkan
    22 kwietnia 2009 at 10:04 Odpowiedz

    Dobry,prosty przepis.Kurki najczęściej są bardzo zanieczyszczone.Trzeba je umyć.Ja zalewam gorącą wodą.Latwo odchodzi piasek.Póżniej szybko płuczę i osączam z wody na sicie.Dalej wg.przepisu jak wyżej.Pycha!

  15. Ewelizarda
    8 czerwca 2009 at 18:33 Odpowiedz

    a ja tam chce po prostu podziekowac za przepis , zadnych uwag – pychaaaaa

  16. jan
    26 czerwca 2009 at 16:30 Odpowiedz

    luxx

  17. Debaja
    6 lipca 2009 at 17:19 Odpowiedz

    Pycha…

  18. pkedzier
    9 lipca 2009 at 07:45 Odpowiedz

    Kurki się myje bezwzględnie!!! Od zawsze! Najlepiej sporo posolić wodę i wrzucić kurki, łatwo je wtedy oczyścić! Moja babcia tak robiła i zawsze się sosem śmietanowym zajadałem bez piachu!!!

  19. pk
    9 lipca 2009 at 07:46 Odpowiedz

    to po co tu zaglądasz

  20. wiemalenicniepowiem
    13 lipca 2009 at 18:33 Odpowiedz

    Fajna rzecz. Zgadzam się z Parzej i również odradzam sok z cytryny. Sprawdziłem w obu wersjach. Świetne na grzankach z bułki przygotowanych w piekarniku.

  21. edicook
    23 lipca 2009 at 03:13 Odpowiedz

    Po pierwsze na pewno umyć.Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut.Odcedzić, pokroić większe kurki.Pokroić w kostkę bardzo drobną cebulkę i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła, dodać kurki,chwilę smażyć i zalać słodką śmietaną 36%.Zredukować,popieprzyć, ew. trochę posolić i na koniec wrzucić garść świeżo pokrojonego koperku. Podawać, z koperkiem dusić jeszcze najwyżej 2 minuty.Chodzi tak o aromat jak i kolor koperku.

  22. mix
    23 lipca 2009 at 16:48 Odpowiedz

    Kurki koniecznie blanszowac, zeby stracil goryczkę, a smietana kwasna i sok z cytryny z to katastrofa:)

  23. zadowlo
    29 lipca 2009 at 17:28 Odpowiedz

    zrobiłem według przepisu edicook – super rewelacja

  24. jakuszt@wp.pl
    21 sierpnia 2009 at 22:08 Odpowiedz

    pycha

  25. bravo
    26 sierpnia 2009 at 12:51 Odpowiedz

    Dzisjaj bede smazyc, alle przed lekko obgotuje zeby pozbyc sie piachu i goryczki. Smaze z cebula i na koncu dodaje slodka
    smietane.

  26. Ela
    8 września 2009 at 16:11 Odpowiedz

    Kurki pokrojone blanszuję w osolonej wodzie.Na patelni przesmażam na maśle bekon lub chudy boczek krojony w kostkę z cebulką też w kostkę (ewent. ząbek czosnku).Do tedo dodaję kurki,zalewam słodką śmietanką.Duszę do momentu aż powstały sos zrobi się gęsty.Solę i pieprzę.Nakładam grzyby do łódeczek powstałych z wcześniej wydrążonej z pestek i posolonych cukini lub kabaczków (ze skórą).Nadziane grzybami cukinie posypują ostrym startym serem i przez 30 min. zapiekam we wcześniej nagrzanym piekarniku.Podaję z gąrącę pieczoną bagietką z masłem ziołowym lub czosnkowym.

  27. dora
    2 lipca 2010 at 11:03 Odpowiedz

    Kurki myję dwa razy w dużej ilości wody. Drugie mycie to w wodzie z dodatkiem soli (dużo) sprawia to że blaszki rozchylają się i pozbywam się piachu. Później wrzucam kurki na suchą !!!!! podgrzaną patelnię – grzyby same puszczają sok. Trzymam je tak długo dopóki woda nie wyparuje – ta obróbka sprawia że kurki przestają być \”gumowate\”.
    Na drugiej patelni smażę na maśle z odrobiną oleju drobno pokrojoną cebulę. Do tego wrzucam kurki i podlewam białym wytrawnym winem i duszę. Pod koniec dodaję śmietanę, koperek i doprawiam solą i pieprzem.

  28. msk
    25 sierpnia 2010 at 13:35 Odpowiedz

    masło , śmietana , a może by tak olej/oliwa, jogurt ? później toczą się takie walenie po ulicach , wymyślają jakieś diety cud i płacz…

  29. kasio
    1 września 2010 at 11:22 Odpowiedz

    co Wy!koperek???!!! zielona pietruszka!-dużo, czosnek , cebulka, pieprz sól, masło i Kurki.

  30. b
    14 września 2010 at 14:31 Odpowiedz

    kurki porządnie wymyć, na patelni podsmażyć cebulkę, dodać kurek, soli, pieprzu- ja najbardziej lubię w takim wydaniu, prosto, szybko i smacznie. czasami dodaję śmietany. Zagryzam chlebem ;] Koperku nie znosze;)

  31. dana
    30 września 2010 at 11:01 Odpowiedz

    myję płuczę na wrzątek osolony na patelnie dodam słodką śmietankę cubulkę sól i pieprz smarzę 15 min. i na talerz .pycha smacznego

  32. asia
    3 października 2010 at 16:46 Odpowiedz

    pycha …

  33. podgrzybek
    17 maja 2011 at 19:08 Odpowiedz

    Kurki jest najlepszy

  34. fejsbóg
    30 lipca 2011 at 16:26 Odpowiedz

    lubie to!!

  35. Alka
    1 sierpnia 2011 at 15:07 Odpowiedz

    Jak kurki, to tylko na masełku i z cebulką (zeszkloną). Jeśli świeże, to nie blanszuję tylko kroję na 1/2 te, które są bardzo duże. Duszę krótko, 5-8 minut, bo kurki tak jak jajka, im dłużej, tym twardsze i bardziej gumowate !

  36. ika
    13 sierpnia 2011 at 11:22 Odpowiedz

    bardzo dobre , dzięki za przepis :)

  37. madziusia81
    15 sierpnia 2011 at 18:03 Odpowiedz

    każdy robi jak uważa heh po co zaraz krytykować:)

  38. jbe@op.pl
    15 sierpnia 2011 at 21:16 Odpowiedz

    nie wolno gotowac kurek przed obsmazaniem bo traca smak

  39. basiasara
    23 sierpnia 2011 at 01:40 Odpowiedz

    Kurki z drobno pokrojonym wędzonym boczkiem … to jest pychotka :)

  40. PAJKA
    2 września 2011 at 20:41 Odpowiedz

    właśnie będę smążyć jajecznicę

  41. Kasia
    13 września 2011 at 13:23 Odpowiedz

    Kurki lepiej mi smakują jak ich się nie myje, oskrobie z ziemi i trawy, pokroi w kawałeczki i wysuszy na tkaninie:)

  42. miro(nie drzewiecki)
    25 września 2011 at 13:40 Odpowiedz

    kuraski są bomba, byle nie przebiąć z cytryną (2kropelki) góra

  43. bolek
    15 stycznia 2012 at 18:18 Odpowiedz

    ide gotować jak w przepisie,tylko bez cytryny:)

  44. artikoniechce
    3 czerwca 2012 at 11:23 Odpowiedz

    okropieństwo fuj

  45. justi
    26 czerwca 2012 at 15:56 Odpowiedz

    Ej jbe@op.pl nie da sie niegotowac kurek przed smarzeniem .. ja sie nie wtrącam i nie krytykuje ale jak ich nie ugotujesz to bedziesz jeśc surowe bo raz prubowałam i nie wyszło bo sa surowe ..;)

  46. kotlet
    9 lipca 2012 at 12:14 Odpowiedz

    najlepsze sa w occie

  47. ja
    14 lipca 2012 at 20:22 Odpowiedz

    kokokokoko

  48. kasia
    20 lipca 2012 at 15:11 Odpowiedz

    nigdy kurek się nie gotuje ,chyba ,że do słoika,a co więcej można mrożić bez wcześniejszego gotowania!

  49. monka
    25 lipca 2012 at 13:16 Odpowiedz

    dzienki z a przepis

  50. maria
    1 sierpnia 2012 at 12:05 Odpowiedz

    kasiu,lepiej jednak umyj,bezpieczniej

  51. terenia4
    4 sierpnia 2012 at 12:45 Odpowiedz

    Nie gotować na pewno nie ! ale połowa aromatu wygotuje sie

  52. Ivett
    9 sierpnia 2012 at 17:24 Odpowiedz

    ja dzisiaj podobnie robilam kurki i wyszly pyszne :) polecam :)

  53. jurek
    14 sierpnia 2012 at 13:13 Odpowiedz

    kurki się dusi nie gotuje

  54. gosc
    15 sierpnia 2012 at 11:08 Odpowiedz

    kurki trzeba obgotowac inaczej sa nie smaczne

  55. 23 sierpnia 2012 at 20:22 Odpowiedz

    Ilu kucharzy, tyle może być przepisów, no, prawie tyle. Ja kurek nie gotuję, bo po kilkunastu minutach duszenia (+sól, pieprz itp.)są nie tylko smaczne, ale zachowują sprężystość i przyjemnie się je gryzie. Ale inni smakosze może wolą miększe. Rzecz gustu.

  56. olaqq
    12 października 2012 at 09:37 Odpowiedz

    przepis ok ale najlepiej jest dzien wczesniej smietane przelac do szklanego naczynia… dodac galązki kopru oraz zieloną cebule… na drugi dzien przesedzic i dopiero dodac koper posiekany i przyprawy..pychotka

  57. gośka
    6 stycznia 2013 at 19:51 Odpowiedz

    Oczywiście kurek się nie gotuje tylko duśi a jak komuś przeszkadza że są gorzkie to przez ok pół godz moczymy je w mleku i odcedzić już nie myjąc tylko na patelnie ..

  58. rafal
    9 marca 2013 at 19:12 Odpowiedz

    ja kupilem mrozone kurki i niestety niedalo sie ich zjesc sama gorycz dlatego niepolecam kupywanie kota w worku

  59. pepicki
    21 marca 2013 at 11:05 Odpowiedz

    smażone kurki z cebulką – pycha

  60. as
    26 maja 2013 at 20:28 Odpowiedz

    to samo co przedmówca. sama gorycz. wszystko według przepisu plus cebulka. nie wiem gdzie błąd ale nie jadalne. pieczarka wygrywa z wszystkimi grzybami :P

  61. ika
    9 czerwca 2013 at 09:02 Odpowiedz

    apychotka wg tego przepisu dokladnie

  62. o lol
    18 czerwca 2013 at 12:06 Odpowiedz

    o lol

  63. agnieszka
    28 czerwca 2013 at 12:26 Odpowiedz

    Dodajcie do kurek ze śmietaną do smaku miodu, zapewniam że będzie super smaczne, kurkowe, ale bez goryczy.

  64. ela
    7 lipca 2013 at 10:26 Odpowiedz

    dzis moj dedbiut w kulinarnych wyczynach ,kurek nigdy nie robilam ,zrobie wedlug tego przepisu jak wyszly powiem po obiedzie ,

  65. koko
    7 lipca 2013 at 11:15 Odpowiedz

    kurki maja gorycz jesli przed mrozeniem nie były blanszowane. Ze świeżymy nie ma takiego problemu. Jełsi jednak chcemy miec pewność, to przed duszeniem też można je zblanszować.

  66. dfgs
    16 lipca 2013 at 13:37 Odpowiedz

    ten przepis to katastrofa, wszystko poszło w kosz!!! śmietana się zważyła, z sosu zrobiła się obrzydliwa serowata maź, ohyda!!!! dziękuję ci autorko przepisu za zmarnowanie drogich kurek!!!!!!!

  67. Tuna
    22 lipca 2013 at 22:32 Odpowiedz

    Przepis dobry ale sok z cytryny zbędny.

  68. akay
    26 października 2013 at 23:36 Odpowiedz

    a tak w ogole to swieze kurki maja gorycz, nie tylko mrozone.

  69. Wojciech Modest Amaro
    8 czerwca 2014 at 09:20 Odpowiedz

    to jest ochydne !!

  70. sławek
    13 czerwca 2014 at 13:13 Odpowiedz

    ja gotuję wodę,potem do niej wkładam kurki,i tak gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.Zawsze wychodzą.Smacznego.

  71. klim
    29 czerwca 2014 at 16:10 Odpowiedz

    kurek nie wolno kroić,-rwać na kawałki i nie będą gorzkie.

Zostaw komentarz.

*